nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Nobel-visszhang

2011.10.24. 18:10 eltecon

Már két hete is elmúlt annak, hogy az idei díjazottak nevei ismertté váltak, azóta a nemzetközi blogoszféra jól körbejárta a bizottsági döntést. Érdekes volna tudni, mit gondolnak a szakma hazai művelői. Az ELTECON blogja örömmel ad teret vélekedéseiteknek, álláspontjaitoknak. Az alábbiakban Kónya István (MNB) véleményét olvashatjátok.

Alapvetően két módon lehet makroökonómiai modellt készíteni. Egyrészt építhetünk a makro aggregátumok múltbeli adatokban megfigyelt viselkedésére, mint például a Phillips-görbe, az Okun-szabály, a fogyasztási függvény, stb. A becsült összefüggéseket összerakjuk, esetleg némi elmélettel megfűszerezzük, majd az eredményül kapott egyenletrendszert használjuk előrejelzésre. Egy valamivel kifinomultabb változatban figyelembe vesszük a gazdasági szereplők heterogenitását is, és mikroökonómiai becsléseket aggregálunk fel. De végső soron mindkét esetben azt feltételezzük, hogy a makrogazdaság viselkedése nem érthető meg a háztartások és vállalatok racionális döntéseinek elemzésével, mivel az aggregált viselkedés alapvetően különbözik az egyénitől.

Másrészt kezelhetjük a makromodellezést ugyanúgy, mint bármely más ágát a közgazdaságtannak, és megpróbáljuk a modelleket “mikro” megalapozottsággal felépíteni. Ehhez hinnünk kell abban, hogy az aggregált viselkedés értelmezhető jól definiált egyéni viselkedések összegzéseként, vagyis a makrogazdaság válasza exogén sokkokra és gazdaságpolitikai változásokra előrejelezhető. Ebből következően attól tartunk, hogy a racionális döntési modell helyett pusztán múltbeli empírikus összefüggésekre alapozó megközelítés könnyen megváltozhat, nem robusztus. Ennek klasszikus példája az empírikus Phillips görbe 1970-es évekbeli kudarca.
 
Sargent fő meglátása az volt, hogy célszerűbb a második utat követnünk. Miként érthetnénk meg a makro tényeket, ha nem tudjuk őket az egyének szintjén megmagyarázni? Mit jelent egy stabil aggregált összefüggés, amit nem tudunk visszavezetni az egyéni döntések szintjére? A modern makroökonómia alapvetése az, hogy a meglévő modellek empirikus kudarcai mögött meg kell keresnünk az ezeket magyarázó egyéni vagy intézményi okokat. Ha ezeket megértettük, akkor felhasználhatjuk őket gazdagabb, realisztikusabb modellek építésére, a módszertani apparátust megtartva. Ez a módszertan legtágabb megfogalmazásában arra épül, hogy a döntéshozók előretekintőek, és a különböző korlátok között a lehetséges legjobb döntést próbálják meghozni. Ha azt gondoljuk, hogy pl. a korlátozott racionalitás vagy a morális kockázat fontos jellemzői a háztartások és vállalatok viselkedésének, akkor ezeket explicit módon kell megjelenítenünk a már meglévő modelljeinkben. Ily módon tudjuk megvizsgálni, hogy ezek a feltevések mennyiben vezetnek új, minőségileg más makroökonómiai viselkedéshez a korábbi, egyszerűbb modellhez képest.
 
Gyakran elhangzik, hogy Sargent és követői által elindított kutatási irány zsákutca, mivel központi elemei a hatékony piacok, rugalmas árak, és hiperracionális döntéshozók. Ez a “vád” véleményem szerint a mai makroökonómiai kutatások nagy részére nézve teljesen megalapozatlan. Vannak makroközgazdászok, akik munkásságában ezek e feltevések a meghatározóak, de ők sem légből kapva, hanem empirikus tények által motiválva ragaszkodnak hozzájuk. Sargent azonban életének elmúlt legalább húsz évét éppen azzal töltötte, hogy a nagyon erős korlátok közötti döntéshozatalt vizsgálta és modellezte. Ennek jó példája a robust control területén végzett kutatásai. Tulajdonképpen Nobel-díját is azért a munkásságáért kapta, amely a modellezés utáni fázis: miként használhatjuk a makro adatokat modelljeink statisztikai tesztelésére.
 
A pénzügyi válság stilizált tényei hatására a makroökonómiai kutatások fókusza egyre inkább a pénzügyi és egyéb súrlódások modellezése, és ezek meglévő modelljeinkbe való beépítése felé tolódik. Remek lett volna, ha a makroközgazdászok és gazdaságpolitikusok a válság előtt képesek felmérni a pénzügyi szektorból eredő lehetséges feszültségek fontosságát. Ennek hiányában azonban kénytelenek vagyunk a saját hibáinkból tanulni. A történelem tanulsága, hogy hibák előbb-utóbb mindig lesznek.
 
Meg lehet próbálni a makromodellezést a könnyű ellenállás irányába terelni, becsülhetünk egy egyenletes fogyasztási függvényt. Bólogathatunk egyetértően Kindleberger-t olvasva, hogy a pénzügyi piacok bizony néha nagyon mellélőnek. Vagy Sargent-et követve felgyűrhetjük az ingujjunkat, és megpróbálhatjuk szisztematikus magyarázatát adni a Kindleberger által leírtaknak. Néha az első megközelítés egy ideig akár jobban is működik, és nyilván hasznos akkor, ha a szofisztikáltabb eszköztár még nem áll rendelkezésre. A vonatok eleinte lassabbak voltak, mint egy vágtató lovas. Használjunk tehát lovas futárt ameddig muszáj, de ne gondoljuk azt, hogy ennél gyorsabb vonataink soha nem is lesznek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr833296615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása