nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Nem csak a piac

2009.10.13. 08:34 eltecon

Jelképes az idei Nobel-díj, nem is lehetne másmilyen. A pénzügyi válságban a közutálat első számú céltáblájává vált szakma választott: bölcsen, konfliktuskerülően és többszörösen is szuperpíszín. Legalábbis ezt olvastuk ki az értékelésekből. (Különösen sok hasznos link indul innen, köszönjük.)

A döntés bölcs. Azt üzeni, ami mára a növekedéselmélettől a fejlődésgazdaságtanig minden szaktárgy kedvenc tétele lett: az intézmények fontosak. (Jegyezzük meg, néhány évtizedig pihent, illetve a közgazdaságtudomány peremvidékére száműzetett ez a bölcsesség, újbóli tündöklését az ún. új intézményi közgazdaságtannak köszönhetjük. A diszciplína elnevezését pedig a most díjazott Williamsonnak.) Azt, hogy a közgazdaságtan tovább lát a piacnál, az erőforrások elosztását és felhasználását nem csak piaci mechanizmusok alakíthatják, keletkezhetnek olyan kreatív intézményi megoldások, amelyek akkor is működnek, ha a piac csődöt mond. A 2001-es díjazott Michael Spence nagyvonalú elemzése szerint Akerlofnak Nobel járt azért, mert belátta, nem működik a piac, ha a felek nem egyformán tájékozottak, az ideieknek pedig azért, mert megmutatták, ha a piac nem is, sokféle önkéntes társulás, laza vagy kötött szervezeti forma viszont éppenséggel tökéletesen megoldhatja a hiányos tudás vagy a rossz ösztözők problémáját. Az együttműködésnek bizony sokféle formája lehet, és vannak köztük olyanok is, amelyek remekül megszervezik azt, amit piaci alapon nehéz volna. 

A döntés azért is bölcs, mert a felvetett kérdések fontosak. A kevésbé ismert (és valóban nem közgazdász végzettségű) Elinor Ostrom olyan kérdéseket vizsgált, hogy hogyan segítsünk a legszegényebbeken: államosítsuk vagy privatizáljuk-e az öntözőrendszert vagy a közlegelőt. És tette mindezt a terepen végzett kísérleti módszerekkel, éppúgy, mint a fejlődésgazdaságtan mai, legmodernebb művelői. Oliver Williamsont is nehéz volna azzal vádolni, hogy öncélú matematizálásban éli ki magát, és hogy a mostanában sokszor fejünkre szakadó vádaknak megfelelően a szellem balga fényűzését választotta volna a valóság megismerése helyett. Ronald Coase óta tudjuk, hogy a gazdasági tevékenységek megszervezésének módja a tranzakciós költségeken múlik: ha alacsonyabb költséggel jár a szervezeten belül megoldani az együttműködést, hát legyen a forma a vállalat, ha nem, legyen a piac. Ám hogy pontosan mi számít tranzakciós költségnek, miért van egyáltalán olyan, és mitől függ, hogy mekkorára nőnek az egyes szektorokban (a standard közgazdasági elmélet által egyébként egyfomán pontszerűnek tekintett) vállalatok, nos, ezekre a kérdésekre nagyrészt Williamson óta tudunk válaszolni. Ha Ostrom a kísérleti fejlődésgazdaságtan anyja, Williamson minden bizonnyal a modern szervezetelmélet (iparági szervezetek) egyik atyja. Megtermékenyítőek, relevánsak, életszerűek.

A döntés konfliktuskerülő. Fontos iskolát ismer el, Krugman értelmezésében az egész új intézményi közgazdaságtant (kitérő: igen, tavalyi nyertesünknek most is sikerült belekevernie Keynest), és kibújik az idézettségi mutatók fenyegető nyomása alól, nem ad lovat a szakma legvérmesebb bírálói alá, mindenféle fogadórodai és bennfentes tétek ellenére idén nem a hatékony piacoké és a ricardói ekvivalenciáé a szakma legnagyobb elismerése. Sőt, talán némi szerénység is felfedezhető a díjban, a politológus végzettségű Ostrom kitüntetésével mintha tényleg azt üzennénk, hogy szeretjük ugyan leigázni a határterületeket, de próbálunk nyitottak lenni a nagy, egységes társadalomtudományra.

A döntés végül politikailag is ultrakorrekt, ebben speciel jól illeszkedik az idei év többi díjához. Most először nyert nő, aki kicsit kívülálló, és aki a szociálisan érzékeny szegénységkutatókat vagy a felelős zöldeket is lekenyerezi.

Mi örülünk, szinte mindenki jól járt. Talán csak Oliver Hart helyében nem lennénk most annyira szívesen.


