nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Miért is takarítanak meg olyan sokat a kínaiak? Új szempont

2011.01.22. 11:47 eltecon

A kínai megtakarításoknak a globális egyensúlytalanság kialakulásában játszott szerepe mindannyiunk számára világos. Nem véletlen, hogy blogunkban is gyakran idézünk magyarázat kísérleteket a jelenség okainak tisztázására. Most találtunk egy újabbat, de ehhez messzebbről kell indítanunk.

Michael Pettis a kínai pénzügyi piacok és a világ többi részének kapcsolatával foglalkozó blogjában arról értekezik, hogy miben különbözik a banki rossz hitelek problémájának kezelési módja Kínában attól, ahogy ezt a problémát a világ általunk jobban ismert részében - mondhatjuk így : piacgazdaságokban - rendezni szokták.  Rossz hitelek ugyanis Kínában is vannak - mi az hogy - ám sem látványos bankcsődökről, sem pénzügyi krízisek megoldásaként szolgáló, egyszeri állami bankmentő csomagokról nem szoktunk hallani.  Náluk van a bölcsek köve? Ugyan, dehogy, ilyen ugyanis nincsen.

A nem fizető adósok miatti veszteséget így, vagy úgy, de mindenképpen a többi megtakarítótól való átcsoportosítás, a többi vagyontulajdonos vesztesége finanszírozza. Elvileg a teherviselők köre korlátozódhat a rossz hitelek által sújtott bank kuncsaftjaira (betéteseire vagy hitelezőire), ám az ilyen rendszer bankpánikokhoz vezet, ezért találták ki azokat az intézményeket (pl. betétbiztosítás) és módszereket (bankmentő csomagok), amelyek segítségével az elbukott vagyon költségeit az adófizetőkre, végső soron a háztartási szektor egészére terítik szét.

Kínában is a háztartások fizetik meg a rossz hitelek okozta veszteségeket, ám a kínai bankszektor szoros állami irányítása, a megtakarítási és hitelkamatok kézivezérlése miatt nincs szükség egyszeri nagy tőkeinjekciókra vagy leírásokra. Az állami reguláció képes arra, hogy a megtakarítási és hitelkamatokat olymértékig eltérítse egymástól, hogy a kettő különbözete folyamatos finanszírozást nyújtson a nemteljesítő hitelek folyamatos karbantartására. Versenyző bankrendszer esetén erre természetesen nem volna lehetőség, hiszen a bankok közötti verseny szűkítené a kamatrést.

Mi köze van mindennek a kínai háztartások megtakarításához? A fenti módszer folyamatos vagyonátcsoportosítást testesít meg a megtakarító háztartásoktól a kölcsönvevőkhöz, illetve a bakokhoz. A háztartások megtakarított vagyona gyakorlatilag nem hoz reáljövedelmet, mi több, a reálhozam inkább negatív, a háztartásoknak már azért is meg kell takarítaniuk, hogy vagyonuk reálértéke ne csökkenjen.  Ha pedig a - gyors gazdasági növekedés miatt gyorsan növekvő - folyó jövedelmük és a vagyonuk között valami kívánatosnak tartott stabil arányt akarnak fenntartani, akkor sokkal, nagyon sokkal többet kell folyó jövedelmükből megtakarítaniuk annál, mint ha más országokban szokásos reálhozamot élvezhetnének megtakarításaikon. 

Mindez persze nem helyezi hatályon kívül az eddig emlegetett okokat. Így a szociális biztosítás hiányát, a népesség öregedését vagy akár speciális megtakarítási preferenciákat.  Rámutat azonban arra is, hogy a kormányzati politika, a forrásallokáció nem piaci módja jelentős szerepet játszik abban, hogy a kínai háztartások miért csak olyan szokatlanul alacsony hányadát fogyasztják el jövedelmüknek.  S ha mindez igaz, akkor mégis van valami az amerikaiak kritikájában: nem önkéntes megtakarítás, hanem jórészt kormányzati politika húzódik Kína hatalmas folyó fizetési mérleg többlete mögött.


