nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Miért lehet értelmes a Széchenyi-kártya?

2010.04.10. 13:06 eltecon

A globalizált világgazdaság egyik legnagyobb rejtélye, hogy a szegény országok miért maradnak szegények, ha egyszer minden földi jó szabadon áramolhat beléjük. Meg hogy miért nem hatnak a segélyek, szóval mi is van, hogy lehet, hogy a gazdasági szerencse ennyire nem forgandó. Sokféle magyarázat van, legutóbb a szinte bármit magában foglaló, de legalábbis erősen gumikategória-szerű intézményeket szerettük emlegetni. Az ún. jó intézmények egyik ismérve a pénzügyi rendszer fejlettsége és zökkenőmentes működése, vagyis hogy azok, akiknek forrásra van szükségük, könnyen, gyorsan és egyszerűen hozzájussanak.

Yurij Gorodnichenko és Monika Schnitzer szerint a szegény országok arról (is) ismerkszenek meg, hogy az új és kisméretű vállalatok nemigen jutnak forráshoz, így egyszerűen nem indulnak be azok a folyamatok, amelyek elvezethetnének az áhított felzárkózáshoz. Különösen igaz ez a hazai tulajdonú és a szolgáltatószektorban működő vállalatokra, mivel kevésbé vannak fedezetül szolgáló tőkeeszközeik. Vigyázat: a szerzők határozottan nem azt állítják, hogy számolatlanul öntsünk pénzt a bankrendszer által nem hitelezett cégekbe, éppen ellenkezőleg, az állítás az, hogy legjobban akkor járunk, ha a bankrendszer megtanulja jobban felmérni, értékelni és menedzselni a kockázatokat, ekkor a probléma "önmagától" is megoldódhat. (Kitérő: az érdekes ellenpélda - hogy, hogy nem - mi magunk vagyunk, ahol a bankrendszer fejlettségéhez képest viszonylag nehéz külső forráshoz jutni. Csak nem az lehet, hogy nem annyira versenyző a bankrendszerünk?)

Mielőtt még megkapnánk a következő adag "de hát ezt már régóta tudjuk" típusú kommentet, csak egyetlen apró általános megjegyzés. A világ közhelyeinek a fele nem igaz. A másik felének empirikus igazolását pedig mindig szívesen közöljük.

 


4 komment

Címkék: pénzügyi szabályozás fejlődésgazdaságtan portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr931909503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.04.10. 19:51:50

tudtommal a Széchenyi-kártya is lezárt két, nyereséges üzleti évet, nem tudom hány alkalmazottat, éves forgalmat stb. követelt meg. ez már nem induló vállalkozás.

szóval nem látom, hogy a cím, meg a cikk hogyan jön össze.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2010.04.11. 08:46:06

@ is - az induló vállalkozások tőkéből és nem hitelből gazdálkodnak. A Széchenyi Kártya szerintem egy olyan eszköz, ami nagyon sok magyar kisvállalkozásnak segített megőrizni a likviditását, méghozzá a fehér, vagy legalább szürke gazdaság szintjén.

Annyit tennék hozzá a poszthoz, hogy némileg csalóka azt állítani, hogy a magyar KKV szektor nehezen jut hitelhez. A mi adataink azt mutatják, hogy még mindig relatíve könnyen, illetve azt, hogy a KKV szektor döntő finanszírozási forrása a lízing (egész Kelet- és Közép-Európában) aminek az oka az, hogy sem a vállalkozásoknak, sem a KKV-nak nincsen track recordjuk, főleg a feketegazdaság magas aránya miatt. Ugyanakkor a régió lízingellátottsága ebben a vállalkozásméretben legalább háromszorosa a nyugat-európai átlagnak.

Véleményem szerint Magyarországon a gazdaság más ágazataihoz képest egy elég jól működő pénzügyi közvetítő szektor van, és a KKV finanszírozásban sokat segített (egyébként a verseny fokozásában is) a Széchenyi-kártya bevezetése, amit egyébként több kereskedelmi bank lemásolt, és saját brand alatt, állami támogatás nélkül, azonos feltételekkel kínált már az elmúlt években.

is 2010.04.11. 09:06:06

@antal.daniel: némi tévedés történt. én nem vitattam a Széchenyi-kártyát. Én az ÚJ szót kerestem, amiről a poszt szólt (új és kisméretű), a cím viszont, szerintem, nem. és az Ön kommentje sem tett le érveket amellett, hogy a Széchenyi-kártya ÚJ vállalkozásoknak lenne, sőt, az első bekezdés alapján úgy tűnik, még meg is érősíti, amit mondok.

a Széchenyi-kártya bedőlési arányát azért beszéljük át, mert a számok beszélnek, nem a hitek és wishful thinkingek.

főcsoportfőnök 2010.04.15. 15:40:08

Dani, lehet, hogy meg kellene nézni a Széchenyi-kártya bedőlési arányát, de ennél sokkal jobban izgatna, hogy a kártya a banki szolgáltatások igénybevételének előszobája, vagy helyettesíti a banki szolgáltatásokat. Két évig próbálkoztam egy hatásértékeléssel, de nem sikerült az (anonim)adatokat megszerezni hozzá, úgyhogy bizton állíthatom: senki nem érdekelt abban, hogy adatokon alapuló elemzéssel támassza alá, kell-e ilyen konstrukció és mire pazaroljuk az adófizetők pénzét.
süti beállítások módosítása