nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

A városok titokzatos életéről

2010.04.24. 20:20 eltecon

Vannak olyan összefüggések, amelyek elsőre igen misztikusnak tűnnek. Vegyük például a kevéssé egzotikus nevű, de annál rejtélyesebb Zipf-törvényt! Azt állítja, hogy a természet- és a társadalomtudományokban vizsgált számos adathalmaz eloszlása az ún. Zipf-eloszláshoz, az exponenciális eloszlás egy speciális esetéhez tart. Nem elég érdekes? Próbáljuk másként.

Ez a speciális eloszlás azt tudja, hogy ha valamely ismérv szerint sorba rendezzük a populációt, akkor az egyes elemek sorrendje és az adott ismérv szerinti fontossága éppen fordítottam arányos. A sorban elöl állókból nagyon sok van, mégpedig arányosan több, mint a rosszabbakból. A Zipf-törvény a nyelvészetben például azt jelenti, hogy egy tetszőleges (nagyobb) szövegrészletben a leggyakoribb szó (jellemzően valamelyik névelő) pont kétszer olyan gyakran fordul elő, mint a második leggyakoribb (magyarul valószínűleg itt egy másik névelő következik), és pont háromszor olyan gyakran, mint a harmadik leggyakoribb, pont négyszer olyan gyakran, mint... Innen már menni fog. Ugyanez a szabályszerűség figyelhető meg a vállalatok méretében vagy a jövedelmek eloszlásában is. Sőt, a városok lakosságában.

Ha az Egyesült Államok nagyvárosi agglomerációit lélekszámuk alapján sorbarendezzük, akkor azt látjuk, hogy a New York-i agglomerációban szinte pontosan kétszer annyian laknak, mint a Los Angeles-iben, és szinte pontosan háromszor annyian, mint a chicagóiban. És - bizony, bizony - így tovább, ha logaritmikus skálán ábrázoljuk, így néz ki a dolog:

 

Még mielőtt kukacoskodni kezdenénk, hogy ott a vége (valójában a legnagyobb városok ponthalmaza) lelóg, nos, igen, de az összefüggésre illesztett regressziós egyenes meredeksége minden elképzelhető szigfikanciaszinten -1, a vizsgált 135 elemű mintán az egyváltozós lineáris regresszió illeszkedésének jóságát mutató R-négyzet értéke pedig 0,986. Furcsa, nem? (Azért persze van ellenirodalom és metaelemzés is, ami szerint az illesztett egyenes ritkán ennyire tökéletes, amerikai adatokra és agglomerációkra jobban működik, mint más kontinensekre és szűkebb egységekre, de a törvény, hm, tendenciájában továbbra is érvényes.)

Isteni számtan, a Sors keze? Vegyük észre, hogy nem az észak-koreai településekről beszélünk, tehát semmilyen felsőbb akarat nem vezényli az embereket, hogy mindez így legyen, csak egyszerűen így alakul. Hát ezt így hogy?

Matematikailag úgy, hogy ha a város lakosainak bővülési üteme független a lakosok kiinduló számától (márpedig ez empirikusan igaznak tűnik), vagyis mindenki pont ugyanannyi új embert "hoz" a városba, bárhol is él, akkor a Zipf-törvény automatikusan teljesül. Ezt a felismerést (a végre igen egzotikus nevű) Xavier Gabaix-nak köszönhetjük.

Rejtély megoldva? Inkább csak eltolva - érvel az igen nagyszerű Edward Glaeser, hiszen akkor már csak azt kell megértenünk, hogy miért nőnek ugyanolyan ütemben a nagyok, mint a kicsik, hol van itt a közgazdaságtan kedvenc magyarázó mechanizmusa, a csökkenő hozadék elve? Az elv szerint ugyanis a méret előnyei a nagyobbodással egyre csökkennek (zsúfoltság lesz), így a jelenség továbbra is valamilyen - legalábbis a közgazdászok számára - szokatlan magyarázatot igényel.

Glaser szerint a rejtély kulcsa az, hogy zsúfoltság ide vagy oda, a nagy agglomerációban élő emberek vonzzák egymást, a sok ember közelsége bizony sok másik embernek tűnik előnyösnek, a nagyvárosok vonzereje így éppen méretükkel arányos. Ahol sokan vannak, ott még többen lesznek, olyannyira, hogy végül mindannyian egy szép, szabályos regressziós egyenes mentén lakunk majd.

Már ha elég messziről nézzük.


3 komment

Címkék: portfolioblogger városgazdaságtan

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr11940470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2010.04.25. 12:34:06

Pareto-elv, Fibbonacci-sorozat. mindkettő kb. ugyanezt mondja/mutatja, mondjuk Fibbonaccinál a két egymás utáni tag hányadosa az aranymetszés.

horvathar 2010.04.26. 01:34:54

az itthoni kutatók közül megérdemli az említést Gulyás László, aki a témakörben szimulációs eredményeket publikált:
Yuri Mansury - Gulyás László: The emergence of Zipf's Law in a system of cities: An agent-based simulation approach.
ideas.repec.org/a/eee/dyncon/v31y2007i7p2438-2460.html

NRG8 2010.04.26. 10:33:50

A megoldas a halozatokban es az evolucioban keresendo. Ismet ket konyvajanlo:

Origin of Wealth: Evolution, Complexity, and the Radical Remaking of Economics by Eric D. Beinhocker

Linked: How Everything Is Connected to Everything Else and What It Means by Albert-Laszlo Barabasi
süti beállítások módosítása