nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Súlyos, nem életveszélyes

2009.04.05. 22:05 petepeter

A globális recesszió közepéből kitekintgetve talán érthető, hogy a szakértők nem rendelkeznek pontos forgatókönyvekkel a még ránk váró gyötrelmek hosszáról és jellegéről. A tisztánlátást, s főleg annak kommunikációját nem könnyíti a hirtelen megszaporodott próféták és dervisek zaja, akik a „válság” kellőképpen aluldefiniált fogalmával felfegyverkezve a világ, de legalábbis a kapitalizmus közeli végét vizionálják. A baj valóban nagy, ám nem árt, ha történelmi perspektívában szemléljük. A világ egészének termelése reálértékben 1980 és 2007 között közel két és félszeresére (!) növekedett. Ha a legpesszimistább jóslatok válnak valóra, akkor 2008-2010 folyamán ebből fog a válság elvinni tíz százalékot. Akinek ez a világvége, azt azért nehéz meggyőzni bármiről is. A jóléthez persze gyorsan hozzá lehet szokni, abból bármennyit elveszíteni nagyon kellemetlen. Nem beszélve arról, hogy a veszteségek egyenetlenül oszlanak meg. Aki állását vagy egy élet felhalmozott vagyonát veszti, az sokkal rosszabbul jár az átlagnál. De hát a hurrikán meg az árvíz idején sincs ez másképp.

Évszázadok óta ismert a piacgazdaságnak az a természete, hogy benne fellendülések és visszaesések váltogatják egymást. Az volna a meglepő, ha nem így volna. A rendszer gazdasági egységek milliói – a mai globális világban milliárdjai – decentralizált döntéseinek sorozatán alapul, ne várjuk el, hogy növekedése vonalzóval mérhetően egyenletes legyen. A kérdés nem az ingadozások ténye, hanem a mértéke.

A konjunktúraciklus a rendszertelenül bekövetkező kezdeti kiváltó ok (az ún. sokk) és az erre adott válasz (az ún. terjedési mechanizmus) együttes eredménye. Az utóbbi miatt van az, hogy az időben akár rövid sokk is – bonyolult áttételeken át – több negyedévre vagy akár évre elnyúlva fejti ki hatását. Ez „gondoskodik” arról is, hogy a szereplők egymásra hatása miatt bárhol is keletkezett az indító sokk, a következmények átterjednek a gazdaság szinte valamennyi ágára, és – ha elég nagy a sokk – a globalizáció által összekapcsolt valamennyi országra.


Sokk és terjedés


A válságot kiváltó sokk a vagyonpiaci árbuborék kipukkadása volt. Mivel a gazdaság szereplői vagyonfelhalmozásukat – vállalatok a termelő tőkét, háztartások lakásukat, autójukat – részben hitelből finanszírozzák, a vagyoneszközök árának zuhanását az adósok tömeges fizetésképtelensége, a bankok megrendülése, a hitelpiac összeomlása követte.

Magát a buborékot – mint ismeretes – sok tényező együttese idézte elő. Laza monetáris politika, az, hogy egyes gyorsan növekvő nagy feltörekvő országok – mindenekelőtt Kína – megtakarításai az amerikai pénzpiacra ömlöttek, a subprime hitelek megjelenése és értékpapírosítása és még számos tényező. Mindezek pedig együtt jártak a kockázatok iránti érzékenység csökkenésével és a hitelezési standardok romlásával.

A lufi kipukkadsa után a hatalmas veszteségek és a még nagyobbaktól való félelem a bankok egymás közti hitelezését is megakasztotta. A források végső felhasználókhoz való áramlása pedig teljesen leállt, súlyos helyzetbe hozva a termelő vállalkozásokat. Az árupiaci kínálatot fékező hitelszűke (ún. credit crunch) a világ gazdaságának ilyen drámai visszaeséshez önmagában kevés volna. A pénzügyi válságnak azonban közvetlenül a keresletre is súlyos negatív hatásai vannak. A háztartások nagy vagyonvesztést szenvedtek el, házaik értéke zuhan, pénzügyi befektetéseik olvadoznak. Ez önmagában is a kiadások csökkentésére ösztönzi őket. A tovaterjedő hatások – a termelés csökkenése munkahelyek elvesztését, folyó jövedelmek csökkenését vetíti előre – még fokozzák az aggodalmat, ez is a kiadások csökkentésére késztet. Ha azonban mindenki visszafogja kiadásait, akkor nem is termelik meg azokat a javakat, amiket nem venne meg senki. E folyamat a globalizálódott termelési, kereskedelmi kapcsolatok révén mindenkire átterjed, aki része az integrált világgazdaságnak. Ha nálad válság van, és nem veszed meg az én exportomat, akkor nálam is esnek a jövedelmek, én sem veszem meg a tiédet.


