nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

A házimunka értéke

2009.05.13. 16:06 eltecon

Mindig is tudtuk, hogy az édesanyák felbecsülhetetlen értékű munkát végeznek otthon a családért. Egy amerikai piackutató cég mégis megpróbálta megbecsülni, hogy vajon "mennyit ér" az otthon maradó anyuka vagy éppen apuka házimunkája: csaknem kétszer annyit, mintha dolgozna. A szkeptikus közgazdász szerint ez persze túlzás, a megkérdezettek egyszerűen nem mondanak egészen igazat az otthon végzett házimunka mennyiségéről. Ha még szkeptikusabb (és még közgazdászabb) volna, akkor nemcsak az empíriát, de a logikát is segítségül hívhatná kétségei alátámasztására. Ha azok, akiknek az édesanyja a házimunkát végzi, valóban kétszer annyira értékelnék e szolgáltatást annál a pénzjövedelemnél, amit ehelyett piaci munkával keres, akkor a családok egy emberként és zajosan követelnék, hogy az édesanyák maradjanak otthon, és ne dolgozzanak. Mintha nem egészen ezt tapasztalnánk.
 


11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr91119472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beela 2009.05.13. 19:50:12

A pénzbeli jövedelem megtakarítható és beruházható, közvetlenül átváltható anyagi javakra, , közvetetten előkelőbb társadalmi helyzetre, lehet vele kérkedni.
A házimunka esetében ilyen pótlólagos előnyök nem jelentkeznek (kevés dicséret illeti a jól nevelt gyerekek szüleit, tiszta lakás gazdáit), így a pótlólagos előnyök hiánya miatt a pénzért végzett munkánál kevésbé vonzó.

codorra 2009.05.14. 08:04:20

Sziasztok!

Nem olyan nagy hülyeség ez.
Egyrészt lehet akár torz a minta, amit nem tudom kiszűrtek-e.

Másrészt pedig ha nem lenne valami ilyesmi a felállás, akkor ugyebár "jó" biznisz lenne bejárónőnek lenni.

Tekintve, hogy sokan önállóan oldják meg a feladataikat (itthon legalábbis), ez arra enged következtetni, hogy mégsem olyan olcsó az a bejárónő, érdemes otthon is munkát végezni.

Egyébként próbáltak itthon is ilyet végezni, Hüttl Antónia annó (2005-ben) mondta, hogy, ha az otthoni munkákat mind piacosítanák, akkor olyan 50%-kal nőne a GDP.
Hogy ez mennyire igaz, nem tudom, de még lehet is.

Ennyi.

codorra 2009.05.14. 08:07:23

Sziasztok!

Kis pontosítás:

Ja, annyi, hogy elvben a piacosított házimunka "piaca" lenne a GDP nagyságának 50%-a, tehát hogy konkrétan mennyivel nőne a GDP azt nem tudom, de ezt mondta előadáson.
Aztán persze lehet, hogy rosszul fogalmazott, de abban biztos vagyok, hogy ezt mondta.
(Ha minden házimunkát piacosítanának és ez ÖSSZESÉGÉBEN növelné 50%-kal a GDP-t, még benyelném, de nekem magában nagyon soknak tűnik).

Ennyi.

nickM 2009.05.14. 11:31:45

Ha a logikát segítségül hívná, akkor a következőt találná:
Kinek végzi a szolgáltatást? Legnagyobb részt a gyerekeinek. Amíg a gyerek maga is kereső nem lesz, minden csak nem fizetőképes kereslet.
Akkor minek is csinálja? Mert hosszú távú befektetés.
A házimunka értékét jelenleg általában az anya béréből számolják. (V.ö.: a nők kevesebbet keresnek.) Ehelyett azt kellene számszerűsíteni, hogy mennyit "spórol" a társadalom azon, hogy tagjai szocializáltak, egészségtudatosak, rendezett környezetben kívánnak létezni. Ezt 20-30 évre előre meghatározni lehetetlen.
Továbbá a II. VH után a társadalom szerkezete jelentősen módosult, a gyereket egyedül nevelők aránya magas (nekik ki fizetne a házimunkáért?), valamint 1 fizetésből az országok legnagyobb részében nem lehet eltartani 3-4 embert.
Mondjuk az állam fizet is valamennyit a házimunkáért (gyes, gyed, családi pótlék), azonban ez egy irreálisan alacsony összeg.

codorra 2009.05.14. 12:40:04

Sziasztok!

@csaken:

Legnagyobb részt gyermekeinek?
Miért?

