nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Árdiszkrimináció élőben

2011.03.19. 10:49 eltecon

"...mennyiségi árdiszkrimináció (többrészes árazás) esetében az eladó ugyanannak az ügyfélnek határoz meg többféle árat,"  (Hirshleifer és szerzőtársai: Mikroökonómia, 315. old.)

Daniel Hamermesh, a Freakonomics bloggerje Fortnum & Masonnál járt Londonban. Ez a viktoriánus kort idéző, kifejezetten drága luxus élelmiszerekre szakosodott üzlethálózat éttermeket is működtet. A bemutatott étlapon sajttál is szerepel. Rendelhetünk két szeletet nyolc fontért, hármat tizenkettőért, vagy ötöt tizenötért.Az árdiszkrimináció jelensége persze a könyv által használt, a különböző kiszerelésű mosóporok árain át is megérthető, a négyfontos sajtszelet Fortnum'snál azért valahogy mégis izgibb. 


5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr192752329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricardo 2011.03.19. 15:54:27

A kis- és nagy kiszerelés nem újdonság az éttermekben, csak ott ezt zóna meg normál adagnak hívják. Ez a mennyiségi árkedvezmény sima esete.

Avatar 2011.03.19. 15:56:57

Ez olyan mindennapos dolog, hogy nem is értem hogy került ide...
Csak a luxussajt miatt? Fel kéne izgulni tőle, hogy egy szelet sajtért több, mint 1000 Ft-ot elkérnek?

A teszkóban minden nap van 3-at 2 áráért akció valamire, a whiskas alutasakosból meg a 4 csomag egybecsomagolva megy 3 áráért folyamatosan. Meg a 12-es kiszerelésű WC papír is olcsóbb egységárú, mint az azonos márkájú 4 gurigás.

codorra 2011.03.19. 16:41:47

Sziasztok!

Szerintem a fordítottja érdekesebb.

Nálunk sokszor előfordul, hogy a 4db-os virsli (f***li) olcsóbb, mint a 10-es kiszerelésű.

No, annak mi értelme?

Ennyi.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.03.20. 10:19:23

@Avatar:
Azért érdekes, mert a luxustermékeknél nem szokás. A luxustermékek igazi értékét pont az adja, hogy drága és kevés van belőle.

phenom 2011.03.21. 22:35:20

Kicsit off, de nem dobtam hátast a Hirshleifer-féle mikró könyvtől. Továbbra is a Kopányi a magyar nyelvű csúcs nálam
süti beállítások módosítása