nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Szavazatvásárlás a Biztonsági Tanácsban?

2009.12.13. 14:00 eltecon

Egy világ dőlt össze bennünk már a gyanú árnyékára is. Soha, de soha nem gondoltuk volna. Ugye nem igaz? 

A tények mindenesetre nem nagyon bíztatók. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó és tíz rotálódó tagja van. A Tanács-tagokat az ENSZ-tagállamok delegálják. A nem állandó tagok két évig töltik be tisztségüket, két évig szavaznak a világbékére és világbiztonságra, két évig tehát roppant fontosak. Aztán elbúcsúznak, és még csak nem is választhatók újra - legalábbis egy ideig. A helyzet az, hogy a nem állandó tagokat delegáló országok a befolyásos két évük alatt sokkal több segélyt kapnak, főleg az Egyesült Államoktól és részben magától az ENSZ-től is. Az ENSZ szervezetei közül különösen az UNICEF válik ilyenkor bőkezűvé velük, az a szervezet, amelyben hagyományosan erős az amerikai befolyás.

Ne ítéljünk elhamarkodottan. Sose feledjük: az együttmozgás még nem jelent oksági viszonyt. Legalább három oka lehet annak, hogy a nagyobb befolyás a nemzetközi politikában több nemzetközi segítséggel jár együtt. Az első a kellemetlen: az ideiglenes tagokat megvesztegetik. De persze az is simán lehet, hogy amikor az ország tagot delegál a Biztonsági Tanácsba, akkor hirtelen rivaldafénybe kerül, és a többi ország hirtelen észreveszi, és elkezdi megsegíteni. A harmadik lehetőség pedig az, hogy van valami mögöttes ok (ezt hívjuk kihagyott változónak), ami mind a kapott segélyek összegét, mind a BT-tagság valószínűségét megemeli. Esetünkben elképzelhető például, hogy az ország egyre jobban "integrálódik a nemetközi közösségbe", és ennek hatására nagyobb eséllyel küldhet embert a BT-be, no és segélyből is többet kezd kapni.

Steven Levitt és a Lökonómia óta tudjuk, a közgazdászok nagyon ügyes detektívek, legyen szó a tanárok vagy a szumóbirkozók csalásairól. Ilyana Kuziemko és Eric Werker is vérbeli nyomozók, egy csomó okos ötletük van arra, hogyan lehet a szavazatvásárlást a jóindulatú hipotézisektől elválasztani. Regressziós elemzéssel kiderítik például, hogy - más, esetleg fontos országspecifikus tényezőkre kontrollálva - a nem állandó BT-tagság ideje alatt az országok átlagosan 59%-kal több segélyt kapnak az Egyesült Államoktól, és 8%-kal többet magától az ENSZ-től. Az is a vesztegetési hipotézist támasztja alá, hogy ez a hatás a diplomáciai szempontból fontos években erősebb. Feltételezhetjük, hogy a BT-szempotból fontos évek kellően véletlenszerűek, legalábbis függetlenek attól, hogy éppen ki ül a Tanácsban. A szavazatvásárlás feltevését igazolja az is, hogy a segélyek lefutása szorosan követi a tagságét: vagyis a helyzetet súlyosbítandó még az is igaz, hogy a rotálódó tagokat delegáló országok pont csak abban a bizonyos két évben kapnak meglepően sok nemzetközi segítséget, sem előtte, sem utána. Hm.

A sok lehetséges pesszimista olvasat mellett van ok a bizakodásra is. Ha a segélyeket részben politikai érdekek mozgatják, akkor nem csoda, hogy a múltban nem jártak számottevő növekedési hatással. Ebből azonban nem következik, hogy a jóindulatú humanitárius segélyezés teljesen hiábavaló volna, csak ne tessék szavazatvásárlásra használni.

Most akkor örüljünk?


4 komment

Címkék: ökonometria

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr921589272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dirky 2009.12.13. 16:27:04

"Ha a segélyeket részben politikai érdekek mozgatják, akkor nem csoda, hogy a múltban nem jártak számottevő növekedési hatással."

Ennek igazolásához viszont egy hasonló vizsgálat lenne szükséges arra vonatkozóan, hogy van-e összefüggés a politikai indíttatás és az eredményesség között, és/vagy arról, hogy a nem politikai indíttatású segélyek hatékonysága magasabb.A kettő között ismét nincs feltétlenül közvetlen oksági viszony, sőt, még együttmozgás sincs kimutatva ezek alapján.

fake plastic trees 2009.12.14. 20:03:05

a rotálódó tagok kit képviselnek? magukat? vagy mindenkit, aki nem állandó tag?
mert ha magukat, akkor a szavazatvásárlás egy kölcsönösen előnyös csere; bensőségesen elmosolyodunk, mintha a csere említése elégtétellel töltene el bennünket.

Rorgosh 2009.12.19. 16:08:07

Elméletben a többi államot képviselnék, a gyakorlatban azonban csak saját magukat. Már csak azért is, mert nem újraválaszthatóak. Így akárhogy szavaznak, a 2 év után elveszítik a mandátumukat, így persze a saját véleményüknek megfelelően szavaznak inkább, amit persze lehet befolyásolni.

Elvégre a véreskezű diktátor, akarom mondani az elnök úr is egyetért velünk abban, hogy az egyesült államok érdekeit, akarom mondani a globális biztonságot sérti a... Látja elnök úr, mi segítünk az éhező gyerekeken (amelyek nem éheznének, ha hagyná működni a gazdaságát), és ők?!
süti beállítások módosítása