Önmagának nem?
Márpedig legalább annyira.
Most nem akarok példálozni, de keress rá olyan helyekre, ahol nem annyira fontos, hogy elvégezzék a házimunkát.
Láthatod, hogy nem a gyerek miatt teszik.
Vagy, ha igen, akkor is nagyjából determinisztikus az, hogy a gyerekért csinálja vagy saját magáért. (ezt nem akarom kifilózni, lényeg, hogy szerintem mindegy, egy kalap alá lehet venni őket).
És, attól, hogy vki a gyerekeinek végzi a házimunkát, attól még nem piacosítható?
Miért kell a gyereknek keresőnek is lennie, hogy a bejárónő takaríthassa a szobáját?
Vagy kenyeret se kap a büdös kölke, míg meg nem keresi magának?
Ez mitől más?

Kevés a GYES? A GYED? Meg a Családi pótlék?
Miért, mennyi legyen?
Kijöjjön belelő a luxusautó?
Inkább azt kérdezem, hogy miért van...?
Kinek jó az, hogy születik gyerek?
Nekem annyira nem hiányzik a szomszédé, hogy pénzt is adjak ezért neki.
Sőt, van nekem is, inkább rá költeném...

Ennyi.

nickM 2009.05.14. 14:30:10

@codorra:
Vegyél vissza egy kicsit légy szíves! Bántottalak én? :)

Ha van gyereked, pontosan tudod, hogy mennyivel növeli a házimunka idejét. (Ha nem, kérdezd meg a nejed ;).) Valóban "csaltam" egy kicsit, házimunka alá (úgyis, mint otthon végzett "nem produktív tevékenység") értettem a nevelésüket is.

"Ha azok, akiknek az édesanyja a házimunkát végzi, valóban kétszer annyira értékelnék e szolgáltatást annál a pénzjövedelemnél, amit ehelyett piaci munkával keres"
Ha az egyik munkát pénzben értékelik, akkor a másik szerinted milyen mértékegységben vethető vele össze?
Azonban az összevetésnek akkor van értelme, ha a család tagjai abban a bizonyos mértékegységben (továbbiakban: pénz) képesek arra, hogy értékeljék a teljesítményt. Mivel ez az értékelés szubjektív, akkor válnak erre képessé, ha fel tudják mérni a munka és a házimunka értékét. (Jellemzően akkor, ha saját háztartást vezetnek.)
Így az a kitétel, hogy "ha tényleg kétszer annyira értékelnék", értelmezhetetlen a gyerekek esetében. (De tényleg! Próbáld ki azt, hogy felteszed a kérdést a gyereknek, hogy mennyit ér neki a vasalt ágynemű? 100 Ft-ot? 200-at?)
A házimunka értéke valóban kifejezhető pénzben. Ismétlem magam: jelenleg a legtöbb módszertan ezt az anya adott idő alatt megkereshető jövedelmével méri (és a házimunka végzéséről hozott döntés esetében ezt hasonlítja össze bejárónő/kiscseléd/inas/akármi időegységre vetített jövedelmével).
(Érdemes lenne egyébként ezt az adatot összevetni a szubjektív értékelésekkel, érdekes eredmény születne.)

Hogy mitől más? Épp azt mondom, hogy semmitől. Mint ahogy a neki adott kenyér is egy hosszú távú befektetés ez is az. (Még mielőtt letéped a fejemet: közgazdasági szempontokról beszélük!)

A házimunka valóban magában foglalja a munkaerő újratermeléséhez szükséges szolgáltatásokat. Ez vonatkozik a szülőkre, ugyanakkor - más léptékben - vonatkozik a gyerekekre is. A szülők esetében ez az adott időpontban részben mérhető, a gyerekek esetében akkor, amikor munkába állnak. Ez eddig ok?
A házimunka értéke tehát két részből áll, ennek egyik része hosszú távon realizálódik. Ez utóbbi az, amit nem szoktak figyelembe venni az értékelésnél.
Mivel az egyén által saját maga (és családja) számára végzett házimunka nem produkdív - azaz nem állít elő azonnal kész, a piacon értékesíthető terméket, a makrogazdasági adatokban nem számolnak vele. És nem is számolhatnak, mivel a "produktum" egy része csupán 20-30 év múlva realizálódik, akkor is jelentős eltérésekkel.
Ezen felül problémás a minőség kérdése is, de ebbe nem szeretnék belemenni.