Súlyos recessziót nemcsak pénzpiaci összeomlás okozhat, de az elmúlt évszázad visszaesései közül jónéhány ilyen volt. A példákat természetesen az 1929-33-as világválság nyitja, de ez történ Japánban a 90-es években, Svédországban 1991-ben és ilyen volt az 1997-es ázsiai válság is. Ezek alapos vizsgálata azt mutatja, hogy sem az összeomlást megelőző árbuborék, sem a sokk, sem a terjedési mechanizmus nem különbözött érdemben attól, ami most folyik. Az egyetlen olyan elem, amit eddig nem tapasztaltunk, az a subprime hitelek átcsomagolása és a pénzpiaci zavarban betöltött szerepe, ám a reálgazdaságra való átterjedési folyamatban – ha érthető rosszkedvvel is - de már jól ismert jelenségeket követhetünk végig. Ha pedig ez így van, akkor a korábbi esetek némi támponttal szolgálhatnak abban, hogy mire számíthatunk még. Ezen válságok átlagolt adatai szerint a részvényárfolyamok esése kb. 55, az ingatlanoké 30-35%-ot tett ki, és nagyjából ekkora esést mértek most is az USA megfelelő piacain. A régebbi válságokban az output visszaesése átlagosan 9,3%, a munkanélküliségi ráta növekménye 7% volt, a mostani válságban ezt még nem közelítették meg. Optimisták ebből következtethetnek arra, hogy ez a válság kisebb, mint az átlagos, pesszimisták gondolhatják azt, hogy a java még hátravan. Ám miután jórészt ismert jelenségek sorát tapasztaljuk, nincs ok arra, hogy valami egészen új világrend eljövetelére számítsunk. A rossz hír az, hogy a válság súlyos. A jó az, hogy a korábbiak is ilyenek voltak, s azok is mind elmúltak egyszer.

A nagy piacgazdaságok kormányainak válságkezelő erőfeszítései három csoportba sorolhatók. Egyrészt igyekeznek „kipucolni” a bedugult hitelcsatornát, hogy a hitel ismét a felhasználók rendelkezésére álljon. Ide tartoznak a legkülönbözőbb „bankmentő” intézkedések. Addig is, amíg ez sikerül – egyelőre inkább nem – megpróbálják a nem működő hitelpiacok szerepét pótolva forráshoz juttatni azokat, akik nélküle alámerülnének. Az autógyárak és más nagy termelők számára összeállított csomagok tartoznak ebbe a körbe. Végül, a klasszikus keresletélénkítő eszközökkel, költségvetési kiadásokkal és agresszív monetáris lazítással próbálják élénkíteni a megroggyant keresletet.

Abban nincs is véleménykülönbség az elemzők között, hogy a hitelezés újraindítására és a kereslet fellendítésére van szükség, abban annál inkább, hogy azok a konkrét formák, amelyeket a kormányok alkalmaznak, valóban alkalmasak-e erre. A pénzügyi közvetítés helyreállításának legnagyobb nehézsége az, hogy nagyon nehéz úgy feltámasztani a hitelcsatornát, hogy az adófizetők pénze ne az elúszott korábbi befektetések megtérítését, hanem valóban a hitelnyújtás feléledését szolgálja, hiszen nyilvánvalóan csak az utóbbi a közérdek. A költségvetési kiadások felduzzasztását, az infrastrukturális fejlesztésekről szóló elképzeléseket pedig azért kísérik viták, mert az elmúlt évtizedek akadémiai vizsgálatai sok kétséget támasztottak azzal kapcsolatban, hogy mennyire tudják felpörgetni a gazdaságot. Az viszont sokkal inkább konszenzussá vált az elméleti és empirikus irodalomban, hogy az államadósság felduzzadása hosszú távon számos nehézséget okoz. Klasszikus monetáris lazítás pedig azért nem lehetséges, mert a jegybanki kamatok már így is a zéró közelében vannak – márpedig az alá nem süllyedhetnek. A viták élesek és kemények, az eredmények pedig egyelőre nem látszanak.

