nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Akkor most siker vagy kudarc a fiskális stimulus?

2010.06.27. 10:18 eltecon

Vannak szakmák - a gyakorló orvos és a gazdaságpolitikai tanácsadó biztosan ezek közé tartozik -, ahol nem is volna tanácsos, de általában nincs is lehetőség arra, hogy ellenőrzött kísérletek segítségével válasszuk ki a problémák megoldásának eszközét. Mit tegyen az orvos, ha a javasolt terápia után - egyelőre legalábbis - a beteg állapota nem javul, sőt, a vártnál súlyosabb tüneteket produkál? Gondolhatja azt, hogy a gyógyszer jó, csak a dózis kicsi, de azt is, hogy eddig félrekezelte a beteget.

Gregory Mankiw a NATIONAL AFFAIRS-ben ezzel a hasonlattal igyekszik megvilágítani azt a dilemmát, amellyel az Obama adminisztráció gazdaságpolitikai tanácsadói szembesülnek. Az elmúlt években a kormányzat tenger pénzt költött a büdzséből az aggregált kereslet fellendítésére, az eredmények azonban jóval szerényebbek a vártnál. Mi a megoldás? Költsenek még sokkal többet, vagy vizsgálják felül az eddigi irányt? Megismételt kísérletek sorozata szóba sem jöhet. Ilyenkor az elmélethez fordulunk. Az ám, de melyikhez?

A kríziskezelő program dilemmáinak értékelésekor Mankiw az üzleti ciklusok modern elméletének számos kérdését áttekinti, mégpedig olyan nyelven és stílusban, ami nem igényel különösebben mély közgazdasági előképzettséget, ugyanakkor a szakembernek is szórakoztató. A modern gazdaság nagyon bonyolult, és nem tudunk eleget a működéséről ahhoz, hogy könnyű és egyértelmű megoldásokat kínálhassunk. Ezek óriási közhelyek ugyan, ám a cselekvés kényszerében élő politikai döntéshozókat mégis célszerű újra és újra emlékeztetni erre. Arra például, hogy a munkanélküliség enyhítését célzó programok tényleges hatásának értékeléséhez nem elég egyszerűen összeadni azokat a megőrzött vagy újonnan teremtett munkahelyekről szóló statisztikákat, amelyeket olyan munkáltatók produkálnak, amelyek éppenhogy ilyen adatok prezentálása ellenében jutnak ezen a címen állami támogatáshoz. És elsősorban ne is csalásra tessék gondolni, hanem arra, hogy a tovagyűrűző, általános egyensúlyi hatások figyelembe vétele nélkül az ilyen programok sikere egyáltalán nem itélhető meg. A hazai munkahelyteremtő és munkahelymegőrző programok ismerője valószínűleg a Mankiw-énál még frappánsabb hazai eseteket is tudna sorolni.

A problémák bonyolultsága és tudásunk korlátozottsága - mondja Mankiw - alázatra és szerénységre kell hogy intse a közgazdászt, dolgozzon akár gazdaságpolitikai tanácsadóként, akár az akadémia elefántcsonttornyában. Alázat és szerénység persze nem olyan tulajdonságok, amelyek a politikai életben sikerhez vezetnek. Ám a közgazdásznak tanácsadóként sem az a dolga, hogy megkönnyítse a politikusok dolgát.


2 komment

Címkék: válságkezelés fiskális politika portfolioblogger

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr882113016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aszora 2010.06.28. 21:12:59

A multiplikátor csak akkor működik "könyv szerint", ha alapvetően zárt belső piacot feltételezünk, pl. Keynes idején működhetett csont nélkül, de ugye akkor még az USA kényszerítette háborúba Japánt az olajembargóval, és nem fordítva :)
Szóval egy masszív külker hiánnyal nem is biztos, hogy 1 egységnyi költés egyáltalán országon belül marad.

Magyarország is jó példa az ellenkezőjére, még csak állami élínkítés sem feltétel, elég ha mondjuk Grósz Károly megnöveli a valutakeretet, és szorgos népnk máris Bécsben terem, hogy egy hosszú hétvége alatt lenullázza az ország valutatartalékait :)

Most meg hogy csökken a fogysztás, látványosan javul a külső egyensúly...

Szóval ennél a megfontolásnál is kifelejtették az egyensúlyt, mint szükséges előfeltételt, ami nélkül már elméletileg sem működik a képlet.

aszora 2010.06.28. 21:16:03

Ja még annyit:
a masszív külker hiány azt mutatja, hogy inkább a versenyképességet kellene növelni az USA-ban (is), szóval azok akik azt mutatták ki, hogy egy adócsökkentés multiplikátor hatása nagyobb, azoknak valószínűleg igaza van, amellett, hogy versenyképességet persze nem csak adóversennyel lehet növelni.
süti beállítások módosítása