16 komment

Címkék: nobel díj

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr21446306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricardo 2009.10.13. 08:45:13

És mégegy vélemény a WSJ-ből:
"Yesterday's award of the Nobel Prize in economics to Elinor Ostrom and Oliver Williamson at first struck me as a good choice. Now I think it's a great choice. The reason is that mainstream economics has become highly mathematical and increasingly independent from reality. Many economists sit in their offices and derive proofs. Few go out and do the time-consuming work of examining the institutional structures that humans build to solve their own real-world problems. Among those few are Ms. Ostrom and Mr. Williamson."

online.wsj.com/article/SB10001424052748704107204574469372956187270.html

Luzitán 2009.10.13. 11:56:18

És ha még inuit is lenne...

Rorgosh 2009.10.13. 17:47:09

@ricardo:

Igen, nyilvánvaló volt, hogy lesznek, akik nem hagyják ki a lehetőséget, hogy az idei díjat ne használják ki kampányfogásnak a közgazdászok konzervatívabb szárnya ellen.

Holott a díj - szokás szerint - inkább egy hosszabb, és eddig el nem ismert életmű méltó elismerése. Olyanoké, akik részleteiben feltárták a régóta használt fogalmak és mechanizmusok mögött álló erőket, jelenségeket, és vizsgálhatóvá tették ezek működését.

A kérdés csupán az, hogy a politikai döntéshozók a gazdaságpolitikai és a közigazgatási struktúra alakítása során alkalmazni fogják-e az általuk feltártakat, vagy egyszerűen csak továbbra is csinálják "megérzésből"? (Avagy előre a politikai populizmus rögös útján.)

Minden tiszteletem a díjazottaké. És várom, hogy egyszer a politikai döntéshozók is komolyan elgondolkodjanak az általuk írtakon.

óriás 2009.10.13. 22:10:07

Irigy értetlenség és, hm, mások sem lennének Oliver Hart nevében:
www.thecrimson.com/article.aspx?ref=529477

drmanhattan 2009.10.14. 03:15:00

Négyszeres hurrá a nyerteseknek!

1. A közgazdász szakma megszabadult a szexizmus csúnya árnyékától

2. Fontos lépés történt a társadalomtudományok egyesülésének irányába. Repedezik a kasztszerű elit által védelmezett status quo. Ahogy a mai NY Times is fogalmaz:
"the judges seemed to suggest that economics should be thought of as an interdisciplinary field rather than a pure science governed by mathematics."

vagy máshol ugyanez a cikk:

“This award is part of the merging of the social sciences,” said Robert Shiller, a Yale University economist. “Economics has been too isolated and too stuck on the view that markets are efficient and self-regulating. It has derailed our thinking.”

3. Williamson külön kedvencem, nagyon fontos dolgokat írt a szervezetelméletek területén is, bár Coase rakta le igazából az alapokat.

4. Ja, és külön hurrá az IU-nak, Bloomington fantasztikus Campus

LaHaine 2009.10.14. 03:19:57

Valami miatt nem jelent meg az előző jó hosszú kommentem, amit nincs kedvem mégegyszer megírni. Úgyhogy csak 2 fontos idézet a mai NY Timesból:

“This award is part of the merging of the social sciences,” said Robert Shiller, a Yale University economist. “Economics has been too isolated and too stuck on the view that markets are efficient and self-regulating. It has derailed our thinking.”

"the judges seemed to suggest that economics should be thought of as an interdisciplinary field rather than a pure science governed by mathematics."

LaHaine 2009.10.14. 03:22:45

Na most már megjelent, csak volt egy kis kavarodás a felhasználónevek körül : )

ricardo 2009.10.14. 09:03:18

@Rorgosh:
A közgazdasági Nobel-díjasokról sok minden eszünkbe juthat csak az nem, hogy alapvetően „el nem ismert”, és méltatlanúl mellőzött emberek lettek volna. Vagy Ön kire gondol? Kuznetsre, Arrowra, Ohlinra, Tobinra, Solowra, Markowitzra, Beckerre, Lucasra, Mundellra, Phelpsre, Krugmanra? Esetleg Samuelson, Hicks, Hayek meg a Stiglitz lettek volna a felfedezésre váró ismeretlenek? Vagy Leontief?

Nobelt leginkább olyan közgazdászok kapnak, akiknek a nevéhez többé-kevésbé valamilyen teória kapcsolható, vagy nagy öregek. A Nobelt odaítélő bizottságban ui. okos emberek ülnek, és az olyan kamu teljesítményekre, mint a ricardói-ekvivalencia, meg hogy „állandó nominális kamatláb mellett a legnagyobb a fiskális multiplikátor” nem adnak díjat. (Nota bene, hogy nézett volna ki, hogy pénteken Obama nyer Nobelt, hétfőn meg a Barro. Egyébként meg válság van. A világon több millió ember vesztette el az állását, több millió család a megtakarítását. Képzelje csak el, ha a favoritnak tartott Mr. Fama kapja a díjat. Ez egyenesen az emberek kigúnyolása lett volna.)

Rorgosh 2009.10.14. 17:16:01

@ricardo:

Úgy értettem, hogy eddig Nobel díjjal el nem ismert... Értve ezt úgy, hogy a Nobel díjat jellemzően nem akkor adják, amikor a díjazott közreadta a szakterületét jelentősen meghatározó eseményt, hanem általában legalább 20 év aktív munkássága és az új elmélet, felismerés együttes elismeréseképp.