Magyarországon nem volt buborék, és a bankrendszer is mentes volt a világválságot kirobbantó rossz hitelektől. Ám – mint külső forrásokra erősen támaszkodó, kis, nyitott, exportorientált gazdaság – a terjedési mechanizmussal a baj hozzánk is eljutott: finanszírozási forrásaink elapadtak és a termékeink iránti globális kereslet visszaesett. Mivel ezek olyan külső hatások, amelyeket nem tudunk megváltoztatni, számunkra a válság akkor múlik majd el, ha a világgazdaság ismét erőre kap. Élénkítő csomagon pedig nekünk biztosan nem kell gondolkodnunk.

(Ez az írás megjelent a HVG 2009/14, számában) 


4 komment

Címkék: makroökonómia üzleti ciklus válság okai

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr701048467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Refuse/Resist! 2009.04.06. 16:21:48

Én csak egy akadékoskodó józanparaszt vagyok, bocsánat előre is a buta kérdésekért (habár a közgazdaságtan mint tudomány eléggé, hmmm önellentmondásos)
Nos, ezt nem kellene belevenni a számításba:
www.reuters.com/article/ousiv/idUSTRE52966Z20090310
?
Egyébként mennyi pontosan a növekmény?
eszerint jó 3-szoros:
data.un.org/Data.aspx?q=world+gdp&d=SNAAMA&f=grID%3a101%3bcurrID%3aUSD%3bpcFlag%3a1%3bcrID%3a900
és e szerint 1,9-szeres:
data.un.org/Data.aspx?q=world+gdp&d=SOWC&f=inID%3a93%3bcrID%3a15

A most kipukkant buborék nem magyarázza a 2002-től meredeken felfelé ívelő szakaszt?
És tényleg igaz, hogy 6 év alatt a világon 60%-ot nőtt a jólét és a termelési kapacitás?
Mert pl. Európában szvsz nagyjából stagnált...

Egy másik dolog: a lerombolt természeti tőkével (amit nyilván lehetetlen pontosan dollárosítani) is érdemes megkísérelni a korrekciót.
Olyanokat lehet olvasni, hogy ezt meglépve Kína értékteremtése gyakorlatilag nem is növekszik.

Rorgosh 2009.04.06. 18:02:54

@Refuse/Resist!:

Az, hogy a megtakarítások 40-45%-a papíron eltűnt nem sokat jelent. Gyakorlatilag ennyivel olcsóbbak most az értékpapírok. Ezek ára azonban hamarosan újra növekedni fog, egy ideig gyorsabban mint a gazdaság. Válság idején az értékpapírok mindig sokat vesztenek az értékükből, hiszen mindenki eladni akar, és csak kevesen keresik ezeket. Amikor azonban beindul a fellendülés, és megindul a tőketermelés és felhalmozás, annak egy része az értékpapír piacra fog áramolni, és újra felveri az árakat.

A növekményt sokféleképp mérik, ezért vannak eltérések az adatopk között. Ennek oka, hogy nehéz pontosan belőni egy ország árindexét, különösen, hogy sok országban magas az infláció, így az a statisztikai hibát erősen felnagyítja.

Miért ívelne amúgy lefelé bármi 2002 óta? Nálunk a nehézségeket az állam felelőtlen gazdaságpolitikája okozta, azonban mások nem voltak ennyire felelőtlenek. Ellenben a mi rossz gazdaságpolitikánknak nem volt köze az ingatlanpiaci buborékhoz, és igazából az olcsó hitelekhez sem, mert nekünk sikerült a piac diktálta árnál nagyobb kamatra hitelt felvennünk...

A 60%-os növekedés csak elsőnek tűnik soknak. Ugyanis ez halmazati eredmény. Ez átlagosan olyan 6-8%-os éves GDP növekedésnek felel meg. Európa átlagosan 2-3%-ot teljesített, de sok feltörekvő gazdaság 10% feletti teljesítményz ios hozott, például Kína.

