nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Akár így, akár úgy, a megoldás kulcsa a kínaiak kezében van

2010.03.21. 12:47 eltecon

Folyik a vita az USA és Kína közti keleskedelmi mérleg hatalmas egyensúlyhiányáról, ami a két ország világgazdaságban betöltött szerepe, no meg a méretek miatt korántsem csak a közvetlenül érintettek magánügye. Legutóbb Krugmant idéztük, aki az egyik élharcosa azoknak, akik a problémát a jüan felértékelésével kívánják megoldani. Van azonban hasonlóan harcos ellenvélemény is, mégpedig szintén amerikai szakértőtől. Stephen Roach Krugmannal vitatkozva úgy véli, hogy a kínai kereskedelmi többlet leapasztásához nem az árfolyam megváltoztatásán, hanem a kínai fogyasztási kiadások növelésén, a belső kereslet ösztönzésén keresztül vezet az út.

Miközben élvezettel olvassuk a vitatkozók riposztjait, azt azért vegyük észre, hogy a felsorakoztatott érvekben egy szemernyi újdonság sincs. Krugman a relatív árak megváltoztatására alapozó kiadásátterelő, Roach a többlettel bíró ország összkiadásának növelésével operáló kiadásváltoztató politikát javasolja. (Krugman-Obstfeld: Nemzetközi gazdaságtan tankönyvének 2003-as magyar fordításából vettük az expenditure switching és az expenditure changing magyarítását.) Utóbbi politika elvileg fordítva is működhetne, vagyis kínai belső kereslet élénkítése helyett az amerikai kereslet szűkítése is csökkenthetné az USA kínai árucikkek iránti étvágyát, ezt azonban a válság terhelte, vagyis amúgy is súlyosan kereslethiányosnak érzékelt időkben senki sem találná jó ötletnek.

Mindenekelőtt szögezzük le, hogy az egész kiadásátterelő-kiadásváltoztató gondolatkör a keresletoldali keynesi közgazdaságtan terméke, igazi divatját a 60-as években, a fix árfolyamrendszert használó nemzetközi intézményrendszerében élte. Ebből persze nem következik, hogy a mai helyzetre ne lehetne fontos mondanivalója, a nominális árak (nemzeti árszínvonalak) viszonylagos merevségét rövid távon legalábbis továbbra is tényként szoktuk elfogadni, s a legutóbbi válságban tapasztalt általános keresleti visszaesés miatt a produktív kapacitások keynesi kihasználatlanságáról sem istenkáromlás mostanában beszélni.

Egy elméleti konstrukció természetesen sohasem arra alkalmas, hogy közvetlenül eldönthessük, kinek van igaza. Sokkal inkább arra, hogy pontosan azonosíthassuk, milyen empirikusan is ellenőrizhető tulajdonságokkal kell rendelkezniük az érintett szereplők magatartási függvényeinek ahhoz, hogy az egyik vagy a másik megoldás legyen ténylegesen hatékony. Az elméletben az a jó, hogy önmagában zárt logikai rendszer, vagyis ha teljesülnek a feltevései, akkor igaz következtetésekhez vezet. Nos tehát, mik is a kétféle javaslat mögöttes feltevései?

A jüan nominális felértékelésétől vezérelt kínai reálfelértékelődés akkor mérsékelheti az egyensúlyhiányt, ha mind az amerikai, mind a kínai felhasználók eléggé árérzékenyek ahhoz, hogy a relatíve olcsóbbá váló amerikai jószágok felé módosítsák összkeresletük arányait. Bizony, bizony, a jó öreg Marshall-Lerner feltételről és az elaszticitási optimizmusról beszélünk itten. Krugman - aki egyensen a szűkös világkereslet ellopásával vádolja a kínaiakat - ennek teljesülését blogjában nyilvánvalónak tekinti, ám nem citál semmi olyan friss empirikus eredményt, amiből a keresleti rugalmasságok értékére következtethetnénk.

