nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Válság és makroökonómia: Valentinyi Ákos

2009.05.27. 10:30 válságmoderátor

A szerzőről: Valentinyi Ákos PhD. fokozatát a firenzei Europea University Institute-on szerezte 1997-ben. Ezután az angliai University of Southampton munkatársa, 2004-től professzora. Tavaly hazaköltözött, azóta a Magyar Nemzeti Bank kutatási részlegének vezetője. Az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa, a londoni Centre for Economic Policy Research (CEPR) tudományos munkatársa. Érdeklődési területei közé tartozik a növekedéselmélet és a dinamikus makroökonómiai modellezés, számos rangos külföldi publkáció szerzője.

A hozzászólás egyben letölthető innen.

A közgazdaságtan köszöni, jól van

A közgazdaságtan és a makroökonómia főárama nincs válságos állapotban, közeli haláláról szóló híresztelések erősen túlzottak. A főáram közgazdászai nem dőlnek tömegesen kardjukba szégyenükben, hogy nem látták előre a válságot. A kritikák hatására nem kérnek bocsánatot minden gondolatért, amelyet valaha papírra vettek, ellenkezőleg: alig tudnak eleget tenni a válság nyomán megszaporodott tanácsadói felkéréseknek.

Nem dőlünk kardunkba, mert eddig is tudtuk, hogy tudásunknak vannak határai, hogy tévedünk, hogy időnként utóbb hibásnak bizonyuló munkák jelennek meg nagy presztízsű folyóiratokban, hogy egyes elméleti irányok zsákutcának bizonyulnak, vagy fontosnak tűnő kérdésekkel nem foglalkozunk eleget. Ez más tudományokban sincs másképpen. Nem most jöttünk rá arra, hogy amit művelünk az társadalom- és nem természettudomány, hogy megfigyeléseink többségét statisztikai hivatalok konstruálják és hogy elméleteinket nehezen tudjuk kontrollkísérletekkel tesztelni. Tudtuk, hogy a pénzügyi szektor működését és a reálgazdasággal való kapcsolatát kevéssé értjük, hogy az eszközárakat rövid távon nem tudjuk előrejelezni. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy a racionális döntések és a gazdaság instabilitása távolról sem zárják ki egymást, hiszen a válságokat nem lehet mindig fundamentális tényezőkre visszavezetni. Az uralkodó bankpánik-modell szerint pedig az önbeteljesítő próféciák által generált bankválság a modern bankrendszer immanens sajátossága, és mint ilyennek, nincs fundamentális oka. 

Már hozzászoktunk, hogy a közgazdászokat általában nem kedvelik. Nem vagyunk népszerűek, mert sok olyan dolgot hiszünk és állítunk, amelyet a gondolkodó átlagember hibásnak tart, míg mi rámutatunk, hogy az átlagemberek igaznak vélt állításai gyakorta hamisak. Olyan emberi döntéseket is közgazdászként elemzünk, mint például a házasság és gyerekvállalás, amelyekről az átlagember nem szívesen ismeri el, hogy befolyásolják gazdasági megfontolások. Hovatovább azt gondoljuk, hogy nemigen van életünknek olyan vonatkozása, amelyet ne lehetne közgazdasági szempontból elemezni. Nem növeli népszerűségünket, hogy nem fogadunk el anekdotákat bizonyítékként, hanem adatokat és szisztematikus statisztikai elemzést várunk. Az emberek nem szeretik, ha a kedvenc bácsikájukról szóló történetet azzal utasítjuk el, hogy egy történet nem bizonyít semmit. Számunkra az a fontos, hogy tipikus-e a történet. Nem kedvelik azt a tulajdonságunkat, hogy minket nem érdekel, hogy ki mit mond arról, hogy milyen világot szeretne, hiszen mindenki azt mond, amit akar. Minket csak az érdekel, hogy ki milyen világot épít.

