nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Mekkora legyen a reálleértékelődés?

2010.03.10. 12:28 eltecon

Az elmúlt években szinte mindenkinek (tudósoknak, politikai véleményvezéreknek és lobbistáknak is) volt egy-két szava a globális egyensúlytalansáok kiépüléséről, veszélyeiről és kiegyenlítődésük mikéntjéről. Az egyensúlytalanságok (elvben legalábbis) megszűnhetnek például akkor, ha a hiányt halmozó ország valutája leértékelődik a többletet termelő országéhoz képest - ezért noszogatják az amerikaiak Kínát, hogy értékeljen már fel. A kérdés csak az, hogy vajon a relatív árak megváltozása tényleg átrendezi-e a fogyasztást, vagyis vajon több importot fogyasztunk-e, ha erősebb a hazai valuta.

Ahhoz, hogy ez a mechanizmus működjön, először is az kéne, hogy a nominális árfolyam megváltozása megjelenjen a fogyasztói árakban, vagyis hogy a hazai valuta felértékelődésére az importált termékek kiskereskedelmi ára csökkenjen. Vagy másként: hogy az árfolyam begyűrűzzön. Az árfolyamnak pedig azért kéne így tennie, mert különben működésbe lép a félelmetes nevű nemzetközi áruarbitrázs: ha nem csökken a szlovák sajt forintára az erősebb forint mellett, akkor majd átjárunk a párkányi Aldiba. Vagy kicsit professzonálisabban: megéri majd belépni a szlovák sajt kiskereskedelmi piacára. Végeredményben pedig a mágikus hosszú távon bármely terméknek ugyanannyiba kell kerülnie itthon és külföldön, ha az árát azonos valutában fejezzük ki.

A nemzetközi gazdaságtan egyik legjobban dokumentált empirikus eredménye az, hogy az ún. egységes ár elve a valóságban mégsem működik zökkenőmentesen. Nem egyenlítődnek ki az árak az országok között, sőt, a nagy árkülönségek igen hosszan fennmaradnak, vagyis az árfolyam begyűrűzése távolról sem tökéletes, az áruarbitrázs pedig nem látszik működni. Számos oka van ennek. A piacok nem elég integráltak, mindenféle kereskedelmi akadályok gátolják az áruk szabad mozgását. A termékek nem teljesen egyformák, mindennek van valami kis helyi stichje, ha más nem, le kell fordítani a termékleírást meg a szavatossági időt, ami mind pluszköltség. Aztán a szállítás is nehézkes, meg az árak összehasonlítása is. Persze ha mindezek a nehézségek nem volnának...

Nos, a rossz hír az, hogy az egységes áron az sem segítene. Kanadai szerzőink találtak olyan piacot (röviden itt), ahol ezek a nehézségek tényleg eltörpülnek: az internetes könyvkereskedelem pont ilyen. A termék az Egyesült Államokban és Kanadában is ugyanaz, az ára azonnal és minimális költséggel összevetető, nincs rajta vám, a fizikai távolság nem számít (úgyis kihozzák), végül a kulturális (nyelvi) különbségek sem játszanak. Ezért ha mondjuk az amerikai dollár erőteljesen felértékelődik a kanadaival szemben, akkor azt kéne látnunk, hogy az amerikai fogyasztók átpártolnak az amazon.com-tól az amazon.ca-hoz, aminek hatására az amazon.com árcsökkentésbe kezd, egészen addig, míg a különböző amazonok árai kiegyenlítődnek. Nem ez történik: a legnépszerűbb könyvek 40%-a tartósan alacsonyabb marad Kanadában. Az árazási döntések mélyebb vizsgálatából pedig az derül ki, hogy az átárazásoknál nem veszik figyelembe a nemzetközi áruarbitrázs fenyegetését, az eladások alakulásából pedig az, hogy jól teszik, merthogy a fogyasztók nem ugranak rá az arbitrázslehetőségekre.

Hogy mi következik mindebből? Valószínűleg az, hogy a fogyasztás országok közötti kiegyenlítődéséhez nagy és perzisztens relatív ármozgások kellenek. És hogy az árfolyam kismértékű és átmeneti "finomhangolásától" ne nagyon várjunk semmit. Magyarországon még ma is sokan vélik úgy, hogy "kellően ügyes" monetáris politikával a nominális árfolyamot szinte tetszés szerint lehet manipulálni, optimális értékére "beállítani". A fentiek szerint azonban még akkor sem volna érdemes az árfolyam "finomrahangolásával" próbálkozni, ha az amúgy lehetséges volna. A nagy, lórúgás-szerű ingadozások meg egy másik oldalról, a hitelpiaci árfolyam kockázatok realizálódása miatt okoznak tragédiát. Ezt a leckét is megtanultuk már.

A válságból való kilábalás esélyeit, sebességét érintő vitákban gyakran elhangzott, hogy akinek már eurója van, annak valutája nem tud leértékelődni a partnerekéhez képest. A még önálló valutájú ország nominális leértékelődése enyhíthati a külpiaci kereslet zuhanásából eredő folyó fizetési mérleg romlást. Nos, ha a begyűrűzés tényleg ennyire lassú, akkor ezt is fújhatjuk, akkor tényleg jobb lenne, ha már régen eurónk lenne. Az eljövendő hónapok fejleményei tanulságosak lehetnek. Ha Szolovákia gyorsabban jön ki a recesszióból mint mi, akkor érdemes lesz ezt is újragondolni.