A kínai belső kereslet élénkítésének pedig akkor van hatása, ha a kínai felhasználók importálási határhajlandósága elég nagy ahhoz, hogy a kereslet felfutása az import érdemi növekedésével járjon. A konkrét kérdés szempontjából az amerikai termékek iránti importhajlandóság a legfontosabb, de az áttételes hatások is segíthetnek, a más területekről származó import máshol érvényesülő fellendítő hatása harmadik országok Amerikából származó importját is fokozhatja. Ez is valami olyasmi, ami a múltbéli statisztikai adatok szisztematikus vizsgálatával empirikusan mérhető volna. Ez persze sok munka, sokkal könnyebb a macerás ökonometriai feladat elvégzése helyett közhelyszerűen igaznak tekinteni a mi álláspontunkat igazoló feltevéseket.

Végül egy apró megjegyzés. Lássuk be, hogy akár ez, akár az volna a jó megoldás, a javaslattevők szerint mindenképpen a kínaiak azok, akiknek máshogy kellene már végre viselkedniük, és meg kéne oldaniuk a világot fenyegető problémát. És mi van akkor, ha őnekik sem ezt, sem azt nem akaródzik tenni? Hosszú távon persze minden megoldódik, ha igaz az, hogy hosszú távon a nemzeti árszinvonalak is csak a megfelelő irányba igazodnak, akkor leértékelés nélkül is eljöhet majd a kínai árucikkek relatív drágulása. Ezzel viszont az a baj, hogy megint egyre többen vélik úgy: a hosszú táv az, amikorra mind meghalunk.


24 komment

Címkék: kína krugman

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr651856461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

greybull 2010.03.21. 18:14:11

hát ezért nem hangsúlyozom én, hogy közgazdász is lennék, inkább a jogi diplomámat emlegetem, ott legalább van némi konkrétum is - uramisten! mi a makroközgazdaságtan?
"Kacagj a mullahon és a dervisen!
Csak a Hit épít tornyot a vízen.
S amiről ők beszélnek:
Ábránd, ködkép, nem látta senki sem!"
(Omar Khajjam)

Luzitán 2010.03.21. 18:56:03

@greybull: Isten az atyám, nem értelek. Mi az, ami nem konkrét neked ebben?

rosencrantzhu 2010.03.21. 23:35:05

lehet, hogy valamit félreértek, de az első bekezdésben biztosan jó a "jüan LEértékelése"?

kozgaztanar 2010.03.21. 23:43:04

a poszt olvasása közben pont az jutott eszembe, amit a végén írtok: már miért is húznák ki a kínaiak a világot (amerikát) a csávából?

amúgy is szocializmust építenek, nem? :)

petepeter 2010.03.22. 07:26:31

@rosencrantzhu: Persze, csak elírás volt, kösz.

pesszi-pista 2010.03.22. 08:19:08

Nem értem miért kellene örülni annak ha a kínaiak elkezdenek tényleg sokat zabálni... Az megint 150 dolláros olajárban és csúcsra törő nyersanyagárban nekünk kellemes eredményt hozni. Nem a fogyasztást kell ész nélkül propagálni - különösen nem kínában - hanem az ésszerű beruházási politikát ami nem 90-180 napra hanem 15-50 évre tervez. Isten ments attól hogy a kínaiak az USA fogyasztási színvonalát tűzzék ki célul. Akkor vége a világnak. De tényleg. Paradigmaváltás nélkül a világ 3-5 évente mindig bele fog ütközni az erőforrás korlátokba. Nem kellene a régi lemezt ráerőltetni Kínára....

Lemmiwinks 2010.03.22. 10:06:36

"És mi van akkor, ha őnekik sem ezt, sem azt nem akaródzik tenni?"

Miután az export egy ponton túl nem növelhető, mert határt szab neki a fejlett országok fizető és hitelképessége. Ezért a kinaiak rákényszerültek a belső kereslet növelésére.
Egyelőre ez a beruházási kereslet növelésén keresztül történt politikai okokból. Ugyanis Kinában a politikai hatalom a nagy állami cégek, a korrupt bürokrácia és az exportáló vállalatok kezében van. Ezért nem opció nekik sem a felértékelés, sem a fogyasztásnövelés.