Nem ráznak meg bennünket a szakma pereméről érkező kritikák, mert a jó gondolatok, elméletek és modellek előbb-utóbb bekerülnek a közgazdaságtan fősodorába, a rosszakra meg felesleges időt és energiát fordítani. Minden, ami ma a közgazdaságtan főáramának számít valamikor mellékáram volt. A kritikák többségéről azt gondoljuk, hogy félreértésen alapulnak. Elméleti modelljeinket szó szerint veszik, holott olyanok, mint a tanmesék: egyfelől elrugaszkodnak a valóságtól, másfelől megragadják a valóságnak a probléma szempontjából lényeges elemeit. A modell helyes intepretációja a valóság és az elmélet közötti kapcsolat megértésének kulcsa. Egy-egy elmélet vagy modell azért tűnik „nyilvánvaló marhaságnak”, mert a kritikus nem tett elegendő intellektuális erőfeszítést, hogy a modellt helyesen interpretálja. Időnk is kevés van a szakma pereméről érkező kritikákra, mert folyamatosan vitatkozunk egymással, mert általában tíz-tizenöt helyen előadunk egy munkát, mielőtt elküldjük egy folyóirathoz, és ezen előadások többsége felér egy kínvallatással. Mert azon ritka szakmák közé tartozunk, ahol rendszeresen írásba kapjuk, hogy hülyék vagyunk. Ez az elutasító lektori jelentés, amelyet a fősodorhoz tartozó átlagos közgazdász több mint 90%-os valószínűséggel kap, ha munkáját az öt vezető közgazdasági folyóirat valamelyikéhez küldi. 

Racionalitás a közgazdaságtanban

A közgazdaságtan fősodrának alapvető feltevése, hogy a gazdasági döntéshozók döntése és várakozásai racionálisak. Ennek a feltevésnek a kritikája majdnem olyan idős, mint maga a feltevés, és úgy tűnik, az ellenérvek sem változtak túl sokat az elmúlt 40-50 évben: a háztartások és a vállalatok nem optimalizálnak, döntéseik ennél sokkal bonyolultabbak, nem is konzisztensek. Mégi mi az oka, hogy olyan sok közgazdász ragaszkodik ehhez a feltevéshez?

A közgazdaságtan főárama a minket körülvevő világra vonatkozó megfigyelésekből indul ki a döntések elemzésénél. Megfigyeljük a háztartások és vállalatok döntéseit, az ezekre vonatkozó statisztikai adatokat. Az adatokra úgy tekintünk, mint amelyekkel a döntéshozók kinyilvánították preferenciájukat. Nem tudunk különbséget tenni a között, hogy mit szerettek volna választani, de mégsem választottak, vagy mit kellett volna választaniuk. Csak azt tudjuk, hogy mit választottak. Ezen információ alapján, mintegy visszafelé gondolkodva határozzuk meg, hogy mi volt a döntéshozó preferenciája. Az adatoktól a preferenciák felé való haladás során tesszük fel, hogy a döntéshozó racionális. A közgazdaságtan számára nem az érdekes, hogy ki miként érez, vagy gondolkodik, amikor döntéseit meghozza. Hanem az, hogy megfigyelt döntéseket tudjuk-e reprezentálni, mint racionális döntéseket.

Miért tesszük fel, hogy a döntéshozók racionálisak? Két okból. Egyfelől, mert azt tapasztaljuk, hogy a háztartások és vállalatok reagálnak az ösztönzőkre. Ha az egyik sör ára jelentősen csökken egy másik hasonló sörhöz képest, akkor az olcsóbb sört vásárlók száma nő, a drágábbé pedig csökken. Ha a terméke ára emelkedik, akkor a vállalat általában növeli termelését. Ha a hitelek kamata csökken, akkor a vállalatok és háztartások több hitelt vesznek fel. Ez konzisztens azzal a racionalitás-fogalommal, amelyet a főáram közgazdászai használnak. Másfelől azt tapasztaljuk, hogy a racionalitásra épülő modellek jól használhatóak előrejelzésre. A modellünket ugyan a sörök közötti választás leírására fejlesztettük ki, de jól használható az alkoholmentes üdítők piacának jellemzésére is.

Mit tegyünk akkor, ha egy jelenség első pillantásra inkonzisztensnek tűnik a racionalitásra vonatkozó feltevéssel? Megtehetnénk, hogy a jelenség láttán azt mondjuk, hogy a döntéshozók általában, de nem mindig racionálisak. Amint azt Steven E. Landsburg megjegyzi, ez olyan lenne, mintha a gravitáció törvényeit jól ismerő természettudós azt mondaná a hélium ballon láttán, hogy a gravitáció törvényei általában érvényesek, de a hélium ballon kivétel. A természettudóshoz hasonlóan a főáram közgazdásza is leül, és törni kezdi fejét, hogy miként lehetséges az első pillanatra meghökkentő jelenséget a meglevő elmélettel, esetünkben racionalitásra épülő elméletet megmagyarázni. Ha az illető elég okos, könnyen lehet, hogy talál ilyen magyarázatot. Ez sokkal gyümölcsözőbb a tudomány számára, mintha az első nehézség láttán eldobná a rendelkezésre álló elméletet.

