nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Hatástanulmány

2009.03.14. 19:01 petepeter

Nem tudok semmit a DGS Global Research nevű intézményről. Soha nem olvastam kutatási jelentést tőlük, és nem ismerem az ott dolgozó szakértőket sem. A Világgazdaság Online tudósítása szerint ez az intézmény kapott megbízást az illetékes kormányzati hivataltól, mérje már fel a munkahelymegtartásra (4+1 stb.) állami támogatást kapó vállalatok és dolgozóik körében, hogy szerintük is nagyszerű ötlet-e, hogy az adófizetők pénzét az ő munkahelyeik fentartására költik. A kormány és a vizsgálatot végzők ezt hívják hatástanulmánynak.

A kutatási pályázatokat (a tudósítás háromról beszél) már le is zárták, de ha a kérdőíveket még nem véglegesítették, akkor volna néhány javaslatom arra, mit kéne még megkérdezni a támogatásban részesülőktől. Állásaik már megmentettek ugyan, de a válság terhét azért így is érzik, biztosan vissza kellett vágjanak a család szabadidős költségvetéséből is. Egyetértenének-e azzal, ha a kormány havi egy alkalommal családonként két ingyen mozijeggyel is igyekezne hozzájárulni korábbi életvitelük fenntartásához, és a megfelelő helyen ikszeljék be, hogy pattogatott kukoricát és kólát is kérnek-e, pontatlan válasz esetén ugyanis nem lehet majd tájékoztatni az adófizetőt a válságkezelés költségeiről.

Nem arról van szó, hogy nem érzek együtt a válságban állásaik elvesztése miatt rettegő embertársaimmal. De ez a történet nem róluk szól. Egy korábbi posztban már kifejtettem fenntartásaimat azon intézkedésekkel kapcsolatban, amelyekkel úgy akarnak segíteni a válságsújtotta ágazatok dolgozóin, hogy olyan munkahelyeket tartanak fenn, ahol ma nem lehet termelni. Akkor sem voltak illúzióim, minden kormányzat hajlamos a konkrét problémára reagálva figyelmen kívül hagyni azokat a más területeken jelentkező károkat, amiket a konkrét probléma megoldásával máshol okoz.

Azt azonban arcpirítónak találom, hogy mindezt álságos "kutatásokra" és "hatástanulmányokra" kidobált újabb összegekkel tetézi. Akinek a véleménye a 4+1-ről kikérendő, az az adófizető. Amiről hatástanulmányt kell készíteni, az meg az a kár, amit a válságkezelés ilyen módszerei okoznak egy olyan országban, amelynek a hitelezők hónapok óta nem adnak egy vasat sem.


3 komment

Címkék: 4 1 munkahelymegőrzés

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr1001002270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alszakall 2009.03.14. 20:31:12

A DGS-t en se ismerem (bar nem is vagyok szakerto), az internet alapjan mar legalabb par eve a piacon vannak. Linked alapjan elolvastam az idezett cikket is, koszi h. felhivtad ra a figyelmemet, viszont szerintem azt nem irja, h. a tamogatasban reszesuloket kerdeznek meg.

Rorgosh 2009.03.14. 22:02:33

Valóban nem írja, és rámentem a cég honlapjára, és ott sincs erről szó.

Azonban én elkezdtem egy kérdőív kitöltését (persze töröltem a válaszokat, hogy ne befojásoljam az eredményt), és az első kérdés, hogy tervezek-e leépítést. A következő pedig: gondoskodó elbocsájtást tervezek-e. A harmadik kérdés már a konkrét kormányzati csomagokra kérdez rá... Egyébbként 15 kérdés van, de csak az első -at néztem meg.

Na, benéztem még 2 további kérdésre, nos csak azok érdeklik őket, akik igénybe vennék a programot. Legalábbis akövetlező 2 kérdés értelmezhetetlen e nélkül...

Megmondom őszintén, amit láttam, annak alapján a felmérés egy a gazdasági kamarákkal történő, nagyjából 1 hét alatt végigtolható tárgyalássorozatot pótol. Vagyis nem más, mint a pénz kidobása az ablakon.

Ellenben riasztóbb az eredeti szöveg alatti szürke szöveg, ami elárulja azt, hogy máris túllőttünk ezzel a lehetőségeinken, és egyenlőre le is zárult a program (nem lehet rá jelentkezni).

A kettő alapján a véleményem az, hogy a kormány igazolást keres arra, hogy újabb összegeket öntsön a programba. Ami viszont nem érdekli, az, hogy ehhez honnan von el forrást.

petepeter 2009.03.14. 22:37:59

@alszakall: A dolgozók megkérdezéséről valóban nem esik szó a cikkben, de a vállalat is támogatott. Talán ellen kellett volna állnom a mozijegy meg a popkorn viccnek. Ám a lényeget ez nem érinti, abban Rorgoschsal értek egyet. Szerintem is a kormány azért költ pénzt álvizsgálatokra, mert még több pénzt akar erre a célra költeni, és ezt akarja "tudományosan" is igazolni. Ami a vizsgálatot végzőt illeti, az nyilván a megrendelőnek szállít. Én is ezt tenném, ha ebből élnék.
süti beállítások módosítása