nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Friedman már aggódna

2009.04.04. 09:17 eltecon

Nem kizárt, hogy a depressziótól és a deflációtól való félelmünkben most ágyazunk meg a jövő inflációjának. A Fed adatai szerint a monetáris bázis az USA-ban alig fél év alatt gyakorlatilag megkétszereződött, a bankok kötelezőn felüli (többlet-) tartaléka pedig többszázszorosára (!) nőtt. Igen, az a papírhalom, amit a bácsi a régi fotón vesszőseprűvel seperget, az pengő.


19 komment

Címkék: depresszió infláció defláció monetáris politika

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr311045325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2009.04.04. 10:22:55

A háború után valóban hiperinfláció volt Magyarországon. Ebbe az is belejátszott, hogy a Vörös Hadsereg is nyomtatott hatalmas mennyiségű pengő papírpénzt (részben leplezve a szabadrablást), amit kötelező volt elfogadni.
Szerintem a helyzet ma gyökeresen más.
A világot ma sokkal tisztességesebb gondolkodású emberek irányítják. A legutóbbi G20 találkozó sikere is azt bizonyítja, hogy a világgazdaság túlnyomó részét irányító politikai vezetők képesek felelősségteljesen gondolkodni és hatalmas eszközöket mozgósítani annak érdekében, hogy az infláció medrében maradhasson. Ezért én most, személy szerint nem rettegek a hiperinfláció rémétől.
A hivatkozott cikk érvelése érdekes, de a figyelem megragadása érdekében szerintem a „költői túlzás” eszközéhez nyúl.

VIII. Nagyapó 2009.04.04. 11:30:33

A pénzmultiplikátor-hatás viszont a hitelezés bedőlésével természetesen lecsökkent.

Infláció akkor lesz, ha a hitelezés beindulásával párhuzamosan nem csökken a monetáris bázis, nem tartják kordában a bankokat.

Ennek vajon pontosan mi állhat az útjába?

ricardo 2009.04.04. 11:44:06


@Vidéki:
A cikk érvelése nem 'érdekes', hanem szokásos. A mises.orgon minden cikk erről szól. A misesi-hayeki ciklus-elmélet alfája-omegája a pénzkínálat. FED, mesterségesen alacsony kamatláb, növekvő pénzkínálat, kereskedelmi bankok hitelexpanziója, Pigou-hatás, infláció, boom, eszközbuborékok, malinvestment, bust stb. A LvM Institute honlapján soha nem fog másról olvasni. Viszont ha erre van igénye, akkor azon mindig olvashat erről.
Viszont sokkal egyszerűbb ha elolvassa ezt:
mises.org/tradcycl/econdepr.asp
Ezzel tkp. letudta a mises.org minden bölcsességét a válságról.

stoppard · http://forint.blog.hu 2009.04.09. 17:10:13

az M2/M0 arány ezenközben 8-ról lejött 4-re. A kérdés az, hogy mikor a bankrendszer magához tér, milyen sikeres lesz a dolog menedzselésében a Fed (is).

Vidéki 2009.04.11. 11:41:18

@ricardo:
Érdekes Wladimir Kraus ismertetője Woods könyvéről.
A mostani pénzügyi válsággal kapcsolatban lényegtelennek tartja a pénzemberek motivációját a kapzsiság irányában és szertelen kockázatvállalásukat. ( Bár a közmondás szerint:” Könnyű Katát táncba vinni, ha maga is akar”.)
Ehelyett inkább a kormányzat és a FED irracionális politikáját kritizálja. Ha ezek nem csinálnak semmit, nincs válság sem.
Valóban a kormányzat által szponzorált vállalkozások, mint a Fannie May s a Freddy Mac pénzügyi politikája sokat tett a válság kirobbantása érdekében.
A törvényhozás is megtette a magáét.
A legsúlyosabb hibát a szerző szerint a Fed követte el agresszív hitel expanziós politikájával.
Ezek a kormányzatot és a Fed-et hibáztató érvek megállják a helyüket.

Ami nekem személy szerint nem tetszik, az, hogy a szerző a teljes be nem avatkozás, az „édes semmittevés” politikájában bízik.
Hivatkozik az 1920-1921-es depresszióra, amely ugyan súlyos volt , de extrém rövid is, a szerző szerint azért, mert nem avatkoztak bele.
A mai válságból is a kiutat ott látja, hogy hagyni kell az árakat és a béreket esni, ez majd önmagától beindítja a gyógyító mechanizmusokat.