Ha majd sok olyan megfigyelésünk lesz, amelyet minden erőfeszítés ellenére sem tudunk racionalitásra épülő elmélettel megmagyarázni, akkor majd kidobjuk a racionalitásra épülő magyarázatokat. Van ugyan néhány ilyen jelenség, de úgy tűnik még nem érték el a kritikus tömeget, illetve még nem tudjuk, hogy valaki talál-e racionalitásra épülő magyarázatot rájuk. Sokáig a pénzpiacokon megfigyelhető csordaszellem irracionálisnak tűnt. Ma már tudjuk, hogy tökéletlen informáltság esetén, a csordaszellem racionális döntések következménye. Az árbuborékok sem tűntek a racionalitással összeegyeztetőnek. Azután valaki rámutatott, hogy ha a pénzpiaci szereplők tökéletlenül vannak informálva egymás tudásáról és néhány befektető a piaci hozamon kívül más szempontot is érvényesít befektetési döntéseinél, akkor egy árbuborék sokáig fennmarad még akkor is, ha a piaci szereplők külön-külön már tisztában vannak a helyzettel. 

A racionalitás fogalma igen rugalmas, ha a döntéshez rendelkezésére álló információt és az információ megszerzésének költségét is figyelembe vesszük. Divatok követése lehet racionális, informálatlanok is lehetünk racionális okokból, és tudjuk, hogy a racionális tanulási szabályok gyakran nem optimális döntéshez vezetnek. Azonban talán a legfontosabb oka, hogy a főáram közgazdászai ragaszkodnak a racionalitás feltevéséhez az a mindennapos tapasztalat, hogy az emberek reagálnak az ösztönzők változására. A racionalitás fogalmának rugalmassága és alapvető előrejelzéseinek mindennapi tapasztalatainkkal való konzisztenciája miatt a racionalitás feltevése a jövőben is a közgazdaságtan főárama egyik sarokköve marad.


16 komment · 1 trackback

Címkék: vita

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr661143542

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Válságolok 2009.09.26. 22:55:57

Eddig nem féltem a válságtól. Azonban, még régről maradt egy furcsa szokásom: Konkrétan minden felírom minden kiadásomat, még a legapróbbakat is.Az utazás árával együtt egy igen magas összeg áll a havi összesítésnél, és még négy nap vissza van.Pers...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grafter · http://grafter.blog.hu 2009.05.27. 16:59:42

Nekem a válság kapcsán az "tetszik" nagyon, ahogy a válságkampányokat kezelik, lsd, pl. NFÜ: grafter.blog.hu/2009/05/27/pesszimista_valsagkampany

burlamaqui 2009.05.27. 19:26:20

What is now commonly understood by the term " Political Economy" is not the science of speculative politics, but a branch of that science. It does not treat of the whole of man's nature as modified by the social state, nor of the whole conduct of man in society. It is concerned with him solely as a being who desires to possess wealth, and who is capable of judging of the comparative efficacy of means for obtaining that end. It predicts only such of the phenomena of the social state as take place in consequence of the pursuit of wealth. It makes entire abstraction of every other human passion or motive; except those which may be regarded as perpetually antagonizing principles to the desire of wealth, namely, aversion to labour, and desire of the present enjoyment of costly indulgences.
Íratott volt 100 évvel Keynes Általános elmélete előtt...

ricardo 2009.05.27. 20:53:11

@burlamaqui:
Kedves Burlamaqui, miféle "szakma pereméről érkező kritika" ez! Haha. Teljesen kiírja magát így a tudós urak finom társaságából! Hát csak Millt tud citálni meg Marshallt? Sehol egy NBER working paper, sehol egy kutyát nem érdeklő modell, egy divatos MIT professzor, vagy a magyar kópiája, sehol egy legeslegújabb teória, amit majd azok fognak cáfolni 15 év múlva, akik most terjesztik?

ricardo 2009.05.27. 21:28:04


"It is concerned with him solely as a being who desires to possess wealth, and who is capable of judging of the comparative efficacy of means for obtaining that end."