Hamár Kína: Nagyon nehéz felmérni a természeti értékek árát. Tulajdonképpen egy módszer van rá: nézzük meg mennyibe kerül helyreállítani.

Ettől függetlenül Kína jó eséllyel valóban növelte az eredményét, mert nagyjából a GDP növekedése feléből is helyre lehetne állítani a természetben okozott károk nagy részét. Mellékesen már vannak is erre utaló jelek, bár még messze vannak az ökológialag is fenntartható növekedés céljától.

Nem mintha mi olyan sokkal közelebb lennénk, különösen, mivel az elmúlt pár évezred hatásait - mert nem most kezdtük pl. az erdőirtást - jobbára nem a természet védelmével, hanem annak tudatos helyreállításával lehetne ellentételezni.

Ám persze aligha értékelné sok gazda, ha most kisajátítanánk a földjét "Márpedig itt őserdő lesz!" alapon...

Refuse/Resist! 2009.04.07. 17:02:34

@Rorgosh:
"Az, hogy a megtakarítások 40-45%-a papíron eltűnt nem sokat jelent. Gyakorlatilag ennyivel olcsóbbak most az értékpapírok. Ezek ára azonban hamarosan újra növekedni fog,"
Azért van, ami tényleg eltűnt.
Pl.
1. Csődbement cégek, bankok.
2. Az állami lélegeztetőgépre tett cégeket is ide számolhatjuk, ugyanis valószínűleg az államnak a segélyhez szükséges pénzt a sikeres cégektől kell elvonnia. (jó, nyilván lehetnek kivételek, amikor az állam jobb informciókkal rendelkezik a piacnál, de ez inkább kivétel, nem?)
3. Amerikai ingatlanok értéke. Addig, amíg valami csodálatos fellendülés be nem következik, asszem ez sem fog visszatérni.


"Miért ívelne amúgy lefelé bármi 2002 óta?"

Nem lefele ívelésről beszéltem. Stagnálásról, minimális növekedésről.
Kínában elhiszem a 60%-ot, sőt az évi 9%-ból következő 80-at is.
Pl. ott van Siemens mágnesvonat, Európában nincs.
Ugyanakkor tényleg

"Ettől függetlenül Kína jó eséllyel valóban növelte az eredményét, mert nagyjából a GDP növekedése feléből is helyre lehetne állítani a természetben okozott károk nagy részét"
Erre van hivatkozásod?
Az ellenkezőjére egy példa:
www.chinadaily.com.cn/china/2008-09/12/content_7020515.htm

"pl. az erdőirtást - jobbára nem a természet védelmével, hanem annak tudatos helyreállításával lehetne ellentételezni."
Hát, én úgy tudom, őserdőt, pláne trópusi esőerdőt nem nagyon lehet csak úgy ültetni.
Arról nem is beszélve, hogy felbecsülhetetlen az a kár, amit a fajok kipusztulása jelent. Borzasztó sok értékes információ megsemmisülése.

"Ám persze aligha értékelné sok gazda, ha most kisajátítanánk a földjét "Márpedig itt őserdő lesz!" alapon..."
Elvileg nem lenne hülyeség az a dolog, hogy a gyógyszergyárak megveszik. Csak igen kétséges, hogy a jelen pillanatban megér-e nekik annyit, hogy erre áldozzanak. Több hasznot húz a piac manipulálása hazugsággal, megvesztegetéssel stb.

Rorgosh 2009.04.25. 13:34:09

@Refuse/Resist!:

Igazából kevés tőzsdei cég ment tönkre eddig - ahogy ez várható is. Az, hogy néhány bajban van, nem jelenti feltétlenül a részvényesek pénzének vesztét: őket jó eséllyel felvásárolják mások, akik úgy vélik, képesek életet lehelni ezekbe a cégekbe.

Az állami lélegeztető gépre tett cégek valóban tőkét vonnak ki a gazdaságból - erre mondják a közgazdászok, hogy nincs ingyenebéd - azonban ez nem jelenti a megtakarítások eltűnését. Az állam ugyanis jobbára hitelek formájában szerez mostanában tőkét, márpedig a legtöbb állam általában jó adós, így az állampapírokat bármikor jó áron el lehet adni.