Viszont az értelmetlen, valszeg soha meg nem térülő beruházások felfuttattása, tkp felfogható egyfajta vállalati fogyasztásként, és ez erősen ránehezedik a kinai külkertöbbletre, amely már tavaly nyár óta zsugorodik.

A következménye valszeg a kinai hitelportfolió romlása lesz, ami a 94eshez hasonló válsághoz vezethet. Onnan a kiút a yüan drasztikus leértékelése volt. :)

Lemmiwinks 2010.03.22. 10:11:01

Szóval én valahol Roach javaslatával értek egyet. Meg kell szüntetni a kinai gazdaságban a jövedelemtranszfert a lakossági szférából a vállalati szférába, amivel eltüntethető lenne a vállalatok óriási megtakaritásállománya, ami szerintem a kinai külkertöbblet fő oka.

na most ha erre a kinai vezetés nem hajlandó reformokon keresztül, akkor majd egy hitelválság megoldja a vállalati megtakaritások letisztitását.

de tegyük fel, hogy sikerül nekik fogyasztási pályára állni és a kinai külkertöbblet eltünik.
miért gondolja ebből bárki is, hogy nem csak annyi lesz a következmény, hogy a nyersanyagtermelőkhöz transzferálódik a külkertöbblet?

alone i know 2010.03.22. 13:27:59

Sem Krugman, sem Roach, sem az ő érvcsatájukat szintetizálni óhajtó Pete úr gondolatmenete nem számol azzal, hogy a globális kereskedelmi és fizetési mérleg egyensúlytalanság nem egy olyan probléma, amit meg kell szüntetni.
Ha a közgazdászok nem ragaszkodnának ahhoz, hogy márpedig egy régió fizetési és kereskedelmi mérleg hiánya probléma, hanem megnyitnák gondolkodásukat a természettudomány megmaradás törvényei irányába, akkor belátnák azt, ami most döbbenetesen hangzik: a válságot nem a túlhitelezés és a Lehman dőlés okozta, hanem az uralkodó és téves közgazdasági paradigmákból következő hangulatromboló helyzetértékelések.

alone i know 2010.03.22. 13:30:21

1)Ami hitel az adósnak, az követelés a hitelezőnek. 2) Az adós a felvett hitelt elkölti, és nem a falát tapétázza vele ki, hanem egy jószág-eladónál elkölti, amiből bankok által tovább forgatható pénz keletkezik a most említett eladó banki betéti számláján. 3) így pénz nem veszhet el, csak a bizalom, aminek következtében az épp likviditás többlettel rendelkező bank nem ad kölcsön az épp likviditás hiányos banknak, 4) és ha közben a közgazdászok is károgni kezdenek egy technikai problémán (egy adott régió fizetési mérleg hiányán), akkor a maradék bizalmat is megölik, ezzel nem javítva, de tartósan rontva a helyzetet, hisz bankok csesztetése a pénz mozgást lassítja, így a piacokról eltűnő likviditás eszközárcsökkenést tünetét produkálja, amit a nagy hitelminősítők statikus szemléletéből adódó és további bénító hatást kifejtő kockázat besorolási nyilatkozatai követnek.

alone i know 2010.03.22. 13:41:41

Ha számításba vennék, hogy a dollár a globális megtakarítási deviza, a Grasham tv. szerinti „jó pénz”, amiben pl. a kínaiak is megtakarítanak, akkor rájönnének talán, hogy az USA fizetési mérleg hiánya nem probléma. Pillanatnyilag az USA a globális pénzpiacok monetáris rendszerközpontja, és ezt az emberek milliárdjainak Hard Currency-ben való megtakarítási döntése eredményezte, így a FED feladata, hogy likviditással lássa el a világgazdaságot, és biztosítsa, hogy a jóhiszemű dollár betétesek szerte a világon ne veszítsék el a dollárjaikat egy pár tized százaléknyi (globális szinten mérve) bedőlt jelzálog-hitel miatt.