Erről eszembe jut Marx, aki talán volt akkora közgazdász, mint pl. Mankiw. Marx azt írja 1847-ben: nincs valamiféle elvont, önmagában lévő hasznosság. Az, hogy kinek mi hasznos alapvetően a társadalmi létéből fakad. A kurvának a selyemharisnya hasznos, a matróznak a sör, a mágnásnak a luxushajó. A katedra filisztereknek a publikációik száma.

ricardo 2009.05.28. 08:20:03


„a szakma pereméről érkező kritikák” Mm. Valahogy irritál engem ez a nagyképű mondat. Bankárok, kereskedők, cégvezetők, könyvelők stb. - ezek közgazdászok. Ha van a közgazdász szakmának pereme, akkor az a szobatudós. Meg az államot szidó katedra közgazdász, aki az adófizetők pénzén él.

Bcitylife 2009.05.29. 15:03:02

@ricardo: Kedves Ricardo,

azt hiszem, legutolsó bejegyzésedben a magyar szaknyelv konfúziójűnak áldozatául estél. Javaslom, hogy próbáld meg a szakma peremének kritikájára mondott kritikádat angolul megfogalmazni! Biztos vagyok benne, hogy Ákos az 'economics' szakmáró illetőleg annak pereméről beszélt. Valóban úgy gondolod, hogy a sarki fűszeres (a fent említett kereskedő, cégvezető stb.) 'economist'? Mit szólnál inkább a 'businessman'-hez?

Olcsó analógiával élve a fenti állításod kicsit olyan, mintha azt mondanánk, hogy az atomok, na azok ismerik a fizikát közelről, ők az igazi 'fizikusok', az egyetemi atomfizikus professzorok pedig csak az állam pénzén bámulják a táblát és vakarják a fejüket a krétás kezükkel, ők a fizikus szakma pereme. Nem sántít ez?

ricardo 2009.05.29. 17:13:33


@biribando:
Kedves Biribando! Az én végzettségem közgazdász, és egy cégnél számolom a pénzt. Ez a szakma.

burlamaqui 2009.05.29. 21:49:45

Na próbáljuk meg: "Until lately there has ever been in England a kind of antagonism between academic studies and business. This is now being diminished by the broadening of the spirit of our great universities, and the growth of colleges in our chief business centres. The sons of business men when they sent to the universities do not learn to despise their fathers' trades as often as they used to do even a generation ago. Many of them indeed are drawn away from business to by the desire to extend the boundaries of knowledge. But the higher forms of mental activity, those which are constructive and not merely critical, tend to promote a just appreciation of the nobility of business work rightly done."
(ricardo-ez megint csak Marshall és 1890, de lesz újabb is...)

Bcitylife 2009.05.30. 14:27:12

@ricardo: Igen, ez is egy szakma, csak nem az, amire Ákos utalt.

ricardo 2009.05.30. 17:15:39

@biribando:
Igen, vannak közgazdászok, akik a working paper businessben utaznak. Meg a külföldi ösztöndíj businessben, katedra businessben stb. Nyilván a working paper iparnak is megvannak a maga iparosai, a working paper szatócsok, napszámosok. De vannak working paper monopolisták, oligarchák is. Ez is egy szakma.

ricardo 2009.05.30. 17:28:42

@burlamaqui:
Ami a Marshall citátum utolsó mondatát illeti. A matematikai makromodellek felhőrégiójának beszűkült, és kissé gyerekes perspektívájából nézve kétség kívül lenyűgözőnek, és mágikusnak tűnhet még az is, amit egy egyszerű könyvelő nap mint nap csinál.

milkapista 2009.06.03. 13:00:39

Először is gratulálnék Ákosnak a sok munkához! Ami ilyen időkben, amikor sok ember csak álmodik a munkahelyről, nem kis szó.
Tiszteletreméltó, hogy elismeri, hogy a legfontosabb dologgal-hogyan hat a pénzügyi szektor a reálgazdaságra- nincs igazán tisztában.
De az, hogy nem fogadják el az emebrek tapasztalatait bizonyítéknak eléggé irracionális. Olyan, mintha a bíróság nem fogadná el bizonyítékként a tanúvallomásokat.