12 komment · 1 trackback

Címkék: kína globális aránytalanság portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr1002604701

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért kell még tíz évet várnunk az Euróra? 2011.01.22. 21:17:40

Orbán Viktor nyilatkozata szerint ebben az évtizedben nem reális cél bevezetni Magyarországon az Eurót. De miért nem? Tehetjük fel a kérdést, hiszen párhuzamos ígéreteik szerint az államháztartási hiányt már ettől az évtől kezdve tartósan 3% alatt...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tollaszerge (törölt) 2011.01.22. 15:26:19

Ez nagyon érdekes volt, kösz az összefoglalót.

bogancs · http://nivo.blog.hu 2011.01.22. 21:20:54

Tyű, ez nagyon érdekes!

Ezek szerint jó helyen kapisgáltam én is a héten írt posztomban:

nivo.blog.hu/2011/01/19/miert_kell_meg_tiz_evet_varnunk_az_eurora_1

A poszt index címlapos volt szerdán, és sok kritikát kaptam az elképzelésemre, pedig sok szempontból hasonlít az itt felvázolt kínai módszerre.

Kíváncsi lennék Tanár úr véleményére.

is 2011.01.23. 00:43:15

a folyó fizetési mérleg egyenlegét nem tudom. de a külkeresedelmi mérleg önmagában több tízmilliárd dollár havonta. a tőkemérleg sem lehet nagyon negatív, akkor miért kellene még meg is takarítani ahhoz, hogy a fizetési mérleg többletes legyen? a devizájuk nem konvertibilis, tehát semmi sincs, ami fenyegesse a külkermérleget.

Lemmiwinks 2011.01.24. 17:09:29

Helló, van egy nagy téveszme a kinai megtakaritásokkal kapcsoltban, aminek mindenki bedől, te is.
A megtakaritások Kinában nem a háztartásoktól származnak zömében, hanem a vállalati szektortól.
Ennek oka, hogy a vállalati szektornál jelentkezik a nemzeti termék nagyobb része. Egyszerüen ilyen rossz a lakosság alkupoziciója a GDP elosztásánál. Munkaerőből sok van, tőkejavak csak a nagyvállalatoknál van, igy a jövedelem is a vállalatoké, és ők is a fő megtakaritók, szemben a nyugati országokkal, ahol a lakosságé a nemzeti jövedelem 70-80%a ezért ők a fő megtakaritók, a vállalati szektor pedig nettó hitelfelvevő.
Az megint egy másik tészta, hogy a kinai háztartások megtakaritása a jövedelmükhöz képest viszonylag nagy, de nem kirivóan nagy (29%).

Lemmiwinks 2011.01.24. 17:11:55

@is: ha a kinai vállalatok és háztartások nem takaritanának meg annyit, akkor a bődületes beruházási boom miattsimán átmennének külker és FFM hiányba.
Képzeld el, hogy Kinában a GDP 50%át beruházzák, ez tartja fenn a 10%os növekedést (elég szar ROI, mivel a tőke allokációja nem piaci, hanem centralizált,, korrupcióvezérelt).
Ha a megtakaritások nem fedeznék a belső beruházást, akkor a kinai külker és FFM mérleg negativba menne át.

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.25. 09:41:15

@Lemmiwinks: nem vitatom, de érdekelne, honnan vannak a kínai vállalati megtakarításokról adatok. Hogyan jelentkeznek jellemzően a megtakarítások? Nagy készletállomány? Bankbetét?

is 2011.01.25. 13:13:32

@Lemmiwinks: szóval többet ruháznak be, mint amennyi a külker- és tőkemérlegből (gondolom ez is pozitív) bejön? az nagyon kemény, viszont simán visszavehető, mielőtt gondot okozna.

