nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Kábeltévé és emancipáció

2009.12.01. 10:48 eltecon

Szó esett már nálunk is az új, szuperré avanzsált Lökonómiáról. El is kezdtük olvasni, úgyhogy íme az első Superfreakonomics-ihlette poszt. A fő különbség az előző, még nem szuperhez képest az, hogy ezúttal nem Steven Levitt kutatásai kerülnek népszerűsítésre, hanem kollégái érdekesnek és kellően provokatívnak gondolt munkái. Ez a stratégia persze jóval kockázatosabb: időnként tagadhatatlanul idegen a szerzőknek a terep, márpedig ha az ember nagy, nehéz tabuknak akar nekirontani, nem árt, ha nagyon felkészült a témában. A dolog jó oldala viszont, hogy remek új embereket (és persze remek új tanulmányokat) is megismerünk, akiket Dubner és Levitt aztán gálánsan meg is futtat a Freakonomics-blogon, így valószínűleg jóval szélesebb tömegek ismerik meg Emily Oster vagy John List nevét, mint ahányan a tudományos közleményeiket olvasták. (Sudhir Venkatesht régi ismerősként üdvözölhetjük, ő már az első részben is szerepel.) 

Az első vendég Emily Oster, Chicagóból. A megidézett (és Robert Jensennel közös) kutatása pedig arról szól, hogy a kábeltelevízó elterjedésével javult a nők helyzete az indiai falvakban: kevésbé gondolták, hogy az a világ rendje, ha verik őket, csökkent a születések száma (az ilyesmit arrafelé úgy értékelik, hogy nőtt a nők autonómiája és érdekérvényesítési képessége), több leánygyermeket engedtek megszületni, akik tovább maradhattak az iskolában. Az eredmény önmagában is szép tanmese a nem szándékolt következményekről, meg arról, hogy a nyomasztó társadalmi problémák megoldását néha inkább a szerencsés véletlennek köszönhetjük, mint a heroikus nekigyürkőzéseknek.

A nehézség az, hogy vajon a megfigyelt jelenség oksági viszonyt tükröz-e, vagy véletlenszerű együttmozgás csupán. A tanulmányban a televízió bevezetésének parciális hatását az mutatja, hogy mennyivel erősebbek a nők számára kedvező hatások ott, ahol két megfigyelési időpont között változott a televízióval való ellátottság. Valószínű ugyanis, hogy bármely időpillanatban igaz az, hogy a kábeltévés és a kábeltévé nélküli háztartások számos más jellemzőben is külöböznek, amiknek szintén szerepük lehet a vizsgálandó hatásban. A városi családok például nem csak tévéellátottságban mások, mint a vidékiek. A másik probléma az lehet, hogy a tévéhez jutás nem feltétlenül véletlenszerű, sok hatás érvényesülhet egyszerre: nő a jövedelem, modernizálódik a falu. Így ezekre a potenciális zavaró tényezőkre (jövedelemre, iskolázottságra, demográfiai tényezőkre) kontrollálni kell a vizsgálat során. És ha minderre figyelünk, akkor jó (hm, viszonylag jó) lelkiismerettel állíthatjuk, hogy a tévé elterjedése igenis okozza a nők helyzetének javulását, de legalábbis az autonómiájuk és önérzetük erősödését. Csak halkan jegyezzük meg, hogy az kevésbé világos, hogy mi a mechanizmus: vajon az, hogy az asszonyok Szex és New York-ot néznek, vagy az, hogy a férjeket jobban leköti a krikettmeccs, mint az otthoni rendcsinálás. Az ajánlás azonban egyértelmű: bárhogy is, de több tévé kéne Afrikába is.

Bónuszként egy korábbi tanulmány Ostertől, arról, hogy az időjárás, így a termésátlagok alakulása hogyan függ össze a boszorkányperek gyakoriságával a középkori Európában. Ha rossz az idő, akkor kevés az ennivaló, ilyenkor kell a bűnbak, így sok a boszorkányper. Ilyen egyszerű volna? Történészek, hm?


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr41561256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2009.12.01. 17:34:07

Már jó ideje él bennem a gyanú, hogy a népesség dinamikájára a TV jelentős hatással van. Rossz nyelvek szerint ha régen (amíg csak 1 csatorna volt) elment az adás valamelyik nap, 9 hónappal később szignifikáns emelkedés volt megfigyelhető a születésszámban.

"Ha rossz az idő, akkor kevés az ennivaló, ilyenkor kell a bűnbak, így sok a boszorkányper."
Neeeem! Ha sok a boszorkány, azok elrontják az időt, de ha eleget kinyírunk, akkor újra javulni kezd az időjárás. :)
süti beállítások módosítása