nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Ártatlannak látszó feltevésekkel kikövezve?

2009.04.20. 05:58 válságmoderátor

Egy zárt logikai rendszerből csak azt kaphatjuk vissza, amit feltevésként magunk teszünk bele. Így minden, ami makromodelljeinkből kijön, az a modellező egyszerűsítésre való törekvéseit megragadó feltevéseken múlik. Ebben a posztban a leggyakrabban alkalmazott modellek szokásos feltevéseiről lesz szó. (Lásd például az Európai Központi Bank, a Bank of England, a svéd vagy akár a magyar jegybank dinamikus, sztochasztikus általános egyensúlyi, azaz DSGE modelljét.) Az akadémiai közgazdaságtan, a vezető közgazdasági folyóiratok és az amerikai elitegyetemek legjobbjai oldanak és általánosítanak ugyan rajtuk, a gazdaságpolitikai döntések hátteréül szolgáló alkalmazásokban azonban szerte a világon velük találkozunk. Nagyrészt Willem Buiter szemrehányásait követve lássuk, mivel van a gazdaságpolitikai ajánlásokhoz vezető út kikövezve!

Kezdjük a modellbeli fogyasztó viselkedésével! A reprezentatív (vagyis a fogyasztók összességét képviselő átlagos) fogyasztó a várható hasznosságát maximalizálja végtelen életpályája mentén. Vagyis a fogyasztó a lehető legjobbat akarja magának, számol a jövővel, méghozzá – bár egyre csökkenő súllyal – az egészen távoli (végtelen messzi) jövővel is. A fogyasztó jellemzően akkor elégedett, ha sokat fogyaszt, és keveset dolgozik, és elégedettsége csak saját „teljesítménytől” (az őt boldoggá tevő fogyasztástól és a számára terhes munkaráfordítástól) függ. A fogyasztó, amennyire csak tudja, kerüli a kockázatot, a lehető legsimább fogyasztási pálya fenntartására törekszik, a rossz időkre megtakarít, a jó időkben felhalmoz, a rossz eseményekre biztosítást köt. A világ bizonytalan (sztochasztikus), így a fogyasztó nem tudhatja előre, mi lesz. Várakozásai azonban vannak a jövőről, várakozásairól pedig feltesszük, hogy racionálisak, vagyis – még ha utólag nem is teljesülnek feltétlenül a jóslatai – „átlagosan” igaza van (vagy kicsit szakszerűbben: nem vét szisztematikus hibát az előrejelzésben). Ezeket szokás neoklasszikus viselkedési feltevéseknek nevezni, amelyek a makroökonómiai alapképzés (vagy a hatvanas évekbeli szintézis) következtetéseihez képest elsőre igen meglepő állításokhoz vezetnek. A fogyasztó előrelátása, racionalitása, állandóságra törekvő attitűdje erősen csökkenti a gazdaságpolitika mozgásterét, súlyos semlegességi tételekhez vezet például mind a monetáris politika, mind a fiskális politika vonatkozásában.

A fogyasztó végtelen időszakos problémájának van egy merőben technikai feltétele, amely azt rögzíti, hogy nem lehet végtelen adósságot felhalmozni, vagyis a gazdaság játékszabályai kizárják a piramisjátékokat és a vagyonpiaci buborékokat. A pénzügyi piacok általában tökéletesen működnek, azaz semmiféle információs nehézség vagy erkölcsi kockázat nem áll fent. Az adósok és a hitelezők viszonyát az egyetlen pénzügyi eszköz, a kockázatmentes kötvény minden súrlódástól mentes adásvétele jeleníti meg. Ha több ország is van a modellben, akkor persze többféle kötvény is, amelyek azonban szinte ugyanolyanok, de legalábbis a befektetők számára csak átmenetileg és valamely, a modellen belül nem magyarázott tényező („kockázati prémium sokk”) hatására különböznek.

A DSGE modellek – még a számos egyszerűsítés mellett is – roppant bonyolultak, matematikailag egy sztochasztikus, nemlineáris differencia-egyenletrendszerként írhatók fel. Megoldásukhoz gyakran linearizáljuk (vagy loglinearizáljuk) őket, vagyis kiiktatjuk a nemlineáris összefüggéseket, vagy prózaian (és kicsit pongyolán): „kiegyenesítjük a görbületeket”. Úgy teszünk például, mintha a fogyasztó semleges volna a – legalábbis számára csekély mértékű változást jelentő – kockázattal szemben, és valójában eltekintünk világunk bizonytalanságának a magatartást befolyásoló szerepétől. Ráadásul a linearizálás: közelítés – és mint minden közelítés csak a kiinduló pont szűk környezetében érvényes. A kiinduló pontot a modellek állandósult állapotának vesszük, azaz annak a hosszú távú (determinisztikus) egyensúlynak, ahol akkor van a rendszer, amikor nem érik váratlan külső impulzusok. A különböző modellbeli összefüggések (hasznossági és termelési függvények) úgynevezett jól viselkedő tulajdonságai azt is biztosítják, hogy ez az egyensúly stabil, vagyis nemcsak kiinduló-, de végpont is egyben. Nincsenek elszálló pályák, de még csak tartós elhajlások sem, a gazdaság szépen visszahúz a trendjéhez. A recessziók rosszak ugyan, de semmiképpen nem változtatják meg a gazdaság hosszú távú pályáját.

A fentiekből talán kitűnik, hogy miért nehéz ezekkel a modellekkel a pénzügyi válság értelmezése. Az elemzési keret kiveti magából a vagyonpiaci buborékot, az „irracionális” (nem a gondosan kalkulált hosszú távú hasznoknak megfelelő) befektetési döntéseket, a pénzügyi piacok összes információs problémáját, a szerződések tökéletlenségeit, a csőd vagy a fizetésképtelenség lehetőségét, de akár azt is, hogy a recessziók elég messzire sodorják a gazdaságot a korábbi pályájától. Azt azért őszintén reméljük, hogy békeidőben jobbak, mert – amint a következő posztban látni fogjuk – igencsak elterjedtek a gazdaságpolitikát irányító intézményekben is.

2 komment

Címkék: vita

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr261072301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magichorze 2009.04.20. 09:24:02

csak úgy kisérletképpen nem szokás véletlen zajjal módositani a paramétereket (tképpen irracionalitást)?

Rorgosh 2009.04.20. 19:36:21

@Magic Horse:

Jó kérdés... Persze az a baj minden modellel, hogy minél pontosabb, annál bonyolultabb és nehezen használhatóbb.

A legtöbb modell alapvetően nyugodt piaci körülményekkel számol, és a legtöbb nehezen kezeli a válságokat, vagy akár a háborúkat.

Pedig fontos lenne válság- és háborús gazdasági modellek kialakítása, hogy ezek bekövetkezte esetén ne teljes sötétségben puhatolózzanak a döntéshozók.

Hiszen pl. a legtöbb modell válság idején tőkehiánnyal számol - ami alapvetően igaz is - ám kevéssé kezeli azt, hogy az egyes szektorok vonatkozó rendkívül nagy különbségekkel tudnak hitelhez jutni.

Mi több, a legtöbb modell feltételezi, hogy a gazdaság szereplői jellemzően egyfele tartanak, amely még nyugodt körülmények között sem igaz, nemhogy válság idején.
süti beállítások módosítása