nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Odaát minden másként van

2009.05.24. 22:03 eltecon

Mármint az Atlanti-óceán túlpartján. Például első ránézésre a monetáris politika is. Az amerikaiak - hétköznapi sztereotípiáinknak megfelelően - határozottabbak és egyértelműbbek, ha csökkentenek, akkor ott bizony csökkentve van. A közös európai monetáris politika meg mintha némi késéssel és kissé bátortalanul követné. Legalábbis így volt ez 2001-2004 között. Vajon most is valami hasonló történik?

Vajon miért van ez így? Sokféle magyarázat lehetséges, egy nemrég megjelent cikk alapján sorra vesszük őket.

Elképzelhető, hogy a monetáris hatóságok működésében van a különbség, például azért, mert a Fed régóta intézményesült, tudja, mit akar, és határozottan ("agresszívan") lép, ha kell, míg az Európai Központi Bank működése pont olyan, mint a konszenzusra épülő európai döntéshozatal általában: hosszadalmas és nehézkes. Vagy európai olvasatban: az amerikaiak hisztérikusan kapkodnak, mi pedig, itt az öreg és nyugodt kontinensen nem rángatjuk össze-vissza a kormányt. Modellnyelven azt mondhatnánk: mások a jegybanki célok és reakciófüggvények a két földrészen.

Aztán az is lehet, hogy a különbség az, hogy maga a gazdaság egészen más itt és ott, vagyis ún. strukturális különbségek állnak a háttérben: mindkét jegybank ugyanazt a viselkedési szabályt követi, de a különböző impulzusok másként gyűrűznek be, ez csapódik le a monetáris politika eltérő viselkedésében. Tudjuk például, hogy az európai munkapiac jóval merevebb (szabályozottabb, kevésbé tud rugalmasan igazodni a változásokhoz), aztán azt is tudjuk, hogy Európában nagyobb a kormányzat súlya a gazdaságban, sőt, még azt is, hogy Európában alapvetően másképp működik a pénzügyi közvetítés, jóval nagyobb a bankrendszer és az adósságalapú finanszírozás (és kisebb a pénzügyi piacok és a részvényalapú finanszírozás) szerepe a pénzügyi közvetítésben. Modellnyelven: mások a gazdaság strukturális összefüggései, és másként alakulnak azok a változók (infláció, kibocsátási rés) a modellben, amelyekre a jegybankok itt és ott (akár ugyanúgy) reagálnak.

Harmadszor pedig az is megeshet, hogy mások a gazdaságot érő impulzusok, vagyis azok a rendszert kívülről meglökő, ún. exogén sokkok, amelyekre a monetáris politika reagál. Lehet, hogy másként alakul az innováció folyamata, különbözőképpen aktívkodnak a szakszervezetek, eltérőek a fiskális ambíciók, máshogy törnek felszínre a beruházást mozgató optimista vagy éppen pesszimista hangulathullámok.

Azért is jó, hogy vannak az adatokra illeszthető strukturális modelljeink (amelyekről mostanában jókat vitázunk), mert segíthetnek abban, hogy igazságot tegyünk az egymással versengő magyarázatok között. Ezt teszi a fent említett cikkben Harald Uhlig, és a következőkre jut. A kamatszabály becsült együtthatói igen hasonlók a két nagy gazdaságban, ha mégis van különbség, akkor az, hogy az európai jegybank az agresszívabb, vagyis kamatdöntéseiben nagyobb súlyt kap az infláció alakulása, és ha ugyanakkora sokkok rángatnák a gazdaságot az óceán mindkét oldalán, bizony az európai reakció volna az erősebb. (Vagyis: az európai monetáris politika önmagában se nem lassú, se nem határozatlan.) A valódi külöbség a sokkokban van: mégpedig a termelékenység és a nominális bérigények eltérő alakulásában. Míg az Egyesült Államokban a 2001-es recessziót követően a meglepetésszerű technológiai újítások folyamatosan csökkentették a termelés költségeit, így lefelé nyomták az inflációt, Európában pont az ellenkezőjét tapasztalhattuk, a technológiai sokkok éppenséggel az ellentétes irányba nyomták a termékárakat. Így a szigorú ECB lassan, óvatosan és jóval kevésbé merte csökkenteni az irányadó kamatot. Ezt mutatja a következő ábra, vagyis hogy miként alakult a nominális kamatláb a technológiai sokk hozzájárulásának hatására.

Megjegyzendő, hogy ez az eredmény, amit mások is kaptak már (és van persze némiképp eltérő álláspont is), és ami bíztató abból a szempontból, hogy úgy tűnik hihetünk neki.

És szomorú abból a szempontból, hogy úgy tűnik, nem azon múlik, hogy egy új, amúgy remek európai intézmény még egy kicsit bátortalan, de majd belerázódik, és akkor pont ugyanolyan sikeresek leszünk mi is.

A jegybankárok speciel alig különböznek odaát.


1 komment

Címkék: usa monetáris politika

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr471141494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VIII. Nagyapó 2009.05.25. 10:04:25

Nem tudom és nem is gondoltam végig rendesen… De a gazdasági modell eltérései mellett pusztán abból, hogy Európában a fiskális politika állami szinten maradt, és a piacok sem annyira integráltak, nem következik az is, hogy kevésbé összehangoltak a ciklusok – így a GDP és az infláció aggregált volatilitása is kisebb?

Másrészt a lagnek nem valami olyasmi az oka, hogy a ciklusok átgyűrűzése biztonyos kérleltetéssel történik – és jóval inkább az USA ciklusa hat Európára, mint fordítva?
süti beállítások módosítása