Én viszont aki szimpátiával olvasgattam Roosevelt elnök életrajzát, nem bízok a be nem avatkozás politikájában.
Roosevelt elnök a monopólium ellenes törvények meghozatalában úgy érvelt, hogy a gazdasági életben rendkívül tehetséges és erőszakos vezetők erőfölénye kiiktathatja a szabad versenyt és a gazdasági hatalom olyan koncentrálásához vezethet, amikor nem túl nagy számú vezető kezében összpontosulhat a gazdasági hatalom, ami ebben a helyzetben politikai hatalommá is konvertálható.
Feltette a kérdést: Ebben a helyzetben az Egyesült Államok kormányát mi különböztetné meg a Népbiztosok Tanácsától?

ricardo 2009.04.11. 17:31:02

@Vidéki:
E tekintetben érdemes elolvasni J. K. Galbraith nagy klasszikusát, ’Az új ipari államot’ 1967-ből. Galbraith szerint az amerikai gazdaság közelebb áll a tervgazdasághoz, mint a szabadpiachoz. De nem a kormány tervez, hanem a nagyvállalatok. A nagyvállalatok ui. nem valamiféle szabadpiaci környezethez alkalmazkodnak, hanem eleve megtervezik a piacot: kilobbizzák az állami szabályozást, az adózást, előre hosszútávú ármegállapodásokat kötnek a szállítókkal (többnyire diktáló erőfölényből), előre felhajtják a vevőket (sokszor az államot), előre felosztják egymás között a piacot, megdolgozzák a közvéleményt stb. – vagyis törekednek minden kockázatot kiküszöbölni, és a versenyt lehetőleg kiiktatni. Galbraith szerint a nagyvállalatoknak valójában nagyon is szüksége van az államra: úgy mint biztos vevőre (pl. egy nagy hajógyár addig nem is kezd bele mondjuk új tankerek gyártásába, amíg fel nem hajt bizonyos mennyiségű állami megrendelést), illetve mint manipulálható szabályozóra. Emellett a nagyvállalatoknak, Galbraith szerint szüksége van a jóléti államra is, a töretlen állami jövedelempolitikára, ami biztosítja a szélesebb tömegek kiszámítható (nem csökkenő) vásárlóerejét. Azaz, a kapitalizmust nagyon is regulában kell tartani ahhoz, hogy működjön, és a big business mind formális, hol informális eszközökkel regulában is tartja. Ez persze nem azt jelenti, hogy akkor nincs is szerepe a piacnak, a versenynek stb. csak azt, hogy nagyon téves az az elképzelés, ami a nemzetközi nagyvállatokat összetéveszti a sarki fűszerboltokkal, meg azt hiszi, hogy egy egy vállalat kibocsátása ott van, ahol a határtermék egyenlő a határköltséggel.

ricardo 2009.04.11. 17:38:26


Folyt. Az meg nagyon régi bölcsesség, hogy a kapitalizmus fejlődésének történelmi tendenciája a tőkekoncentráció és -centralizáció. Azaz, a tőke logikája a szabad verseny megszűntetése. Ebben Marxnak bizonyára igaza volt.

ricardo 2009.04.11. 19:00:59

@Vidéki:
Válságok idején gyakori a defláció. Kérdés, hogy ez mennyire segíti a kilábalást. Elvileg a csökkenő árak ösztönzik mind a vállalkozások beruházásait, mind a lakosság fogyasztását. A defláció egyik oka pl. az, hogy a cégek azért, hogy pénzhez (likviditáshoz) jussanak ilyenkor erősen nyomott áron piacra dobják a készleteiket. Gondolom, Ön is látja a TV hírdetésekben, hogy 3 millióért árulnak 5-6 milliós kocsikat. És, nő az eladás? Nem. Ekkor ez mostan ösztönzi a kereskedőket bármire is? Nem.

Vidéki 2009.04.11. 20:25:33

Kiváló érvekre mutattál rá Galbraith művével kapcsolatban.
A nagyvállalatok „előre felosztják egymás között a piacot, megdolgozzák a közvéleményt stb. – vagyis törekednek minden kockázatot kiküszöbölni, és a versenyt lehetőleg kiiktatni.”
A kockázat kerülő magatartás eléggé gyakori emberi viselkedésforma.
Racionális törekvés a kockázat minimalizálása, de egy ponton túl irracionálissá, egészségtelenné válhat.
A nagy vállalatok fent idézett törekvése tendenciájában a szabad piac kiiktatása irányában hat. Amint írod: „Azaz, a tőke logikája a szabad verseny megszűntetése.”
Én személy szerint nem örülnék neki, ha a világ befolyással rendelkező vezetői hagynák, hogy idáig fajuljanak a dolgok. Érzésem szerint létezhet egy arany középút, amely tartalmazza a tervgazdálkodás elemeit, mégis elegendő teret enged a szabad versenynek is, ami lehetővé teszi, hogy az erőfölény által bebetonozott gazdasági struktúrák ne merevedjenek meg és új erők által felfrissülhessenek.
Teljes mértékben egyetértek ezzel a gondolatmenettel is: „Emellett a nagyvállalatoknak, Galbraith szerint szüksége van a jóléti államra is, a töretlen állami jövedelempolitikára, ami biztosítja a szélesebb tömegek kiszámítható (nem csökkenő) vásárlóerejét. Azaz, a kapitalizmust nagyon is regulában kell tartani ahhoz, hogy működjön, és a big business mind formális, hol informális eszközökkel regulában is tartja.”
Nagyon jónak tartom azt az érvedet is, mely megkérdőjelezi: a válságok idején gyakori defláció mennyire segíti a kilábalást?