Gyes és társai:
Jelenleg ezek azok a formák, amikben az állam kifejezésre juttatja, hogy számára a Te gyereked érték. (Úgyis, mint későbbi adófizető.) Itt ismét csaltam, a teljes összeget a gyerekre fordított idő ellenértékének írtam le, holott természetesen jelentős egyéb költségei is vannak. Azt mondtam, hogy - még a "kis" csalással is - alulértékelt a házimunka, mivel a valós értéke nem ennyi (és igazából szerintem ki sem számítható valamint szorosan összefügg a ráfordítás minőségével).

Egy fél mondatban visszatérve a bejegyzésre: bizony, simán érhet kétszer annyit anélkül, hogy a családok zajosan követelnék, hogy az anyák maradjanak otthon, és mégsem. Méghozzá két okból is. Az egyik az alulértékeltség (a valós értékeléshez szükséges összes adat hiánya, valamint a szubjektív értékelés problematikája), a másik pedig az, hogy a II. VH után a nők munkábaállásával megváltozott a bérstruktúra (és még sok minden más), a nők által végzett házimunka már nem "árazódik be" a férjek fizetésében, azaz egy keresetből nem tartható fenn egy teljes család.

(Jó, megint csaltam egy kicsit, a "polgári"/közép osztályhoz viszonyítottam.)

Lehet, hogy még most sem világos, kérdezz nyugodtan. :)

nickM 2009.05.14. 14:46:47

Az alulértékeltségről:
Ha két gyereket nevelő egyedülállóval számolom, a havi családi pótlék: 29 600 Ft.
(Ha valaki ennyiért elvégzi az összes házimunkát - takarítás, főzés, mosás, vasalás, nagytakarítás, gyereknevelés, akkor ha erre napi átlag 3 órát számolok (nem olyan sok, mint amennyinek tűnik, sőt szerintem alulbecsülöm), akkor 329 Ft-os órabér jön ki. Ennél azért még a diákmunka is jobban fizet. :) )

codorra 2009.05.14. 15:53:11

Sziasztok!

@csaken:
Nem bántottál, de nekem nagyon "ficamos" az érvelésed.

Házimunka és gyereknevelés:
Nézd régen volt "házi tanító", már ahol, persze.
Manapság ez már nem dívik, így talán nem biztos, hogy ide kellene venni.

Gyerekek és értékelés:
Ezért írtam, hogy "magáért" teszi. Nem a gyerekéért.
A gyereke helyett hoz meg döntéseket.
De valójában saját magáért teszi.
Ugyanis neki, mint szülő ér meg annyit a dolgot, hogy a gyereke...

Szerintem az ebédet nem azért adom a gyereknek, mert hosszú távú befektetés.
Sőt, örülnék neki, ha nem az lenne.
Nem szeretném kihasználni.
Tehát én még sose gondolkodtam el azon, hogy mekkora jó biznisz lesz majd a fiam 20-25 év múlva, mikor enni adtam neki.
Az más, hogy persze megért nekem éppen annyit az adott étel, amit nem én fogyasztottam el, de ennek miért kell, hogy köze legyen bármilyen megtérülésnek.

Én a házimunkánál kifejtett véleményedet finoman szólva nem osztom.
Igenis előállít viszonylag gyorsan realizálható hozamot. Mert enélkül nem képes normálisan újratermelődni a munkaerőd. (szép németesen:) ).
Egy számodra nem összkomfortos lakás márpedig ilyen. Kérdés, hogy a kettő közötti különbséget mennyire értékeled és mennyire engedheted meg magadnak.

Az állam meg szerintem szálljon ki a magánéletemből és privátszférámból.
Ne juttassa kifejezésre az ő preferenciáit.
Legfeljebb akkor, ha ez nekem nem okoz problémát. Márpedig okoz, ugyebár.

Napi 3 óra takarítás:
Szerintem talán elég.
Persze nem én mosok, főzök és vasalok, de a többit legalább részben teszem(oké, hétvégén szoktam főzni).
De amit nem értek:
Miért kell, hogy az állam által adott 29.600 HUF bármire is elég legyen?
Az állam nem azért ad pénzt, hogy gyereket szülj és ne azért szülj gyereket, mert pénzt kapsz utána.
Már eleve azzal se értek egyet, hogy pénzt kapsz a kölköd után, azzal meg pláne nem, hogy ez minden kiadásodat fedezze is!!!!
Miért kell minden ilyen dologba bekeverni az államot?
Adjon pénzt a gyerek után.
Adjon pénzt a gázfogyasztás után.
Adjon pénzt, mert .... "én megérdemlem" :).
Komolyan, ha nem adna pénzt nem születne gyerek? Nem kapnának enni? Nem fűtenénk gázzal?
Miért szempont az, hogy XY fogyaszt? Mármint miért kell az ilyen dolgokat támogatni?

