nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Liberális ösztöke és konzervatív ösztöke

2010.05.21. 16:57 eltecon

Hogyan érhetjük el, hogy a háztartások csökkentsék az energiafelhasználásukat, jót téve ezzel mind a saját zsebüknek, mind a környezetnek? Ha - mondjuk - a helyi áramszolgáltató levélben tájékoztatja fogyasztóit a legkézenfekvőbb energiamegtakarítási módszerekről, a környezettudatos (LMP-szavazó) fogyasztók feltehetően azonnal a tettek mezejére lépnek, és követik az ajánlásokat. A behavioristák rámutathatnak a nudge hasznára és értelmére. Ám korántsem biztos, hogy a terelés azonos reakciókat fog kiváltani a szoci, fideszes vagy akár a jobbikos érzelmű kuncsaftokból.

Lévén divatos, a nudge irodalomból mi is bőségesen szemléztünk az elmúlt hónapokban. Az azonban eddig fel sem merült, hogy a fogyasztói irracionalitás egyénre gyakorolt hátrányainak kiküszöbölésére hivatott terelő eszközök élesen ellentétes reakciókat válthatnak ki az erősen inhomogén embercsoportokból. Hazai vizsgálatokról persze nem tudunk, idézett cikkünk amerikai vizsgálat eredményeiről számol be. És ez az eredmény bizony meglepő, a kísérlet szerint az áramfogyasztást célző terelés a liberálisoknál működött, a konzervatívoknál viszont nem. Sőt, egyes republikánusok ellenérzése odáig terjedt, hogy inkább növelték a fogyasztást.

Püff neki, ez bizony rossz hír a liberális paternalizmusért lelkesedőknek. Ha az egyéni preferenciákat és élethelyzeteket tényleg differenciáltan kell kezelni, hogy a saját érdekükben mindig a jó, testreszabott terelő eszközt vessük be az ösztökélendők különböző csoportjainál, akkora az bizony akkora kihívás, amit csak boldogult Tervhivatalok és a mélyen paternalista szocializmusbéli döntési struktúrák mertek felvállalni. És ezért mintha nagyon utáltuk volna őket. 


8 komment

Címkék: behaviorizmus nudge portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr32020842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorgosh 2010.05.21. 18:37:01

Nos, vannak akik szeretik, ha megmondják nekik, hogy nekik mi a jó, és vannak, akik úgy vélik, hogy ezt maguk is el tudják dönteni. Különösen, ha a jólmegmondó maga az állam, vagy valamilyen szerve, vagy a szolgáltató.

Éppen ezért érdekesebb egy harmadik, független féltől származó tájékoztatás - a fogyasztó kevésbé érzi úgy, hogy befolyásolni akarják, amit persze a legtöbben nem szeretnek. És nem érzi úgy, hogy a döntést ki akarnák venni a kezéből.

mig8 (törölt) 2010.05.22. 23:15:10

Szerintem nem kell megmondani senkinek, hogy mit tegyen. Mert mindenki alapvetően racionális a pénzügyek területén: jól akar járni. Persze a megfelelő megoldás megtalálása nem megy mindenkinek könnyen.

Ezért a feladat a megoldási módok ismertetése - de nem a rákényszerítés.

aszora 2010.05.23. 13:34:19

Hát szerintm ebből csak az következik, hogy a magukat liberálisnak vallók könnyebben manipulálhatók, fogékonyabbak a média-kampámyokra, ami végülis logikus, mert minél szilárdabb meggyőződésekkel rendelkezik valaki, várhatóan annál kevésbé befolyásaolható a véleménye, ennek minden előnyeivel és hátrányaival.

Szóval nekem hiányzik a kontroll-vizsgálat (null-hipotézis), csakúgy mint pl múltkori Juhász Réka tanulmánynál.

Alapos össezhasonlító elemzés érzésem szerint (nem tudom, bizonyítani, de logikusanak tűnik) a fenti összefüggést erősítené meg: a liberálisok egyszerűen jobban manipulálhatók.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.05.23. 13:53:04

@aszora:
Akkor ehhez vedd hozzá, hogy amerikai liberálisokról beszélünk, azaz
Demokrata: baloldali, szoclib stb. = liberal
Republikánus: konzervatív, libertárius, klasszikus liberális stb. = conservative

aszora 2010.05.23. 15:50:57

@Lord_Valdez:

My lord, ok vegyük figyelembe, ebből mi következik?
Nekem az a gyanúm, hogy a liberális az usa-ban is nagyobbrészt városlakók, ahol eleve nagyobb az energiafogyasztás (bár a tanulmány azt állítja, hogy a liberálisok az usa-ban hatékonyabb energiafelhasználók, ez vagy igaz vagy nem).

Nagyvárosokban tipikusan nagyobb a fogyasztás mindenből, nem véletlen, hogy a "zöld gondolat" követői között felülreprezentált a városi értelmiség.
A pedig szerintem szintén logikus, hogy individualista emberek (akiket a közösség kevésbé befolyásol, korlátoz), nagyobb arányú befolyást "élveznek" a média és általában a különböző divatos kampámyok felől.

És bár kétségtelen, hogy jelentős környezetszennyező technológiák és afogysztói szokások terjedtek el vidéken is (mint pl. a mezőgazdaságban), azért az kicsi furcsa, hogy városi zöldforradalmárok kimennek falura környezettudatosságot agitálni :) (nem mondom, hogy nincs rá szükség, mert azért nem csak a nagyvárosokban rossz a helyzet, de azért hasonlítsuk már össze, hogy milyen forrásból mekkora a környezetszennyezés és energiafelhasználás, és akkor tudjuk, hogy miről beszélünk).

valaki76 (törölt) 2010.05.23. 16:00:27

Nekem itt csak az állami szubvenció-piaci ár reláció ugrik be.

valaki76 (törölt) 2010.05.23. 16:11:17

@Lord_Valdez: Szerintem a libertariánusok nem tekintik magukat konzervatívoknak, ill. az ő felfogásuk szerint a demokraták nem igazán liberálisok (esetleg a „left liberal” kategóriát használják velük kapcsolatban, de vannak politikailag kevésbé korrekt megoldások is).

És a konzervatívok sem tekintik a libertariánusokat konzervatívoknak.

marketliberal.org/Images/IQtest.png

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.05.24. 08:39:41

@aszora:
Talán nagyobb részt városlakók, de van észak-déli különbség is.
Nem biztos, hogy a városi ember többet fogyaszt, mert ott kevesebb ember jár kocsival, illetve nem hatalmas házak vannak.
Az egy tévedés, hogy a falusi emberek környezettudatosak lennének.

Én inkább ott keresgélnék, hogy a "liberal"-oknál menőnek számít a környezettudatosság, tehát ha valaki ilyen tanácsot ad nekik, azt szívesebben fogadják. Míg a "conservative"-oknál menőnek számít, hogy az állam kapja be és ne akarja neki megmondani, hogy mit csináljon. Ott az ilyesmi a személyes szférába való betörésnek számít.

@valaki76:
Ez igaz, de amikor a sajtó csak egy dimenziót használ, akkor így szokták besorolni őket.
süti beállítások módosítása