nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Adóztassunk? Vagy költsünk kevesebbet?

2009.11.03. 09:25 eltecon

A költségvetési politikában két nagy kérdés van: hogyan kell nagyot élénkíteni vele, és hogyan kell markánsan visszafordítani a túlköltekezést. A pénzügyminiszterek bármit megtesznek azért, hogy ne hiába kelljen gyártaniuk a hiányt, azaz nőjön a gazdaság is a deficittel. Aztán van még egy másik is, amiért szinte ölni tudnának: hogy ne essen vissza a gazdaság, amikor éppen hiányt csökkentenek.

Hogy ezt hogyan kell csinálni, az persze nem könnyű. Részben azért nem könnyű, mert mély ideológiai elfogódottságok munkálnak a háttérben: a jobboldalon az adócsökkentést szokták javasolni, ha fellendülni vágyunk, a baloldalon meg éppenséggel a kiadások emelését. Fordítva meg fordítva: a konszolidációról a jobboldalon az állami kiadások visszafogása ugrik be, a baloldalon az adóemelés. Az pedig, hogy a kiadási és adómultiplikátorok mértékéről távolról sincs egyetértés, csak tartósítja a zavaros elmellébeszélést, de legalább lehet vég nélkül vitatkozni róluk.

Ilyenkor segíthet az empíria, már ha hajlandóak vagyunk tanulni más országok tapasztalataiból. Nincs annyira nehéz dolgunk, nem kell feltúrnunk az évkönyveket, nem kell begyűjtenünk az adatokat, nem kell feltárcsáznunk a dán pénzügyminisztériumot, csak olvassuk el Alberto Alesina és Silvia Ardegna legújabb tanulmányát a nagy fiskális irányváltásokról

A tanulmány szerzői szerintünk jobboldaliakszerint élénkítéshez az adócsökkentés, a költségvetési konszolidációhoz a kiadások visszafogása a sikeresebb stratégia. A jó hír az, hogy lassan a világ többi része is azon fog gondolkozni, mint mi. Vagyis hogy a nagy deficitet visszacsinálni, azt hogyan kell. 


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr751494385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GeeDawg2 2009.11.03. 10:16:40

...én anno valamikor kiskoromban azt tanultam, hogy az adócsökkentés csak anticiklikus politikaként működik, míg a hosszú távú növekedésre pedig az intéményi tényezők hatnak. Azaz pl. a humántőke minősége, ami pedig az adott ország által oktatásba, egészségügybe, és más hasonlóan kvázi közjószág gyanús (vagy legalábbis növekvő skálahozadékú) szolgáltatásokba... Ami pedig kiadásnöveléssel jár...

Rorgosh 2009.11.03. 17:40:38

@GeeDawg2:

Igen ez igaz, feltéve, hogy az adók szintje amúgy is alacsony. Ám nálunk, és hozzánk hasonlóan sok helyen ez nem igaz.

Emellett nagyon sokáig nem foglalkoztak az egyes esetekben szociális támogatás gyanús állami befektetések által létrejött erkölcsi kockázattal. Holott épp az viszi el az állami kiadások pozitív hozadékának nagyobb részét.

Persze nem véletlenül foglalkoztak vele. Hiszen sokáig nyugaton is axióma volt a gondoskodó, a gazdaságba folyamatosan beavatkozó, sok feladatot felvállaló állam. Másképp gondolkodni erről arról kezdtek, amikor kiderült, hogy lassan teljesen megfojtja a növekedést a felduzzadt államadósság és a kezelését szolgáló magas adók...

benczur 2009.11.04. 09:55:00

Azért az adóknak bőven lehet a ciklikuson túlmutató hatása. A GDP szintjére mindenképpen -- ha például a munkát terhelő adók miatt csökken a munkakínálat, akkor a kevesebb munkaóra vélhetően kisebb termelést eredményez.

Bizonyos esetekben a növekedésre is lehet hatása -- a két legegyszerűbb példa az endogén növekedés (ott szinte minden hat a növekedési ütemre is), illetve a tőke adóztatása, ami a beruházáson keresztül növekedési hatással is bír.

A dolgokat lehet cizellálni (pontosan milyen feltételekkel, hogyan stb. működnek ezek a dolgok), de semmiképpen sem gondolnám, hogy az adóztatás kérdései csak a ciklikus stabilizálásról szólnának.

GeeDawg2 2009.11.10. 11:57:00

benczur,
na jó igazad van, persze, hogy van az adóknak ösztönző, közvetve pedig makro hatása. Én inkább csak piszkálódni akartam, ugyanis a kérdés politikailag (jobb v. baloldalilag) az, hogy akkor most melyiket válasszuk? Akkor pedig érdemes mondanunk valamirt arról, hogy melyiknek nagyobb a hozadéka?
Pl. a NYTimes a múltkor írt egy cikket arról, hogy Amerikában sok vezető értelmiségi az alapfokú oktatás színvonalának hanyatlását látják a válság legfőbb okának (mármint nem közvetlenül, hanem, hogy nem valós versenyképesség javulás volt az elmúlt évek növekedélsének hátterében).
süti beállítások módosítása