Két tehetetlenségi erővel kéne tán kalkulálni: Közgazdasági tehetetlenségi erő, hogy a dollárt nem lehet ripsz ropsz lecserélni, mert túl nagy tömegmozgás túl sok sebet okozna, és történelmi tehetetlenségi erő az, hogy jelenleg a feltörekvő országok ember milliárdjai fajlagosan olcsóbb munkaerő költségfaktort jelentenek a javak beárazásánál. Vagy a szabad-kereskedelem eszméjét kell néha félretolni, ez esetben szent cél a fizetési mérleg és kereskedelemi mérleg egyensúly, (mint valami vallási rögeszme), vagy tojni kell a fizetési mérleg egyensúlytalanságra, hiszen a globális fizetési mérleg hiány az így is úgy is zéró.

alone i know 2010.03.22. 13:45:23

Utóbbi esetben az USA-nak az lenne a legfőbb feladata, hogy tovább fogyasztja a manifaktúra termékeit keletről, és egymásnak USA-n belül egyre specializáltabb szolgáltatásokat nyújt - dollárt teremtve -, amivel fizetnek egymásnak a professzorok a manikűrösök, a door-manek, a színészek, a pszichológusok, a tengerparti életmentők és cápafigyelők, stb, és abból este a derék amerikaiak vehetnek kínai játék babát a gyereknek, amely dollárbevételből meg a kínai dolgozó jól betartalékol, és a kínai bank meg - jobb híján - USA kötvényt jegyezhet le, amely USA állami bevételből az USA további termelési- fogyasztási relációk milliárdjait indíthatja útjára a planétán. Sem az államadósságnak, sem az inflációnak nincs akkora szerepe, amekkorát tulajdonítanak neki, mert ami deficit innen, szuficit onnan, ami infláció idehaza, az leértékelődés kívülről nézve, tehát a különböző fogyasztási - kulturális inercia-rendszerek egymáshoz súrlódásának természetes mechanizmusa, amelyeknek legalább olyan tág mozgásokat meg lehet engedni, mint amiket a spekulánsok a különböző devizákkal művelnek, csak azt kéne eldönteni, milyen fix-pontokra koncentrálunk: munkanélküliség vagy államháztartási hiány. Előbbi eleven húsba maró kérdés, az utóbbi pedig egy szakmai paradigma, a pénz természetének és eredeti funkciójának tragikomikus félreértelmezése, egy önmagunknak ásott csapda: az állam sosem hal meg, addig görgetheti a hiányát, ameddig újra és újra felkel a nap.

Lemmiwinks 2010.03.22. 13:52:14

Azért nem pár tized %nyi jelzáloghitel dőlt be. 1 és 2000 mrd dollár közé teszik a veszteségeket és az USA nemzetgazdasági adóssága (private+public) kb 30 ezer milliárd körül van.

Lemmiwinks 2010.03.22. 13:53:48

A fizetési mérleghiánnyal meg nincs semmi gond önmagában, a gond azzal van, hogyha ez egy ország protekcionista gyakorlatából következik. Nyilván a munkahelyeket vesztő országok kicsit idegesek emiatt, és ennek semmi köze a közgazdaságtanhoz, ez már politika.

alone i know 2010.03.22. 14:19:31

@Lemmiwinks:
Értelmezési tartományváltás alapján válaszolva : USA angol 1 trillió dolláros (=1 ezer milliárd mifelénk) subprime adósságot említ (amelyek esetében átmenetei (!!!) fizetési késedelem léphet fel, és ez áll szemben a világ bankrendszerében lévő 80 trillió dollárnyi pénzügyi eszközzel. (Oké, 1/80 az picit meghaladja az 1%-ot, ennyiben retorikai fogáson értél, de akkor is, vicc, hogy ebből ekkora lebénulás lett. Generációnk szégyene.)

