nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Gazdaságtörténészek kontra makromodellezők

2009.12.10. 07:00 eltecon

A gazdaságtörténészek valósággal ficánkolnak válság idején. Eichengreen (és számos szerzőtársa) után most Alan Taylor (és szerzőtársa) is jól beszól a makromodellezőknek: hát honnan is tudnátok, hogy mi van ilyenkor, amikor sose láttatok még ilyet? Valóban, a főáram absztrakt, deduktív modelljeit olyan időszakok ihlették, amelyekben nem nagyon volt hitelpiaci turbulencia, eszközárbuborék, pénzügyi válság. És a makromodellezők csak olyan adatokra tudják illeszteni a modelljeiket, amelyek a mintaidőszak döntő részében bizony a nagy mérséklődést tükrözik. Így hát ilyenkor különösen jól jönnek a történészek, akiktől sokat tanulhatunk hosszú távú trendekről és a régmúlt válságepizódjairól. Nem csoda, hogy a pénzügyi válságok irodalma sokkal előrébb jár a válságepizódok induktív feltérképezésében és néhány eléggé kézenfekvő tanulság összegyűjtésében (a hitelezés gyors felfutása sérülékennyé tesz, az output meg visszaesik válság idején), mint a Nagy Válságmodell kidolgozásában (pláne alkalmazásában). 

A Schularick-Taylor tanulmányban a vizsgálati minta - a válságirodalomban szokásossal ellentétben - nem roppant különböző országok nehezen összevethető krízisepizódjainak halmaza, hanem mindössze 12 mindig is fejlett ország adatait tartalmazza, viszont csaknem 140 évre (1870-ig) visszamenően. Hogy mit tanulhatunk a hosszú mintából? Egyrészt azt, hogy a második világháborút és az aranystandard felbomlását követően megszűnt a stabilnak hitt hosszú távú együttmozgás a pénzmennyiség és a bankrendszer eszközei/forrásai  között, a hitelállomány mind a pénzmennyiségél, mind a betétállománynál bizony jóval meredekebb trend mentén alakult. Másrészt azt, hogy a gazdaságpolitikát máig kísérti a gazdasági világválság és a defláció réme, így aztán a minta második felében a válságepizódokat agresszív monetáris lazítás követi. Igaz ugyan, hogy a válságok reálgazdasági hatásai nem tompultak, de persze sosem tudhatjuk, milyen rossz lett volna, ha még a monetáris politika is keménykedik. Végül a mélyütés a makromodellezőknek: a hitelállomány bővülése bármely más indikátornál jobban jelzi előre a pénzügyi válságot, amit a szerzők úgy interpretálnak, hogy a pénzügyi rendszer nem felnagyítja a sokkot (vesszen az akcelerátor!), hanem maga a sokk (éljen Minsky!). Ja, és a jegybankárok rosszul teszik, ha nem figyelnek a történelemre. 

Szerencsére figyelnek.


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr101585771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorgosh 2009.12.19. 17:02:44

Tulajdonképpen ez nem is meglepő.

Józan paraszti ésszel átgondolva érdekes dolgot láthatunk a tőkeáttét kapcsán.

Ha annak értéke nem túl magas, úgy a pénzintézet nyugodtan elbír egy-két rosszul sikerült évet anélkül, hogy nagy mennyiségű eszközt adna el. Egyszerűen leírja a veszteség egy részét és ezzel növeli a tőkeáttét mértékét a fizetőképesség lényegi romlása nélkül.

Ezzel szemben magas tőkeáttét esetén ezt már nem növelheti, nemcsak az állam szabályozása, hanem a piac felélénkülő figyelme miatt sem. Így kénytelen az eszközök egy részétől megválni, hogy fenntartsa a fizetőképességét. Ha azonban sok pénzintézet tesz így, akkor az eszközök értéke összeomolhat, amely maga váltja ki a végzet eszközét: a bankpánikot.
süti beállítások módosítása