Vagyis az államhoz került pénz nem veszett el, legfeljebb az állam számára rosszul hasznosul - ami persze rossz hír az adófizetőknek - akik végül mégiscsak fizetik legalább a kamatteher költségeit.

Az amerikai ingatlanpiacra beáramlott pénzek is bonyolultak. Ugyanis nem maga az ingatlan került ki az értékpapír piacra, hanem a hitel, amiből azt az ingatlant vették. Ez pedig csak akkor vész el, ha az adós fizetésképtelenné válik, aminek persze most nagyobb a kockázata - elvégre válság van - ám a válság végével a talpon maradt adósok jó eséllyel fizetik tovább hiteleiket. És persze átkozzák a napot is amikor felvették...

2-3%-os éves növekedés 30.000 euró feletti egy főre jutó GDP-nél messze nem stagnálás. Stagnálásról akkor beszélhetnénk, ha eközben nőne a munkanélküliség, ám az inkább folyamatosan csökkent - igaz kínkeservesen lassan.

A növekedést nem mágnesvasútban mérik. Az egy nagy volumenű, lényegében állami beruházás, egy extrém népsűrűségű terület közlekedési problémáinak kezelésére. Ezzel szemben európában jelenleg nincsenek ilyen magas népsűrűségű és nagy kiterjedésű területek, így a mágnesvasút nem feltétlenül létszükséglet.

Csak egy példa: arról sincs mindenki meggyőzve, hogy szükségünk van a 4-es metróra. Én nem tudom, nem Bp.-n élek, de a lényegen nem változtat: ilyen rendszereket csak akkor épít a mai állam, ha másképp már tényleg nem tudja kezelni a közlekedés problémáit.

A zöldek persze mindíg azt mondják, hogy a kár nagyobb, mint a megtermelt javak összessége, azonban én egyszer megnézném a számítási módszereket is.

Csak egy példa: egy mezei virág eszmei értéke mindjuk 15.000 Ft. Feltúrok egy hektár földet, ahol négyzetméterenként van mondjuk 10 ilyen virág. Ez másfél milliárdos kár. Ám ha elmész egy kertészetbe, akkor ott lehet, hogy 500 Ft-ért megkapod ezt a virágot, hogy kiültesd a kiskertedbe. Ha ezzel számolunk, akkor csak 50 milliós + a visszatelepítés munkadíja a kár. Mondjuk 100 millió. Ez még mindíg csak a 1/15-e a zöldek által számított kárnak.

Trópusi őserdőt is lehet telepíteni, az csak zöld maszlag, hogy nem. Európában is vannak őserdők - igaz nem trópusiak - melyeket 3-400 éve telepítettek. Az őserdő telepítés trükkje: ültess egy rakás odaillő fát egy jó nagy területen, telepíts bele néhány növényevőt és a terület természetes csúcsragadozóját, és hagyd békén a következő 300 évben. Valójában már 50-60 év után észrevehetővé válna a természet helyreállása, a terület erős elvadulása.

Persze a kipusztult fajokat nem lehet pótolni - legalábbis akkor nem, ha nincs belőlük genetikai minta. Mert ha van, akkor jönnek a sokat szidott géntechnológia valódi csodái. Persze ilyen esetben nem árt egy tartalék populációt is létrehozni, mivel azúj populáció még nem eléggé változatos genetikailag ahhoz, hogy minden járványt túléljen. Ám az idő ezúttal is segít. És a bőséges élőhely. Sok járványt nem a természets ellenállás, hanem a populáció szétszórtsága vagy a szaporasága fékez meg. csak példaként említeném a pestis és az emberek viszonyát. Amikor visszahúzódott a XVIII. században, akkor aligha volt több, mint a laksosság 10%-a immunis rá (inkább olyan 1-2% körül), mégis fennmaradt az emberiség. Ráadásul épp az a része, amelyet a legtöbbször sújtott a fekete halál...

Sajnos a piac szereplői aligha fognak maguktól őserdőket telepíteni - én legalábbis meglepődnék rajta - ehhez sajnos tényleg az állam beavatkozása kell, ám úgy hiszem, hogy most van erre elegendő szabad munkaerő...
süti beállítások módosítása