nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Eurozóna - végjáték

2010.11.29. 15:41 eltecon

Peter Boone és Simon Johnson négy lehetésges, és mégcsak nem is hosszú távra szóló szcenáriót vázol fel az Eurozóna sorsáról a jelenlegi tagországi államcsődkockázatok fényében. Ezek közül csak az egyik, s az általuk legkevésbé valószínűsített variánsban marad minden mai tagállam a zónán belül, de még az is lehet, hogy Németországon, Hollandián, Ausztrián, Finnországon, és néhány kicsi államon kívül senki más.


4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr752481366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2010.11.30. 23:35:02

Nem vagyok meggyőződve arról, hogy akár a bajba került euróövezeti periféria, akár a mentőöveket finanszírozó államok jól járnának azzal, ha az előbbiek elhagynák a monetáris uniót.

Kezdjük ott, hogy a problémás országok egyike sem elsősorban az euró miatt került ilyen helyzetbe. Görögország esete egyértelmű, az elképesztő mértékű túlköltekezés miatt jutottak de facto államcsődbe, euróövezeti tagságuk talán lehetővé tette, hogy tovább titkolják a helyzetet, de semmiképpen sem okozta azt. Írország fő problémája egy méretes ingatlanpiaci lufi miatt bedőlő bankok, illetve az ezeknek adott állami garancia, ez szintén megtörténhetett volna akkor is, ha van saját valutájuk. Spanyolországban szintén a bankrendszerrel vannak gondok, illetve a brutálisan magas munkanélküliséggel (ami korábban is magas volt egyébként), Portugáliát én meg kicsit járulékos veszteségnek érzem, szerintem ők nem kerültek volna reflektorfénybe, ha nincs a többi problémás adós.

Az euróövezeti tagságot főként azért szokták hibáztatni, mert recesszió idején megnehezíti az árak és bérek leértekelődését. Ha egy országnak van saját valutája, az gazdasági problémák esetén gyengül, kvázi automatikus megszorításként javítja a folyó fizetési mérleget, visszafogja a fogyasztást, ösztönzi a külföldiek beruházását. Monetáris unióban ehhez az áraknak és a béreknek kell csökkenniük, azonban ezek jellemzően rugalmatlanok. A rugalmatlanságot viszont főként a jóléti társadalmak erős szakszervezetei és a bérezéssel kapcsolatos szigorú állami szabályozás okozza. Ha egy országban meglenne a társadalmi felhatalmazás az euróövezet elhagyására, ami azért nem kis döntés, akkor ezzel inkább le lehetne számolni a bérszint alkalmazkodását gátló tényezőkkel.

Németország, Hollandia és a többi, rendezett államháztartással rendelkező euróövezeti állam szempontjából szerintem nagyrészt mindegy, hogy a felelőtlen költekezők euróval fizetnek-e, vagy sem. Az eurót nem értéktelenítené el akár Spanyolország államcsődje sem, amíg Németországban lehet vele fizetni. Az államcsődöket jellemzően azért kíséri a nemzeti valuta bedőlése, mert utolsó lépésként a jegybank pénzt nyomtat az adósságok visszafizetésére, de erre a független ECB miatt nincs lehetőség. A "mentőövkényszer" pedig alapvetően nem az euróövezeti- hanem az EU-tagságból adódik, az európai politikusok nem szeretnék az elmúlt évtizedek integrációjának eredményeit kidobni az ablakon néhány államcsőddel, illetve természetesen ott van az is, hogy a német és francia politikusok védenék országaik bankjait, amik jelentős problémás államkötvény-állománnyal rendelkeznek.

misc · http://misc.blog.hu 2010.11.30. 23:42:18

azaz röviden annyi, hogyha valaki tényleg kilép az eurózónából, az inkább politikai döntés lesz, mintsem a válságkezelés eszköze.

aszora 2010.12.02. 20:15:26

@SCUMM:
Evvel egyetértek.

Az Únióban és az eurozónában is nagyjából ugyanazok az országok küszködnek állandóan problémákkal, akik az únión és az eurón kívül is problémásak volt, nagyon kevés kivétellel (Írországról si mostanra kiderült, hogy azért jelentős részben csak lufi volt, Izland az eurozónán kívül ugyanígy járt, de az angoloknál is nagy lufi volt szintén az eurozónán kívül).

Az euró ettől függetlenül mégis bajba kerülhet, mivel az ECB már korlátlan likviditás biztosításáról beszél.

Ha ezt nem tennék, akkor egy esetleges államcsőd nyilván különösebben nem rengetné meg az egész eurozónát.

Viszont ezt teszik így mégiscsak előfodulhat, hogy az euró bajba kerül.

misc · http://misc.blog.hu 2010.12.02. 23:57:34

@aszora: korlátlan jegybanki likviditást adni a bankoknak hosszabb távon kb a gorillának kézigránátot kategória, ebből lehetnek gondok.

hogy ez az euró bajba kerüléséhez (=elértéktelenedéséhez) vezethetne? nem tudom. ez annyira spekulatív kategória hogy nehéz értelmeset mondani.

kár lenne az euróért. szép gondolat volt pedig, politikailag mindenképpen.
süti beállítások módosítása