nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Fekete szinglik

2010.04.13. 08:00 eltecon

Nem róluk szól a Szex és New York, pedig mintha ők szívnának a legtöbbet a párkapcsolatok nagy amerikai piacán. Bizony, bizony, házasulandó fekete nőnek lenni Amerikában legalábbis kihívás. Az ok viszonylag egyszerű: a potenciális férjjelöltek jelentős része rács mögött van, a 20 és 29 év közötti fekete férfiak közül speciel minden kilencedik.

Hogy mi következik mindebből? Ha igaz az, hogy az emberek még a faji ügyekben általában szupertoleráns Amerikában is leginkább a saját rasszukkal házasodnak, akkor a fekete nők jóval szűkebb körből választhatnak. Ádáz verseny, őrjítő hajsza és sok-sok kis extra (dögös ruhák és könnyűvérű randik), amiktől egyre jobb férfinak lenni, és egyre reménytelenebb nőnek. Milyen messze is van mindez Carrie Bradshaw trendi és ironikus világától!

Mielőtt átsorolódnánk a feminista és/vagy bulvárblogok közé, a helyzet az, hogy ez is közgazdaságtan. Van a házassági piacnak közgazdasági modellje, még abból a korból, amikor a szociológusok ezen jól megsértődtek. Az egyik következtetése az, hogy ha az egyik nemhez tartozó házasulandók kínálata csökken, akkor a másik nemhez tartozók nagyobb eséllyel maradnak pártában, hoznak világra már eleve utcahossznyi hátránnyal induló csonkacsaládos gyermekeket, illetve kötnek korábban elképzelhetetlennek gondolt kompromisszumokat. 

Vajon tényleg ezt látjuk? (Ne feledjük: a közgazdaságtan végső soron empirikus tudomány, a tényeket meg kell nézni). Éppen erre vállalkozik Kerwin Charles és Ming-Jen Lin, vagyis alaposan elemzik, hogy a fekete férfiak hetvenes évek óta folyamatosan emelkedő bebörtönözése milyen hatással van a házassági trendekre, a családmodellekre és a fekete nők helyzetére. (Népszerű összefoglaló az eheti Economistban.) Ebben az a nehéz, hogy sokminden történik egyszerre: a főként a fekete férfiakat sújtó büntetések szigorodása időben együtt járt a társadalmi normák megváltozásával, elsősorban a házasság intézményének átalakulásával, a hagyományos családmodell erodálásával. A kérdés az, hogy mindezek tudatában oksági viszony is van-e a börtönbüntetések és elmaradt házasságok között, vagy csak valami nagy mögöttes rossz (például az erkölcsök fellazulása) mozgatja mindkettőt. A szerzők szerint azonban nem erről van szó, bizony a büntetések szigorodása a fő oka a fekete szingli nők társtalanságának és kilátástalanabb egzisztenciális helyzetének.

A közgazdaságtan azt is sugallja, hogy a póruljárt érintettek általában mindent megtesznek, hogy kártalanítsák magukat. Hogy, hogy nem, éppen ezt látjuk a fekete nőknél is: radikálisan megnőtt az oktatásban eltöltött éveik száma és a munkapiaci szerepvállalásuk is (hiába, nem nagyon építhetnek arra, hogy lesz kivel megosztani a rezsit). Mindezen önbiztosítási akcióik ellenére - úgy tűnik - rosszabb nekik. És ez elvezet a másik, a konkrét problémánál általánosabb tanulsághoz: mindig vannak nem szándékolt következmények.  Nem tudjuk, hogy a börtönbüntetések szigorításának milyen közvetlen, szándékolt hatása van, azaz csökkenti-e az erőszakos bűncselekményeket, biztonságosabbá teszi-e a világot. (Nem mintha erről ne lenne ökonometriai irodalom: Steven Levitt szerint például igen.) De az biztosnak látszik, hogy a társadalom amúgy is kevésbé szerencsés csoportjainak egy csomó egzisztenciális és jóléti hátrányt okoz, amiről a szerencsésebb többség hajlamos megfeledkezni. Pedig nem kéne.


5 komment

Címkék: ökonometria portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr951911051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fittipaldi 2010.04.13. 09:56:56

A társadalmi evolúció létezik, és a jogszabályoktól függően valamikor jó, valamikor rossz irányba tereli a folyamatokat. A fenti esetben szerintem jó irányba.
A helyes az lenne, hogy azok kerüljenek helyzeti előnybe (és legyenek gyerekeik), akik az egész népesség előrehaladásához, a fejlődéshez, életszínvonal növekedéséhez hozzájárulnak, mert csak nekik van társadalmi hasznosságuk, és ezt tovább tudják örökíteni, ami hosszú távon fenn tudja tartani a civilizációt.