9 komment

Címkék: globális aránytalanság valutaárfolyam

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr531827763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soproni1 2010.03.10. 13:03:28

Ha erős a nemzeti valuta, akkor az olcsó importtal megöljük a belső termelést, a többletet meg nem tudjuk külföldön eladni. Ezt Matolcsyn meg Járain kívül minden közgazdász tudja. Más kérdés, ha lenne elég szellemi tőkénk ( produktív talent) és tudnánk befolyásolni a világ fogyasztási szokásait, akkor mindegy az árfolyam, mert Kínában legyártanánk, a magas hozzáadott érték meg itt maradna. Erre viszont itt keleten nincs meg a megfelelő ember állomány.

Uzko 2010.03.10. 15:34:08

"akinek már eurója van, annak valutája nem tud leértékelődni a partnerekéhez képest" A nominális árfolyam tényleg nem, de a reál árfolyam igen. Ha az adott ország termelöi ár inflációja lényegesen kisebb, mint az euro övezet átlagos termelöi ár inflációja, akkor ez történik. Szlovákia így tudott 6.6 százalékos (termelöi ár) deflációval valamelyest javítani egyébként katasztrofális versenyhelyzetén 2009-ben, amit annak köszönhetett, hogy túlzottan felülértékelt SKK árfolyammal konvertált euróra. Egyéb lehetöség: "belsö leértékelés", ahol nominális bércsökkentést hajtanak végre a vállalatok, így növelve versenyképességüket. Ez is elöfordult Szlovákiában, és a balti államokban, ahol rögzített árfolyam van.

padisah 2010.03.10. 16:40:41

a bérek lefelé rugalmatlanok, egyrészt azért mert ez vonatkozna arra a személyre is, aki erről a döntést hozza, másrészt meg azért mert a szakszervezetek fellázadnak, a munkavállalók meg lelépnek olyan céghez, amely még nem csökkentett bért, és a legjobb emberek kezdik

és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mi a helyzet az importőrrel, aki az erős valuta miatt folyamatosan megtámogatott helyzetben van, és aki valószinűleg simán lenyeli az áruarbitrázs nyereségét, és azért nem követik a belföldi árak a valuta felértékelődését teljes mértékben, mert az átalakuló gazdaság profitja már nem az árutermelésből, hanem az importált áru elevált árszinten történő értékesítéséből fakad

dutch disease , önként és dalolva...

is 2010.03.10. 18:09:09

na, végre egy kicsit szofisztikáltabb hozzáállás az eurohoz, nem az a baltaszintű, hogy végünk van, ha csatlakozunk.

Rorgosh 2010.03.10. 18:59:57

@padisah:

Nem annyira rugalmatlanok, mint azt sokak gondolnák. Legalábbis nem természetükből adódóan azok.

A bérek rugalmatlansága általában valamilyen adminisztratív akadály következménye. Vagy bizonyos állami szabályoké, vagy a szerződésé.

Valójában éppen ennek köszönhető, hogy egyes vállalkozások valójában prémium formájában fizetik a bér egy részét. Így az eredményesség csökkenésekor egyszerűen nem fizetnek annyi prémiumot, ami valójában a bér csökkenése.

Viszont azt is figyelembe kell venni, hogy az árfolyamhatás nem minden terméken egyforma hatású.

Egyes termékek - jó kérdés, hogy miért - nem igazán érzékenyek az árfolyamváltozásokra. Más termékek azonban érzékenyek az árfolyamváltozásokra.

Éppen ezért az euró bevezetése előtt mindenképpen érdemes lenen felmérni, hogy a magyar gazdaság termékei hogyan viszonyulnak az árfolyamhoz, és ennek figyelembevételével meghatározni a váltási célárfolyamot...

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.03.12. 17:27:51

A múlt heti Economistban volt egy cikk a valuták leértékeléséért indíott globális versenyről. Az is egy érdekes szempont, hogy amennyiben egyszerre nagyon sok állam szeretné a pénzét elinflálni, akkor a relatív árak nem változnak (nagyon) a világban, csak infláció lesz.

padisah 2010.03.13. 14:02:47

@Rorgosh: ha egy cég visszavesz a bónuszból, azzal ugyanúgy a legjobb embereit távozásra motiválja, és nekik azért lesz lépési lehetőségük

a bérek lefelé rugalmatlanságának a másik oka hogy fentiek miatt ha bérköltséget akarnak csökkenteni, akkor nem mindenkinek a bére csökken egységesen, és marad a létszám, hanem a bérek maradnak, és a létszám csökken, mert így tud a cég válogatni az emberei között

a kiinduló cikk azért abból a szemontból nagyon fontos, hogy empirikus adatokat hoz arról hogy mi is történik ténylegesen a piacokon

az én feltételezésem az, hogy az azonos termékek közt kialakuló árkülönbség mint információ nem terjed, többek közt pont azért nem, mert aki tud róla, az inkább arbitrálni kezdi, semmint továbbadni

ha ezen szereplők közt lenne komoly verseny, akkor előbb utóbb az árak konvergálásához vezetne... tehát ha az árak hosszabb idő alatt sem konvergálnak, akkor esetleg arra lehet gyanakodni, hogy nincs ott valódi verseny

padisah 2010.03.13. 14:03:18

@antal.daniel: kivéve annak, aki kimarad a leértékelési versenyből
süti beállítások módosítása