alone i know 2010.03.22. 14:28:37

@Lemmiwinks:
Erre mondom én azt, hogy nem homogén inercia rendszerek súrlódnak egymáshoz: az egyik inkább protekcionista és nem szívbajos az állami intervenciót hajt végre (kínai), a másik meg inkább lassiez faire párti, és mindjárt kommunizmust kiáltanak, ha az állam stimulálna itt ott. Ebből így nem lesz kereskedelmi mérleg egyensúly egyhamar, vagy ha mégis ez a szent cél, akkor nem csak a monetáris protekcionizmus felszámolására kell törekedni, hanem egységes adó meg járadékfizetési kulcsokat bevezetni, stb.,tehát valóban, politikai kérdés az egész. De akkor ne közgazdászkodjunk itt, mert az csak egy téves elemzési felület lenne.

piir (törölt) 2010.03.22. 17:16:23

Maradt még egy "leértékelés" a végén, ami szerintem "felértékelés", akart lenni. ("akkor leértékelés nélkül is eljöhet majd a kínai árucikkek relatív drágulása")
Igaz, már majdnem mindegy, mert aki akarta, talán olvasta a postot, és biztos nem ettől értette vagy nem értette :)

Rorgosh 2010.03.22. 22:29:17

@alone i know:

Akkor a lényeget nem értetted meg. A tartós fizetési mérleg hiány azért probléma az USA számára, mert éppen a dollárt mint jó pénzt veszélyezteti.

Ugyanis egy pénz attól jó, hogy könnyen és veszteség nélkül tudod javakra (beruházási, termelési vagy fogyasztási) és szolgáltatásokra váltani. Ez teremti meg az értéke iránti bizalmat.

Ha egy ország tartós fizetési mérleg hiánnyal küzd, és ezt nem beruházási tőketranszfer ellensúlyozza, akkor gyakorlatilag folyamatosan olyan pénzt pumpál a világgazdaságba, amelyre az adott ország gazdasága nem biztosít fedezetet. Ez egy ideig valóban nem okoz problémát, mert sokan elfogadják fizetőeszközként, és ezért nincs jelentős, vagy egyáltalán érzékelhető veszteség a használatával.

Ám a csodák nem tartanak örökké. Mindenki azért fogad el egy valutát (ez esetben a dollárt) mert valamit venni kíván rajta. Ám előfordulhat, hogy egy eladó nem fogadja el, mert úgy ítéli meg, hogy azt csak veszteséggel tudná visszaforgatni a gazdálkodásába. Mert a valutát kibocsájtó ország gazdasága a számára szükséges terméket vagy szolgáltatást csak lényegesen magasabb áron árulja, mint a vetélytársait. Ha nem tőlük kíván vásárolni, akkor el kell cserélnie egy számára megfelelő valutára. Aminek viszont tranzakciós költségei vannak.

Ilyenkor pedig beindul az adott valuta leértékelődése, és ami fontosabb, a kibocsájtóhoz történő visszaáramlása, ami komoly inflációt gerjeszt, ami ugyan - ha képesek kézben tartani - megoldja a problémát, ám a társadalom által nem kívánatos áron: a reálbérek csökkenésével.

Ezt kell megérteni: a XXI. század valutái nem érték, hanem bizalmi pénzek. És ezt a bizalmat a valutáknak ki kell érdemelniük. Nem a közgazdászok jelentik a veszélyt erre, hanem azok az igazgatósági tagok, akik nem kívánják elfogadni a bevétel csak a tranzakciós költségek miatti 2-3%-os csökkenését, ami akár a nyereség felét is elviheti, ha ugyan nem az egészet.