Ha egy csoport jelentős része nem ad, hanem elvesz a nagyobb közösségtől, például bűnözik, akkor nem tudom sajnálni, ha börtönben kell élniük és nem lesz családjuk.

Sorge 2010.04.13. 10:00:56

" ...rács mögött van, a 20 és 29 év közötti fekete férfiak közül speciel minden kilencedik...."
Amerika így oldotta meg a saját faji problémáját.
Nemrégen olvastam, hogy állítólag amerikai segítséget kapott volna Magyarország a romakérdés megoldásához . Hát így akarják ők megoldani...

Kenguru 2010.04.13. 12:26:13

Na ez az amit nem megerteni a kulturalis hatter nelkul.

A feketek szegenysegenek egyik legfobb oka, hogy csonka csaladban( anya+gyerekek) nonek fel.
Ez egyben arra szocializalja okat, hogy ok is ilyen "csaladot" teremtsenek.

Mivel a ferfiak szamara nem a normalis elet a minta(munka+csalad), hanem a magyar relacioban a "kiralycsavosaghoz" hasonlo gengszterelet, nagyon nehez ebbol a kitores.

A gyerekek valodi apa nekulk nonenek fel, es ezeknek a bortonbol hol kinnt, hol bennt levo "apaknak" kimondottan noveli a respectjet ha tobb notol, tobb gyerekuk van.

Marpedig a tarsadlom hagymanyos ertekihez valo alkamazkodas, osszefogas, munka nelkul nincs felemelkedes.

A "tarsadalmat" pedig nem lehet azert hibaztatni mert az eroszakos bandaba szervezodott bunozokat a racs mogott akarja latni.
Mindenkinek a sajat dontese hogy milyen utat valaszt.

"They're casting their problem on society. And, you know, there is no such thing as society. There are individual men and women, and there are families. And no government can do anything except through people, and people must look to themselves first. It's our duty to look after ourselves and then, also to look after our neighbour. "

Hogy klasszikus idezzek.

Sebastian Volker · http://prime.blog.hu/ 2010.04.13. 14:18:42

@Fittipaldi: Lehet hogy nem olvastad, de a probléma az, hogy sokkal könnyebben is kerülnek börtönbe. Kíváncsi lennék, hogy nálunk, Magyarországon a romákkal kapcsolatban van-e valami hasonló.

@Kenguru: Az arra szocializálja őket kijelentés kicsit erős. Az alapvető társadalmi struktúrát a gyerek nem otthon tanulja meg, ez majdnem per definíció a társadalomból jön. Maximum elfogadhatóbbá, felkészültebbé teszi az ilyen embereket, amiről tulképp a poszt is szólt.

misc · http://misc.blog.hu 2010.04.13. 15:56:12

a cikk érdekes, de nekem leginkább a kommentek tetszettek.. egy elég érzékeny témáról rasszista és harcos antirasszista hülyeségek nélkül tudnak értelmes és érdekes párbeszédet folytatni kínos polkorrektség nélkül.

ezt a hozzászólást különösen érdekesnek találtam:

ToriaVI wrote:
Apr 9th 2010 6:13 GMT

Fascinating comments.

I am a college-educated (Masters), professional, well-paid, unmarried Black woman. I LOVE Black men but I don't date them exclusively; in fact the Great Love of my life was actually from Malta. Even though I'm fine with bi-racial relationships, I reject the notion in many of the comments that it's somehow odd, self-defeating, or silly for Black women to PREFER to date Black men. Culture isn't something that everyone shakes off so easily. Some people crave the familiar and in the end you love who you love.

Personally I gravitate toward individuals I'm attracted to and have something in common with (not necessarily race). I will admit though, over the years I've worked so hard building my career that I may have missed out on some wonderful romantic opportunities with (Black) men that it never even occurred to me to date at the time. That said, becoming involved with an ex-con is simply not an option I'm willing to consider. No. Just... no.

There's a term high-achieving Black women use (I'm not sure who coined the phrase) called the "Success Penalty". Essentially the idea is that while we were busy trying to develop ourselves into the type of quality individual we'd want as a spouse, we ended up alienating many eligible (non-incarcerated) Black men. I do agree with the article that a lot of that ambition is born from the fear (or tacit acknowledgment) that we would ultimately end up being our sole financial provider. I know that was true for me.

Maybe the "Success Penalty" is all just crap. Maybe we're delusional. Maybe we're just making excuses. Or to read some of the comments, maybe we're all just fat. Or maybe not.
süti beállítások módosítása