Nem először és nem is másodszor foglalkozunk ezzel az üggyel. Az Együnk helyben mozgalommal kapcsolatos szkepszisünket eddig főleg a közgazdaságtanra, leginkább - Ricardót emlegetve - a komparatív előnyök elvére alapoztuk. Edward Glaeser a Boston Globe-ban most arra hívja fel a figyelmünket, hogy ez a mozgalom a környezetvédelemnek is rossz lehet. Igaz ugyan, hogy az élelmiszer nagy távolságokra való szállítása szennyezi a környezetet, de a termelése is. Mégpedig annál inkább, minél kevésbé alkalmas az adott terület élelmiszertermelésre. Így aztán a helyben termelés környezetkárosító hatása akár nagyobb is lehet, mint a távolsági szállításé.
Nem a levegőbe beszélünk. Ha az angolok helyben termelt paradicsomot esznek, az szállítás nélkül is több káros emisszióval jár, mint ha spanyol paradicsomot esznek, és a szállítás meg a termelés károkozását együtt vesszük. A logika amúgy ugyanaz, mint Ricardóé, csak a célfüggvény más. De ezt talán a környezetvédők is megértik.