Szóval nem te egyedül tudod.

alone i know 2010.03.23. 23:00:54

@Rorgosh:
Te arról beszélsz, hogy majd eljön az a pillanat, amikor a dollár kimegy a divatból.
Miért menne ki és hogyan menne ki a divatból?
Az eddigi dollár sztorit figyelve a dollár nem tud könnyen kimenni az emberek agyából csak azért, mert az jár az agyukban, hogy Obama és hatalma nem elég ahhoz, hogy elég jó cuccot lehessen érte szerezni, mert eddig sem ez számított (Az emberek tojnak az USA fizetési mérlegre). Hanem az, hogy a kínai vagy a német eladó tudott, és ők is találtak olyan eladót (dollárhívőt), aki szintén elfogadta tőlük a dollárt. Ennyi.

Pl.Kína a mai napig főleg dollárban tartalékol.

Ha sokan elkezdenek attól félni, hogy majd a többiek is elkezdenek a dollártól félni, akkor keresnek valami más devizát, de csak azok tudnának reálérték vesztés nélkül mondjuk rubelre váltani, akik a tömeges dollárpánik ciklus elején kapcsoltak. A többiek egyre kevesebb más devizát tudnának szerezni ugyanannyi dollárért.
Nos, Kína nem akarhat vesztes lenni, de lépni sem tud a pánik elején, mert ahhoz túl nagy dollártömeget cipel. Könnyebb és ekonómikusabb Kínának relatíve erősen tartani a dollárt.
Hülye lesz ezen változtatni, de sok közgazdász még hülye ezt belátni, is csak ugatja a rossz fát. Röhej.

Rorgosh 2010.03.27. 18:54:00

@alone i know:

Volt már arra példa, hogy a dollár megingott. Ezért kellett a hetvenes években végleg feladni az aranytartalék rendszert.

A közgazdászok és a sok "hülye" figyelembe veszik azt, amit minden mérnök is tud: semmilyen rendszer nem dolgozik egyenletesen. Rendszeresen fellépnek piaci és nem piaci zavarok, amelyek ugyan kis valószínűséggel, de képesek megingatni bármilyen valutába vetett bizalmat.

Abban az esetben, ha az adott pénz a fundamentumok szintjén rendben van akkor ez a kockázat alacsony. Emellett realizálódása esetén is gyorsan visszatér a bizalom, hiszen a pénzt a kibocsájtó államban mégiscsak el lehet költeni tranzakciós veszteség nélkül.

Ezzel szemben egy tartós mérleghiány - és itt a tartósságon van a hangsúly - éppen a fundamentumokat ássa alá. Ez sokáig nem okoz zavart, ám jelentősen megnöveli a bizalomvesztés kockázatát. Így egy erősebb piaci vagy politikai zavarból könnyeben lesz bizalomvesztés. Amiből ráadásul nincs is gyors visszaút, hiszen a gyenge fundamentumok épp azt jelentik, hogy az adott pénznemet nem igazán van mire elkölteni.

Érdemes észrevenni, hogy a dollár az euróval szemben annak bevezetése óta elvesztette értéke egyharmadát, ami sokat elárul a dollár ingatagságáról.

A dollár jelenlegi viszonylagos stabilitásának oka az, hogy gyakorlatilag kizárólagos fizetőeszköz az olajpiacon. Ugyanis kevés olyan nagybani olajexportőr van, akinek a területén nem állomásoznak amerikai csapatok. Érdekes adalék, hogy Irak a megszállása előtt be akarta vezetni, hogy euróval is lehet fizetni az olajáért...

Ez az olajalap az, amiért minden épeszű olajimportőr - főképp, ha az import bővülésére számít, miközben kevés luxuscikket termel az olajexportőr országok piacára - jelentős dollártartalékot képez. Kérdés az, hogy meddig lehet CSAK dollárral fizetni az olajért?