ricardo 2009.04.11. 21:08:23


@ricardo:
Upsz, javítás: a hátárköltség egyenlő a határbevétellel, természetesen (elvben ennél a kibocsátásnál max. a profit)

@Vidéki:
Az egészben az a szép, hogy Galbraith tulajdonképpen nem is igazán marasztalja el a nagyvállalatokat azért, hogy ki kivánják küszöbölni a piaci kockázatokat. Ez a kötet vezérgondolatához kapcsolódik. A modern nagyipari tömegtermelés olyannyira technika igényes, ergo olyannyira tőkeigényes, hogy normális piaci kockázatok között szinte senki nem fektetne be. A gigantikus ipari beruházások a befektetett tőke megtérülése végett gyakorlatilag rákényszerítik a nagyvállalatokat, hogy tervezzék a piacot: hogy előre fixálják több évre a beszállítói árakat, a béreket, a jogszabályi környezetet, a vevőket stb., stb. Ez egyben azt jelenti, hogy a nagyvállaltok állandó kvázi-partneri viszonyban vannak az állammal. Mondhatni közösen terveznek. Galbraith '67-es könyvének az a lényege, hogy a gazdasági tervezés (az állam és a nagyvállalatok, és a szakszervezetek szimbiózisában) valójában elkerülhetetlen. A modern ipari oly nagymértékben társadalmasítja a termelést a legfontosabb ágazatokban, hogy valamiféle társadalmi tervezést, vagyis a piac részbeni kikapcsolását, nem lehet megúszni.

Rorgosh 2009.04.13. 23:00:13

@Vidéki:

Roosevelt gazadaságélénkítő politikáját a jelen helyzetre csak óvatosan lehet alkalmazni, több oknál fogva is (és most tekintsünk el attól, hogy nem mindenki biztos abban, hogy az állam hatékonyabb befektető, mint a magánvállakozások):

1. Roosevelt hatalomra kerülésekor az USA-nak nem volt jelentős államadóssága, így nem kellett folyamatos hitelmegújítással ciklikusan kiszívnia és visszapumpálnia a tőkét a piacra. Azok az államok, amelyek komoly adóssággal bírtak vagy más utat választottak (mint pl. Anglia, aki a legkevesebbet érzett a válságból, és messze kerülte a jelentős állami beavatkozást - igaz ez azért több mint 150 GDP %-os államadósság mellett nem annyira meglepő hozzáállás), vagy valamilyen finanszírozási trükköt vetettek be (mint a náci németország), vagy bajban voltak, és nem sokat értek a beavatkozással (mint Franciaország).

2. Roosevelt nem közvetlenül a válság kezdetekor került hatalomra. Ugyanis a válság Hoover elnöksége elején robbant ki, és bizony Roosevelt hatalomra kerüléséig sok hibát elkövetett az amerikai kormányzat, amellyel csak elmélyítette a válságot (pl: protekcionista gazdaságpolitika bevezetése).

Ebből adódóan F.D.R. egyrészt nagyobb költségvetési mozgástérrel rendelkezett mint bármely mai kormány a G20-ak közül, másrészt más nem kicsit hibás lépéseinek mocskát kellett eltakarítania, ami viszont jelenleg nem áll fenn, hiszen még nem indult meg a protekcionista verseny.

@ricardo:
A nagy ipari cégek természetesen megpróbálják tervezni a piacot, azonban az elmúlt 40 év épp azt mutatja: szerény sikerrel. Ugyanis váratlan új iparágak bukkantak vagy futottak fel, illetve új, agresszív piaci szereplők bukkantak fel a hagyományos iparágakban.

Nézzük csak az autóipart: az amerikai autógyártóknak olyan "jól" sikerült a piactervezés, hogy a 3 nagy gyárból 2 a csőd szélén áll, a 3. a meglévő pénztartalékaiból tartja fenn magát, és mindennap elmond egy imát a Chrysler csődjéért. Eközben a japán autógyárak már amerikában vannak, és az európaiak tervezik a visszatérést oda.

ricardo 2009.04.14. 19:19:04


Ami a jövő inflációját illeti, Robert E. Hall szerint egyszerű a megoldás: a Fednek növelni kell a kereskedelmi bankok jegybanki tartalékai után fizetett kamatot (kamatlábat), és máris nem lesz hitelexpanzió.
www.voxeu.org/index.php?q=node/3444

ricardo 2009.04.14. 19:27:47

@Rorgosh:
1. Régi iparágak tünnek el és újak jönnek létre. Ezt nem tagadja senki. Ám ettől még igaza van Galbraithnak: a nagyvállalatok törekszenek tervezni a piacot, és ez nem is teljesen sikertelen próbálkozás.