Ez amúgy csak azért érdemel említést, mert hivatalosan a díjat az aktuális év legnagyobb tudományos teljesítménye elismeréséül kellene osztani, ám ilyenre nem tudom, hogy volt-e már egyáltalán példa... (Mintha a Heisenberg a fizikait így kapta volna anno, de az életem nem tenném rá...)

ricardo 2009.10.15. 18:09:25

@Rorgosh:
Közgazdasági Nobelt csak '69 óta adnak, ami lényeges körülmény. A Nobel díjak odaítélése így bizonyos fokig pótlás, az elmúlt-elveszett évtizedeket akarják behozni (mintha lehetne) - ezért a sok nagy öreg (meg a magas átlagéletkor a közg. Nobeleseknél). A díjazottak sokszor már klasszikusok. Maradjunk kedvencemnél: Hayek '74-ben kapott Nobelt a monetáris cikluselméletért. No most a szóban forgó mű a Prices and Production. Ez viszont ugye 1931-ben jelent meg (NB nem olyan régen olvastam, de nem győzött meg). Hovatovább, Keynes az Általános elméletben Pigou meg Hayek műveire már úgy hivatkozik, mint a mainstream közgazdaságtanra. De ugyanez igaz Hicksre, Samuelsonra, Frischre, Tinbergenre, Modiglianira stb.

Rorgosh 2009.10.15. 18:33:28

@ricardo:

Ebben természetesen igazad van. Azonban nem csak ez az oka. A fizikai Nobel díj a kezdetektől fogva létezik, mégis inkább életműt ismer el, mint konkrét, aktuális eredményt.

Persze a másik oldalról ez biztosítja azt, hogy az elmélet kiállja az idő próbáját, hiszen az elmélet közreadása és a díj megkapása közötti legalább 1 évtized biztosítja azt, hogy a közösség széttépje a nyilvánvalóan hibás elméletet....

ricardo 2009.10.15. 20:58:42

@Rorgosh:
A közgazdaságtanban nincsenek istenbizony teóriák. Minden vitatott, vagy megkérdőjelezett. Még a legalapvetőbb gazdasági jelenségek megítélésében (pl. infláció) sincs konszenzus. De sokszor még a fogalmak meghatározásában sem. Kérdés, hogy van-e egyáltalán olyan tan az elmélettörténetben, ami állja az időt. Mindazonáltal van egyfajta kánon, amit leginkább maga a tudománytörténet körvonalaz (NB. Heller Farkas szerint a közgazdaságtan olyan tudomány, amelynek a tárgya nagyrészt maga a tudomány története). A közgazdásági Nobelnél így nem is annyira maga a nagybetűs és megingathatatlan igazság a fontos, mintsem az, hogy valaki valamilyen új területet nyisson meg a tudomány számára, azaz valami olyan újszerű, tovább tematizálható tárgyat alkosson, ami beépül(het) ebbe a történeti kánonba. Persze ez mindig egyfajta életmű is, amennyiben az illető a maga munkásságával mintegy kivívja ennek az új témának a létjogosultságot, presztízsét, na meg persze lefektet egyfajta kvázi-alapvetést (amit mások aztán bőszen tagadni fognak, de ez éppen azt jelenti, hogy létre jött valami újszerű diszciplina). Kivételek nyilván vannak. Gyanítom, hogy Hicks pl. azért kapta a Nobelt, mert ő volt 'a' Hicks. Azaz, egy kvázi-életműdíjat kapott. (NB. többen is kaptak később Nobelt, akiket Keynes megemlített az Általános elméletben (már aki még élt): Hayek, Hicks, Kuznets (csak szegény Joan Robinson nem, pedig volt jelölt '75-ben, de ennek politikai oka volt (marxizáló keynesiánus, aki dícséri a tervgazdaságot, és mindezt a '70-es évek szellemi klímájában))).

Rorgosh 2009.10.16. 14:45:45

@ricardo:

Tulajdonképpen aligha hiszem, hogy a társadalomtudományok terén valaha is kialakulhatnának végleges érvényű teóriák. Inkább időszakos paradigmák állíthatóak fel, amelyek váltják egymást. Ugyanis maga a társadalom is változik, még akkor is, ha vannak állandó jelenségek és folyamatok benne.

Egy-egy teória, koncepció néhány évtizedig képes jó alapot adni a döntésekhez, azonban épp a saját hatása révén megváltoztatja azt a környezetet, amely megteremtette. És onnan új kell.

ricardo 2009.10.18. 15:01:13

@Rorgosh:
No igen. Erre mondta azt egy Karl Marx nevű 19.sz.-i német újságíró, hogy tkp. csak egyetlen igazi társadalomtudomány van, a történelem. :)))

Rorgosh 2009.10.20. 17:37:03

@ricardo:

És még az is változik, hisz gyakorta változik az események mögött meghúzódó társadalmi jelenségekről alkotott kép, megítélés....
süti beállítások módosítása