Ennyi.

nickM 2009.05.14. 18:18:47

"Házi tanító"
Miért nem? Momentán a feladatait részben az iskola lát(ná)ja el, részben azonban a szülő. A pedagógus munkát végez amikor megtanítja a gyereknek az anyagot, a szülő nem amikor ellenőrzi a leckét?

Nézd, a neki, mint szülőnek ér meg annyit, hogy a gyereke.... Ez szép és jó, ha egyéni szempontokat nézel (normakövetés, pszichológia, stb.)
Közgazdaságilag igenis azért adod az ebédet neki, mert hosszú távú befektetés. :)
Nem Te fogod kihasználni, sőt optimális esetben senki sem fogja kihasználni. A Te logikád mentén: amikor támogatod a szüleidet/nagyszüleidet, akkor ők is kihasználnak ám!
Rendben, újratermeli a munkaerőt (de ez akkor is csak egy része a dolognak). Számszerűsítsd kérlek, hogy mennyit ér apu, ha puccban, kipihenten jelenik meg a munkahelyén? És mennyit, ha fáradtan?
És mennyit ér anyu, ha ugyanígy jelenik meg a munkahelyén? És mennyit akkor, ha ugyanígy jelenik meg, de otthon?

Rendben, az állam kiszáll a magánéletedből. Természetesen nincs szükséged rendőrségre, kórházra, útra és semmi ilyesmire. Nincs szükséged fölösleges intézményekre, amik rögzítik, hogy egyáltalán létezel, hogy létezik magántulajdonod. Ugyanakkor ha a főnöködnek úgy tetszik, eladhat valakinek azért, mert megteheti. Ezek hogy hatnának a magánéletedre, amiből olyan bőszen kivetnéd a jó öreg állambácsit?

És miért okoz ez problémát?

Nem napi 3 óra takarítás. Napi 3 óra házimunka. :) Az picit más.
Ki mondta, hogy bármire is elég kellene, hogy legyen? Azt mondtam, hogy ez a válasz az egyik fenti kérdésemre. (Arra, hogy mennyit ér anyu, ha otthon jelenik meg kipihenten puccban.)

Egyébként pedig eddig semmiféle aktuálpolitikai dologhoz kapcsolódót nem írtam, szerintem Te se tedd. Nem az állami újraelosztás mértékével foglalkozom, hanem azzal, hogy ki mire és mennyire értékeli a házimunkát.:)

(Ha már mindenáron ilyen vizekre akarsz evezni, sokkal jobban tetszik az esélyteremtő állam koncepciója, de itt nem ez a téma. :) )

codorra 2009.05.15. 16:55:49

Sziasztok!

@csaken:
>Számszerűsítsd kérlek, hogy mennyit ér apu, ha >puccban, kipihenten jelenik meg a munkahelyén? >És mennyit, ha fáradtan?

Ha nem tudja megfelelően regenerálni magát, akkor már az állásába is belekerülhet a dolog. (eleinte termelés/termékenység csökkenés, majd szépen ide jut el).
Ennek és következményeinek felmérését pedig Kézdy Gábor, Galasi Péter és többiek már szerintem megtették. Jobbat nem hiszem, hogy tudnék csinálni.

A rendőrségnek azért vannak "komoly" előnyei a költségein felül.
A kórházaknak meg vannak privát alternatívái (pl.: Telkiben) és azok kevésbé mennek az egyének zsebére közvetetten.
Ha meg közvetlenül mennek a zsebére, akkor legalább tudatosítják az embereknek az egészség értékét. Ez utóbbi nem olyan nagy baj szerintem.


Mégis kinek adna el a főnököm?
Ha jól dolgozom, akkor vagy megfizet engem, vagy a konkurrencia fog engem megfizetni.
Ergó, ha jól dolgozom nem fog eladni.
Ha meg nem, akkor az az én bajom.

Ha nem akarsz az állami újraelosztással foglalkozni, akkor ne tegyél rá utalást se (29600 Ft).

OFF:
Egyébként a Közgázon is viszonylag sokat hallottam arról, hogy az esélyteremtő állam kell, hogy felváltsa a jólétit. De, hogy ez mi a rák, azt nem tudom. Konkrétumot nem igazán mondtak el.
Vagy csak nekem nem jött át.

Ennyi.
süti beállítások módosítása