Az arab országok olajtartalékai kimerülőben vannak, az újonnan feltárt olajtartalékok olyan országokban vannak, amelyek nincsenek megszállás alatt, miközben gazdasági struktúrájuk miatt kevés amerikai terméket fogyasztanak - annál több kínai fogyasztási és európai beruházási javakat.

alone i know 2010.03.28. 22:24:18

@Rorgosh:
A „fundamentumok rendben vannak” az mi?
Az USA fizetési és kereskedelmi mérlege szuficites, akkor a világ maradék részének a kereskedelmi és fizetési mérlege lenne deficites. Az jobb lenne? Miért?
Valahol mindig valamilyen szempontból fundamentálisnak tekintett mutatóval baj lenne.
Ha minden országnak minden pillanatban zéró lenne a fizetési mérlege, akkor vagy minden ország egy önálló zárt egység lenne, azaz nem beszélhetnénk globális rendszerről és világkereskedelemről, vagy az országok kizárólag árúbarter viszonyba lépnének egymással és ezért nem lenne szükség nemzetközileg elfogadott pénzre.

Fundamentális kiigazítás kell tegyek: alapvetően nem a dollár került bajba, hanem a vietnámi háború finanszírozás következtében az USA fizetési mérleg romlása rávilágított arra, hogy a dollár aranyparitására alapozott pénzügyi rendszer nem praktikus, mivel az arany és a dollár külön-külön is árucikkekké váltak, ezért képtelenség volt elbánni a spekulánsokkal.
Az aranypénzrendszer rengeteg gyötrelemmel járt: ha valahol sok összegyűlt belőle, akkor azokat a többiek meg akarták támadni, ha meg valahogy béke volt,akkor elkezdett elszivárogni az arany magától a centrumból a perifériákra, ami miatt sosem volt belőle sehol sem elég, újabb és újabb háborúk törtek ki érte. Nagyon nagy lépés volt megszabadulni tőle, valójában ezért béke Nobel díj járna Nixonnak.

Csakhogy Kína, és a világ egyéb népei, akik a dollárt választották megtakarítási devizának + a dollár olajra konvertálhatósága = a dollárt kvázi arannyá tették. Azonban ez maga a lét elviselhetetlen könnyűsége, csodálatos: hisz ellentétben az aranykészletek korlátozottságával a FED annyi dollárt teremt, amennyit a globális gazdaság igényel. Ha véletlenül többet teremtene, azt egyszerűen felszívná az infláció, és kész.

Infláció? Most a Cash is king, a dollár reálértéke az egekben, sokkal több négyzetméter luxuslakást, sokkal több yachtot, vállalati tulajonrészt (részvényeket) stb-t lehet érte kapni, mint 2007-ben. Arabok és Ázsiaiak (szuverén alapjaik) éltek is a lehetőséggel, és szétvásárolták magukat az USA-ban. Pedig a FED most pumpált több, mint egy trillió dollárt a globális hatású pénzügyi közvetítőkbe, most ugrott meg az USA kormány éves költségvetési hiánya.
Ennyit a „hülye közgazdászok” fundamentumairól. Kéne egy kis természettudományos ismeret ahhoz, hogy a pénz természetét jobban megértsék. De eleve hiányos szemléletű tankönyvekből oktatnak közgazdaságtant, bugyuta és életszerűtlen modellekkel operálva. Tudom, mert elvégeztem. Baromság volt az egész. Nem tudomány, hanem halandzsa kontra halandzsa.

Rorgosh 2010.04.02. 11:46:25

@alone i know:

Látom törekszel arra, hogy ne értsd amit írok...

Nem a rövidtávú kereskedelmi mérleghiány a probléma, ahogy a rövidtávú költségvetési deficit sem az. A probléma az, ha ezek - különösen ha együtt - tartósan fennállnak.

Attól, ha két ország kereskedelmi mérlege zéró a kereskedelmük óriási volumenű is lehet. Csak épp az egyik termékéért cserébe a másik tud saját terméket adni. Alighanem mindkettő jól jár ezzel.

Ellenben ha az egyenleg nem zéró, akkor az azt jelenti, hogy az egyik csak egy fizetési ígérvényt adott a másiknak a termékeiért cserébe.

Ha ezt az ígérvényt hamar kiegyenlíti a kibocsájtó (csak rövid ideig tartott a mérleghiánya) akkor semmi gond. Ez igazából a szokásos üzletmenet. Valaki mindig többet fogyaszt, mint amit megtermel, de ezt hamarosan behozza.

