nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Hagyjuk bukni!

2010.05.04. 08:10 eltecon

Görögországot, persze. Ez a libertariánus álláspont. Egy picit megkésve találtuk, de nagyon markáns.


7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr931972370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sorge 2010.05.04. 08:41:54

Tele van a világ nagy durva hazugságokkal .
Ezeket a politika generálja, mely teljesen maga alá gyűrte a pénzügyi-gazdasági szférát .
A görögök esetében nem az a legnagyobb és legdurvább hazugság, hogy vagy 10 éven keresztül nem teljesítették az Unió pénzügyi előírásait, hanem az, hogy ezt annyi idő alatt nem vették észre az illetékesek .
A " görög probléma " valójában csak egy frontszakasz a világ újrafelosztásához vezető pénzügyi-gazdasági világháborúban .

on the other hand 2010.05.04. 22:21:54

Tele van a világ nagy durva hazugságokkal .
Ezeket a pénzügyi-gazdasági szféra generálja, mely teljesen maga alá gyűrte a politikai-társadalmi szférát .
A görögök esetében nem az a legnagyobb és legdurvább hazugság, hogy vagy 10 éven keresztül nem teljesítették az Unió pénzügyi előírásait, hanem az, hogy ezt annyi idő alatt nem vették észre az illetékesek .
A " görög probléma " valójában csak egy frontszakasz a világ gazdasági újrafelosztásához vezető politikai világháborúban .

ilyeneket én is tudok. sőt, kicsit még permutálom, és kijön belőle 3 másik is.

Sorge 2010.05.04. 22:31:30

@on the other hand:
Ha tudsz, akkor írjál . De csak igazat szabad írni .

Sorge 2010.05.04. 22:38:30

Amikor az USA és az Unió egyes országai is nagyon el vannak adósodva, akkor végül az fog rosszul járni, akinek felértékelődik a pénze, mert ezzel nem lesz versenyképes a világpiacon, ahol most alapvetően árverseny van .

Rorgosh 2010.05.05. 03:19:39

@Sorge:

Azt kellene látnod, hogy még az unión belül is nagyon sokféle közigazgatási rendszer működik. Óriási jelentősége van tehát annak, hogy egy-egy terület felügyeletét milyen közigazgatási hagyományokkal rendelkező állam koncepciója alapján dolgozták ki.

A német közigazgatás például az önkéntes bevalláson, és a (tervezd és) csináld magad, és mi majd jól jóváhagyjuk elven alapul. Valójában ez a rendszer roppant hatékony akkor, ha a társadalom támogatja az államot és a közigazgatást, ha a szereplők jellemzően maguktól is jogkövetőek, ha a szereplők felismerik, hogy hosszabb távon nekik is a jóhiszeműség és a jogkövetés a kifizetődő. És még nem is a németeké a legextrémebb példa az önkéntes jogkövetés feltételezésén...(A legenda szerint anno az elektronikus aláírás európai szabályai megalkotásánál kisebb zavart okozott az, hogy a svéd tárgyaló csoportnak el kellett magyarázni, hogy miért is kell egyáltalán elektronikus titkosítás az elektronikus aláírásokhoz....)

Magának a maastrichti kritériumok teljesítésének az ellenőrzése tulajdonképpen a német közigazgatás hagyományain alapul, amely nem épp az ember nyakában loholós típus (nem úgy mint a miénk...).

A probléma az, hogy nem minden tagállam ennyire belátó a saját hosszútávú érdekei kapcsán, és az, hogy ezt nem ismerte fel a rendszert felügyelő szervezet. A szervezet egyik fele azért, mert erre nem is számított a saját hagyományai miatt (szegények, magukból indultak ki...) a másik fele pedig nem akart ugrálni politikai okok miatt, és azt hitte, hogy a többiek is hasonló okok miatt nem ugrálnak (mindig, mindenki magából indul ki...).

Mi ebből a tanulság? Csupán az, hogy bőven van még lehetőség az államok, társadalmak összeszokására. Valamint az, hogy amíg egyes tagállamok a saját kárukon meg nem tanulják azt, hogy a jóhiszeműséggel való visszaélés hosszú távon árt az érdekeiknek, addig bizony igenis lesznek hasonló problémák az unióban.

És van még egy sokkal általánosabb tapasztalat is: a hibák leggyakoribb oka az, hogy mindenki magából indul ki, és feltételezi, hogy a többiek is hasonlóan gondolkoznak mint ő. Ez pedig félreértésekhez, problémákhoz vezet, minden hátsó szándék nélkül. Az emberi hülyeség az emberi történelem egyik főszereplője. És jó eséllyel az is marad...

Sorge 2010.05.05. 07:50:27

@Rorgosh:
Bocs, de nem lettem a véleményedtől okosabb .
Akkor most közérthetően a véleményem :
Egy színjátékot látunk, mert évek óta létező és ismert problémával tendenciózusan most hozakodnak elő .
Az Unió eladósodott országainak és exportáló országainak a gyenge euró az érdeke . Tehát ezért is mennek bele ebbe az időhúzó cirkuszba, aminek hatására folyamatosan gyengül az euró .

Rorgosh 2010.05.05. 18:13:28

@Sorge:

Arra válaszoltam, hogy ugyan miért nem vették észre az illetékesek, hogy egyes tagállamok folyamatosan megsértették a kritériumokat. És a válasz erre, hogy az illetékesek olyan közigazgatási környezethez szocializálódtak, amely alapvetően nem a szigorú és alapos ellenőrzésen, hanem az ügyfelek bevallásán alapul. Így persze spórolni is lehetett az illetékes szerv költségeivel is.

Ebből következően - bár azt alighanem tudták, hogy egyes tagállamok időnként kozmetikázzák a jelentéseiket - nem voltak tisztában a probléma súlyával.

Attól persze még mindig fennáll az, hogy egyes tagállamoknak - különösen Németországnak - a gyenge euró az érdeke, ami miatt nyilvánvalóan nem is érezték akkora problémának a görög válság mellékhatásait.

Ugyanakkor az is szerepet játszott, hogy a válságkezelő csomagok miatti adósságállományok következtében a görögök megsegítését célzó további hitelfelvétel egyáltalán nem népszerű a kormányok körében, különösen az után, hogy már másokat is ki kellett húzni a slamasztikából. Vagyis egyszerűen senki nem szereti, ha fejőstehénnek nézik.
süti beállítások módosítása