2. Már írtam, az autóipar a pénzügyi krach miatt került válságba. Vagyis: alapvetően nem az autóipar számolta el magát.

Rorgosh 2009.04.15. 17:40:54

@ricardo:

A Chrysler már olyan 2006 óta tartós válságban van. Azóta van az, hogy folyamatosan adják-veszik, és senki nem akarja megtartani. A mostani válság ehhez csak annyit tett, hogy a szintén régóta bajban lévő GM nem tudta felvásárolni, hogy a sikertelen modelleket gyártó üzemeket mindkét oldalról bezárva egy teljes sikeres termékkínálatú autógyárrá alakuljon át, aminek végre van elegendő piaca.

Tehát igenis az autóipar, illetve annak egyes szereplői, a Chrysler és a GM számolták el magukat azzal, hogy arra számítottak: az amerikai piacon továbbra is népszerűek maradnak a benzinfaló szörnyeik. Ám nem maradtak azok, ugyanis a magas olajár - ami még a válság előtt volt - még az amerikai vásárlókat is átterelte a kisebb fogyasztású járművek felé, ugyanabban a járműkategóriákban.

Ettől fggetlenül a nagyvállalatok igyekszenek tervezni a piacot, és rövidtávon ez gyakorta sikerül is, ám leginkább csak akkor, ha a terveik összhangban vannak a piac természetes igényeinek az alakulásával.

Hogy úgy mondjam, könnyen meg tudsz győzni arról, hogy az utcán jobbra forduljak, ha épp éhes vagyok, és tudom, hogy a jobb oldali utcában van egy étterem. Ám lehet, hogy balra nem tudnál fordítani, ha ott egy vaskereskedés van.

Vidéki 2009.04.15. 20:55:11

@Rorgosh:
Valóban: „Roosevelt gazdaságélénkítő politikáját a jelen helyzetre csak óvatosan lehet alkalmazni”.
Ebből arra következtetek, hogy te is úgy gondolod, hogy valamiféle állami beavatkozásra mégis szükség van a feszültségek enyhítése érdekében.
Annyival könnyebb ma a helyzetünk, mint a múlt század eleji gazdasági válsággal szembenéző elődeinké, hogy sok kiváló elme akkoriban alaposan átgondolt olyan dolgokat, mint a pénz szerepe és hogyan alakul át hitelpénzzé, melyek a pénzügyi rendszer stabilitásának feltételei, vagy hogyan lehet fűteni és hűteni a gazdaságot.
Newton azt mondta azért tudott olyan messze látni a fizikában, mert „óriások vállán állt”.
Gondolom mai kiváló közgazdászaik is olyan kedvező helyzetben vannak, mint Newton volt annakidején.

Rorgosh 2009.04.16. 18:50:13

@Vidéki:

Az állami beavatkozást én az alábbiakban képzelném el:

1. Alapvető szociális szolgáltatások fenntartása a lakosság életfeltételeinek megőrzésére, a keresletcsökkenés mérséklésére;

2. A deflációs nyomás kihasználása a szükséges, de korábban elmaradt állami beruházások végrehajtására (olcsón megépíteni azt az autópályát, amelyiket amúgy is meg akartam építeni);

3. Előre mutató stratégiai beruházások (például hulladékszelektálás és újrahasznosítás) hivatali ügyintézésének magasabb prioríitás biztosítása;

4. Végszükség esetén a tőkekihelyezés adó és adminisztratív eszközökkel a felfutó ágzataok felé terelése.

Emellett - csak úgy alapból - megszűntetném a kamatadót, ellenben adót vetnék ki a lakosság újonnan felvételre kerülő kis értékű fogyasztási hiteleire (A lakáshitel mindenképpen adómentes maradna), hogy ezzel is a termelő szektorok felé irányítsam a tőkét.

ricardo 2009.11.24. 19:07:16

Mr.Mishkin a FT-ban a FED politikájáról, illetve a jó és rosszindulatú buborékokról.

www.ft.com/cms/s/0/98e7c192-cd5f-11de-8162-00144feabdc0.html?nclick_check=1

Mr.Shostak válasza a mises.org honlapján. Nincs ingyen buborék, illetve buborék csak ingyenből lehet, ami persze sohasincs ingyen. Szokásos argumentáció, de legalább argumentáció.

mises.org/daily/3868
süti beállítások módosítása