nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Focifrusztráció és otthoni erőszak

2009.12.11. 13:00 eltecon

A sport, a közgazdaságtan, a behaviorizmus, az ökonometria és a nővédelem ritkán jön össze egy tudományos cikkben, úgyhogy köszöntsük nagy szeretettel David Cardot és Gordon Dahlt, hogy már ilyenünk is van. A történet a következő. A közgazdászok - mint annyi mindent - a családon (párkapcsolaton) belüli erőszakot is meg szeretnék érteni. Két versengő iskola van. Az egyik (nevezzük a racionális döntésekre és Gary Beckerre épülő hagyománynak) kitart amellett, hogy a megfigyelt társadalmi jelenségek, így az asszonyverés is, racionális, kalkulatív magatartásból jön. Szerintük az erőszak ún. instrumentális, vagyis az elkövetőnek valami elgondolt és mérlegelt célja van vele, az erőszak része a családon belüli szokásos eszköztárnak. A másik (nevezzük behaviorista irányzatnak) pedig azt állítja, hogy a családon belüli erőszak hirtelen frusztrációk nem átgondolt mellékterméke, olyan impulzív cselekmény, amelyet az elkövető azonnal megbán. Mint ilyen, a családon belüli erőszak leginkább a drogfogyasztással vagy másféle kontrollproblémákkal (és dinamikusan inkonzisztens viselkedésekkel) rokonítható. 

Ha igazságot nem is tehetünk a kétféle elmélet között, annyit feltétlenül, hogy 1. felírunk egy modellt a családon belüli erőszak feltételezett működéséről, 2. tisztázunk egy kiváltó okot és egy hatásmechnanizmust, 3. megfogalmazunk egy ellenőrizhető hipotézist a modell alapján aról, hogy a kiváltó okból a hatásmechanizmus ismeretében mi következik, 4. keresünk olyan adatokat, amelyek megfeleltethetők a modellbeli kiváltó oknak és következménynek, majd 5. a hipotézist ütköztetjük a való világbeli megfigyelésekkel, vagyis teszteljük az adatokon. A folyamat leírása Cardéknál annyira didaktikus, hogy nagyszerűen szemlélteti, hogyan dolgoznak a közgazdászok, így reméljük, hogy azoknak is tetszeni fog, akik amúgy nem tartoznak sem a Fradi kemény magjához, sem a nővédelem legelszántabb hívei közé.

Menjünk szépen sorjában. A modellbeli háztartásban időnként vannak konfliktusok, és a konfliktusok egy része erőszakba torkollik. Az erőszakos cselekmény valószínűségét a váratlan érzelmi sokkok mozgatják: a hirtelen bekövetkező súlyos megrendülések hatására könnyebben elsül a kéz, míg a váratlan örömhullámok némiképp visszafogják a rendcsinálási kedvet. A szerzők feltételezik, hogy az időnként erőszakoskodó szereplőket a negatív érzelmi sokkok jobban megviselik, mint amennyire a pozitívak feldobják, vagyis preferenciáikat a magatartás-gazdaságtanban szokásos ún. veszteségkerülés jellemzi. Az is behaviorista feltevés, hogy a bekövetkező események értékelése mindig attól függ, hogy előzetesen mit várunk (a preferenciák referenciafüggőek), a rossz jobban fáj, ha jót vártunk, a jó kevésbé hat meg, ha számítottunk rá. Vagyis: kiváltó ok = váratlan negatív érzelmi sokk, hatásmechanizmus = növekvő frusztráció, eredmény = több otthoni erőszak.

Hogyan találjunk adatokat ehhez a történethez? A párkapcsolatban elkövetett erőszakos bűncselekmények gyakoriságát még csak-csak megmérhetjük valahogy, például a rendőrségi bejelentések számával. A nehézséget az okozza, hogy hogyan lehet a párkapcsolat minőségétől és aktuális dinamikájától független váratlan érzelmi sokkhatásokat találni. Az ötlet az, hogy a hazai focicsapat otthoni és a sportfogadó-irodák oddsai alapján váratlan veresége pont ilyen szerencsétlen véletlen. A focit (az amerikait, Amerikában) sokan nézik, különösen a 18 és 49 közötti férfiak, körükben speciel messze a legnépszerűbb hétvégi tévéműsor. Ezért ha adott előzetes esélyek mellett a hazai csapat váratlanul kikap, az pont olyan szerencsétlen sokkhatás, amiről a modell predikciói szólnak.

Eredmények? A csapat váratlan hazai veresége átlagosan 8%-kal növeli a párkapcsolaton belüli erőszakos bűncselekmények számát. A váratlan vereség hatása erősebb, mint a váratlan győzelemé a másik, az erőszakos cselekményeket csökkentő irányban. A fontos és/vagy a stresszes meccsek (helyi derbik, sok büntetővel, szoros végeredménnyel) jobban számítanak. Továbbá, az előzetes sztereotípiáknak megfelelően a nők által elkövetett bűncselekmények nem nagyon függnek a focieredményektől. Hogy mennyi számít egy váratlanul elveszített meccs? Annyit, mint egy különösen forró nap, és negyedannyit, mint egy munkaszüneti nap.

Tanulság: nem zárható ki, hogy az otthoni erőszak részben ún. instrumentális játszma, de az impulzív és átgondolatlan asszonyverés is szerepet játszik. Abban nem vagyunk biztosak, hogy a meccs miatti frusztrációból fakadó konfliktusok az egész problémakör szempontjából mennyire fontosak, halkan azt gyanítjuk, hogy a tipikus párkapcsolati erőszak nem annyira váratlan. Ha azonban legalább annyit megtanulunk, hogy a helyi derbi napján több legyen az ügyeletes a segélyvonalakon vagy az erre szakosodott helyszínelő, nos, akkor valami fontosat is tehetünk.


1 komment

Címkék: foci behaviorizmus ökonometria

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr971582631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricardo 2009.12.11. 13:50:06

A nemzetek asszonyverése, és ezen asszonyverés természetének és okainak vizsgálata.
Az asszonyverés és az adózás alapelvei.
Értekezés a poltikai asszonyverésről.
Az asszonyverés I-III.
Az asszonyverés, a foci és a pénz általános elmélete.
Út az asszonyveréshez.
A Nagy Asszonyverés
Input-Output asszonyverés.

További ajánlott kutatási téma: asszonyverés a fejlődő országokban
:))
süti beállítások módosítása