Lemmiwinks 2011.01.25. 17:48:27

@SCUMM:
A kinai jegybank honlapján vannak statisztikák
pl ez.
www.pbc.gov.cn/publish/html/2010s01a.htm
Azt hiszem nem voltam egészen pontos, a vállalati betétek kb egy szinten vannak a lakosságéval és a vállalti szektor nettó hitelfelvevő. De a vállalati betétek ilyen óriási aránya szerintem nyugati gazdaságban szokatlan.

misc · http://misc.blog.hu 2011.01.25. 18:08:34

@Lemmiwinks: érdekes, igen, gondolom a központilag irányított bankrendszer furcsa jelenségeket produkál.

Lemmiwinks 2011.01.25. 18:11:08

@Lemmiwinks:
Reálgazdasági statisztikák itt:
www.stats.gov.cn/was40/gjtjj_en_outline.jsp?page=1&channelid=1175
pl érdemes megnézni a National Economy Showed Good Momentum of Development in 2010(2011.01.20) cimü cikket ( a cikkek linkje állandóan változik, nem érdemes linkelni őket)

Eszerint a háztartási fogyasztás 15.4 ezer mrd yuan, a beruházás 27.8 mrd yuan!!!. Ehhez képest a lakossági megtakaritások növekménye nem túl magas 3-4ezer mrd yuan.
Igazából látható, és erről is van statisztika (self raising funds), hogy a beruházások 60%a saját erőből megy a vállaltoknak. (tehát csak megtakaritásaik töredékét rakják be a bankba, a zömét újraberuházzák)

Lemmiwinks 2011.01.25. 18:19:33

tehát ebből kiszámitható, hogy a GDP elosztásánál a lakosság kb 15+4 billió yuant kap, a vállaltok meg 16 billió yuant, ezen kivül megkap a külföld is kb a GDP 10%át és van közösségi fogyasztás is, aszem az is kb a GDP 10% körül lehet.
Igy összességében az jön ki, hogy a lakosság kevesebb, mint 50%kát kapja a nemzeti jövedelemnek, ami brutál alacsony egy nyugati országhoz képest.

Lemmiwinks 2011.01.25. 18:28:45

@SCUMM: Michael Pettis szerint pont ez a lényega a kinai gazdaság csodának. Az eltorzitott pénz és tőkepiacok óriási beruházási boomot indukálnak. Valójában ez a politikai szándék is.
A lakossági fogyasztás elengedése veszélyes, FF mérleg hiányhoz és devizaválsághoz vezethet. Ezenkivül növelheti a vidék és a városok közti jövedelem gapet, ami lázadáshoz vezethet (Kinában nagy hagyománya van a parasztlázadásoknak)
Az export nem növelhető a végtelenségig, mert a kinai gazdaság túl nagy már ahhoz.
A beruházások viszont növelhetőek. És ez politikailag is kedvező, mert a politikai hatalom a korrupt hivatalnokok és az állami cégek vezetőinek kezében van, akik a beruházások haszonélvezői.
Megszámlálhatatlan anekdota kering az USA ingatlanboomját megszégyenitő beruházási boomról. Pl. valami Ordos nevü város, amit felhúztak a Góbi sivatagban és senki sem lakik benne. Üres shopping mallokban ott állnak az eladók és soha nem jön senki.

Ennek az ára természetesen az, hogy halmozódnak a nemfizető hitelek. De semmi gond, a bankrendszer tolja a hitelt számolatlanul, a nagyvállaltokat refinanszirozzák központi utasitásra, igy megmarad a likviditásuk, elmaszkolódnak a nemfizető hitelek.

Egy idő után nyilvánvalóan ez a piramisjáték is kidurran. Olyan magas lesz a NPLek refinanszirozása az összes hitelhez képest, hogy belassul az új projektek finanszirozása. És akkor a beruházási aktivitás 1%pontos csökkenése 0.5%os GDP csökkenést hoz magával. Érdekes világ lesz.
süti beállítások módosítása