"minket nem érdekel, hogy ki mit mond arról, hogy milyen világot szeretne, hiszen mindenki azt mond, amit akar. Minket csak az érdekel, hogy ki milyen világot épít."
Így is van, gondolkodni szigorúan tilos! Csak rohanni szabad ész nélkül, nem számít mi lesz a vége.

Ha a közgazdaságtan arról szól, amit Ákos ír, akkor a közgazdászok valóban alkalmatlanok az emberiség problémáinak a megoldására.
Természetesen fontos szakma, hisz a pénzt valakinek számolni kell.

VIII. Nagyapó 2009.06.03. 13:39:33

„De az, hogy nem fogadják el az emebrek tapasztalatait bizonyítéknak eléggé irracionális.”

Az itt is idézett cikk, amire ez a bekezdés javarészt utal, erre vmi olyasmit hoz példának, hogy bár a dohányzás növeli a tüdőrák valószínűségét, a dohányosok nagy többsége ettől még nem tüdőrákban hal meg. Így a közgazdász nem hatódhat meg az olyan érvektől, hogy „az én nagypapám is erős dohányos volt meg, aztán mégis autóbalesetben halt meg 90 évesen”.

„"minket nem érdekel, hogy ki mit mond arról, hogy milyen világot szeretne, hiszen mindenki azt mond, amit akar. Minket csak az érdekel, hogy ki milyen világot épít."
Így is van, gondolkodni szigorúan tilos! Csak rohanni szabad ész nélkül, nem számít mi lesz a vége.”

Nem, itt arról van szó, hogy az emberek sokszor nem mondanak igazat (maguknak sem), ha arról kérdezzük őket, milyen tényezőket vesznek figyelembe a döntéseikben.


Összességében, mindkét bekezdés arról szól, hogy a statisztikák miért sokkal meggyőzőbbek sok esetben, mint az egyes kiragadott anekdoták.

milkapista 2009.06.03. 15:11:51

@VIII. Nagyapó:

Üdvözlet!
Örülök, hogy reagáltál. Elkezdtünk beszélgetni egy másik témában, ahova én sajnos egy darabig nem írtam. Aztán válaszoltam, de arra már te nem. Örülnék neki ha elolvasnád, kiváncsi vagyok a véleményedre.

Amit most te írtál a tüdőrákról és a nagyapámról(szerencsére még mindkettő él nekem), pont, hogy arról szól, hogy az anekdóta megerősíti a statisztikát. Feltéve ha nem csak elírtad:)

Szerintem az emebreknek sok olyan tapasztalata van amiről nem vezetnek statisztikát, sőt még azt is kimerem jelenteni a statisztikák nem élnek, nem éreznek, de az emebrek talán igen, így igenis figyelembe kéne venni az embereket(nem csak mint adatokat).

A másik bekezdéssel igazad lehet. Én kicsit elrugszkodtam a cikkíró gondolatától. Ő jóval földhözragadtabb dologról írt.

VIII. Nagyapó 2009.06.03. 22:54:16

@milkapista: Sorry, lehet, ez most nem hangzik vmi korrektnek, de ott a napokban biztos nincs időm/energiám újra felvenni a fonalat, újra kellene olvasni hozzá az összes kommentet... Vmikor majd lejátsszuk.


(Ami a tüdőrákot illeti, ott arról van csak szó, hogy az ilyen nagypapák léte nem győz meg arról, hogy a dohányzás nem növeli a tüdőrák valószínűségét.)

milkapista 2009.06.05. 09:12:15

@VIII. Nagyapó:

Semmi baj, majd amikor lesz kedved/időd/energiád válaszolsz. Én sem írtam oda jó pár hétig. Szóval megértelek.

Ha jobban belegondolsz a "nem tüdőrákos, dohányos nagyapám", egyáltalán nem mond ellent a statisztikának. Mindössze azt bizonyítja, hogy nem minden dohányos hal meg tüdőrákban.

Szerintem érdekes, hogy sok statisztika ellent mond egymásnak. Ugye mit hallunk, akinek magasabb a végzettsége(vagyis diplomás) az jobban keres. És kevesebb a diplomás munkanélküli, mint a képzetlen. Ehhez képest az EU-ban az egyik legalacsonyabb(10% alatti, 2005-ös adat) a felsőfokú végzettségűek aránya Ausztriában és a munkanélküliség is ott volt az egyik legalacsonyabb.
süti beállítások módosítása