Ellenben a tartós mérleghiány esetében az történik, hogy az egyik félnél csak gyűlik, gyűlik a fizetési ígérvény, de tulajdonképpen tartósan nem kap semmit az árujáért. Egy bizonyos pont után aztán megkérdőjelezi azt, hogy a másik valóban eleget akar-e tenni a kötelezettségeinek. Vagy épp tud-e.

Az aranyalap feladása részben a Vietnami háborúnak köszönhető. Ám miért? Mert már a háború alatt is több volt az import, mint az export, és a háború hatására a kereskedelmi partnereke megkérdőjelezték azt, hogy tud-e áruval fizetni az USA. Egyébként annyira periférikus országok tették ezt, mint Franciaország, Németország, stb...

A dollár értékét most az olaj stabilizálja, még te is elismered. Ám mi van akkor, ha mással is lehet majd fizetni érte? Egyébként: válság idején a tőke mindig a centrumok felé áramlik a nagyobb (vélt) biztonság miatt.

Természettudomány: köszöni mindenki, hogy feltaláltad a spanyolviaszt. Ezen a blogon majd mindenki ért a természettudományokhoz, magam pedig pl. gépészmérnök (és nem közgazdász) vagyok. A közgazdaságtan egész gondolkodásmódja viszont a természettudományokon alapul...

alone i know 2010.04.07. 16:58:10

Rorgosh:

Mondjuk van 10 dollárod, amiből élelmet akarsz venni a családodnak. Szerinted el kell menned Amerikába azért, hogy kiflit meg tejet szerezz a dollárjaidért, mert nem találsz senkit e hazánkban, se Európában, se Ázsiában , aki elfogadja tőled a dollárt?
A dollár elfogadottsága nem a közgazdászkodók fizetési mérleg töprengésein múlik, hanem azon az emberen, akitől árut akarsz venni.
A dollár ennyiben nem más, mint a kagyló vagy az indiánoknál a bivalybőr. Addig működik, mint egyenértékes, amíg van, aki elfogadja. Az, akinek dollárja van, de fél, hogy nem fogják tőle elfogadni, megpróbálhatja azt euróra vagy jenre cserélni. Kínának nagyon nagyon sok van. Nagyon sok gazdag embernek nagyon nagyon sok dollárja (vagy dollár-alapú instrumentuma) van. Ha mind ezen mesterkednének, nem egymással, de magukkal szúrnának ki, és sokáig nem lehetne tudni, milyen elszámolóegységben is érezhetik magukat győztesnek a dollárról átlavírozók. Márpedig a dollárnak tömegvonzása van, USA fizetési mérleg ide vagy oda.

alone i know 2010.04.07. 17:21:03

Rorgosh,
írod:
"Nem a rövidtávú kereskedelmi mérleghiány a probléma, ahogy a rövidtávú költségvetési deficit sem az. A probléma az, ha ezek - különösen ha együtt - tartósan fennállnak.

Attól, ha két ország kereskedelmi mérlege zéró a kereskedelmük óriási volumenű is lehet. Csak épp az egyik termékéért cserébe a másik tud saját terméket adni."

Okfejtéseden gondolkodva: a pénz (bármelyik) a pillanatnyi teljesítési deficit jele. Aki kiflit ad, de dollárt kap, az nem kapott semmit még, pedig járna neki valami. Ezért csak az a kérdés, ő mit kap a dollárjáért. Ezt pedig már csak a következő másodpercek emberi döntései alapján tudhatja meg.
Amikor azt mondod, a teljesítési deficit jelének tartós felhalmozása probléma, azzal azt mondod, probléma pénzt felhalmozni, pénzvagyonon ülni, dolgozni, üzletelni de nem költeni. Tehát a vagyonukat tartósan pénzben tartogatók a probléma. Ezt mondom én is.
süti beállítások módosítása