nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

A rossz gyakorta sírba száll vele

2009.12.16. 14:30 eltecon

A politikai vezetők elleni merényletek meglepően gyakoriak. Beleborzongunk a halálos kimenetelű sikeres kísérletekbe Julius Caesartól John F. Kennedyn át Yitzhak Rabinig, de szélesvásznú mítoszokat gyártunk az elvétett golyók és a rosszkor robbanó bombák köré is a Sakál napjától a Valkűr-hadműveletig. Megváltozik-e a világ a politikai merényletek hatására? Túléli-e a rendszer a politikai vezető halálát, vagy éppenséggel a sírba száll vele? Keményebb világ jön-e a sikertelen kísérletek után? Sokféleképpen nekiugorhatunk ezeknek a kérdéseknek. Történészként valószínűleg úgy, hogy az egyedi epizódokat próbáljuk minél mélyebben megérteni, esetleg néhány legendás eset tanulságait összevetni. Közgazdászként meg úgy, hogy minél több adatot gyűjtünk a merényletek minél szélesebb köréről (lehetőleg valamilyen értelmes szűkítés mellett: az összesről), és próbáljuk az adatokat szóra bírni. 

Benjamin Jones és Benjamin Olken közgazdászok, úgyhogy ők az utóbbi utat követték. Mit mesélnek tehát az adatok? A leíró statisztikák szintjén azt, hogy 1875 óta 298 kísérletet jegyezhetünk fel, amelyből 251-et komolynak minősíthetünk, amelyben elsült a fegyver, felrobbant a bomba, vagyis komoly eséllyel járhatott volna a célpont halálával. A kísérletek közül azonban csak alig minden negyedik, szám szerint 59 alakult a terveknek megfelelően. Ez azt jelenti, hogy az utóbbi 130 évben átlagosan közel másfélévente jegyezhettünk fel halálos kimenetelű merényletet. A kísérletek többségét önkényuralmi vezetők ellen, jellemzően lőfegyverrel és belföldön követik el.

A nehezebb és érdekesebb kérdés az, hogy mit nyerhetünk vagy veszíthetünk a politiai merényettel, vagyis mi történik a sikeres (azaz halálos kimenetelű) merényletek hatására. Vezető politikusok meggyilkolása gyakran esik egybe nagy történelmi fordulópontokkal, ebből azonban még végzetes hiba lenne arra következtetni, hogy a merényletek gyökeres változást okoznak bármiben is. A helyzet legtöbbször az, hogy a merényletek idején amúgy is forrongó időket élünk, nem véletlen, hogy a kísérleteket gyakran valamiféle válság (például háborús konfliktus) idején követik el. Ez viszont megnehezíti az oksági viszonyok feltárását, hiszen mindkét irányba működhet a sztori: eltettük a zsarnokot láb alól, ezért minden akadály elhárult a politikai változás elől, vagy útban a demokratizálódás felé megéreztük a változás szelét, ezért összeszedtük minden bátorságunk, és lelőttük a diktátort. Mi az igazság?

Ahhoz, hogy bármilyen esemény/jelenség önmagában vett, ún. parciális hatását megmérhessük, az kell, hogy az adott esemény/jelenség ne függjön a feltételezett okozattól sem közvetlenül, sem közvetve (valamilyen nem megfigyelt mély mögöttes dolog miatt, ami okot és okozatot egyszerre rángat). A kiváltó ok legyen az okozat szempontjából teljesen külsődleges, exogén. Mi lehetne esetünkben ilyen? Az ötlet az, hogy maga a merénylet sikere. Vagyis: feltéve, hogy komolyan megkísérlik a merényletet, az, hogy talál-e a golyó, hogy meddig marad a Führer a sörkertben, hogy lehajol-e egy pillanatra az elnök, hogy jók-e aznap a látási vagy szélviszonyok, nos, ezek az aprócska véletlenek önmagukban tényleg nem függnek sem a politikai folyamat sorsfordulóitól, sem valami nagy mögöttes októl, ezek tisztán véletlennek tekinthetők. Ez az ún. identifikációs feltevés, vagyis ezt használjuk ki, amikor a hatást mérjük: maga a kísérlet függhet egy csomó zavaró tényezőtől, a kísérlet sikere aligha.

Ha tehát magyarázó változóként a kísérlet sikerét használjuk, akkor arra kapunk választ hogy mit okoz a sikeres merényet - az elbukott kísérlethez képest. Eredményként pedig azt, hogy a demokratikus vezetők halála nem okoz nagy változást a politikai intézményrendszerben, az önkényuralmi vezetők halála viszot igen: az ellenük elkövetett sikeres merénylet 13%-kal növeli a demokratikus átmenet és 19%-kal a politikai intézményrendszer gyökeres megváltozásának esélyét - újra csak: a sikertelen kísérethez képest. (Érdekes kérdés persze, hogy a különbséget az okozza-e, hogy a sikeres merényleteket enyhülés követi, vagy az, hogy a sikertelenek nagy visszarendeződést váltanak ki. A szerzők szerint a halálos merényletek demokratizáló hatása jóval erősebb. Sikertelenekből viszont jóval több van, úgyhogy ex ante a merénylet várható hatása igen csekély, a politikai bizonytalanság viszont óriási körülötte.)

A merényletek önmagukban is lehetnek érdekesek, de tágabb kérdésekről is szolgálhatnak tanulsággal. Például arról, hogyan változnak az intézmények, amiről makroökonómusok, fejődés- és politikai gazdászok manapság azt gondolják, hogy a hosszú távú gazdasági siker kulcsa. Az intézmények evolúciójával foglalkozó empirikus munkák egy része amellett érvel, hogy az intézményeknek a messzi régmúltba nyúló gyökereik vannak, és makacsul perzisztensek (nagyrészt erről szól ez a remek magyar nyelvű Acemoglu-kötet vagy ez a híres cikk vagy Douglas North Nobel-előadása vagy ez a másik híres cikk például). Aztán vannak, akik úgy gondolják, hogy a jövedelmek emelkedésével vagy az oktatás kiterjesztésével indul be a demokratizálódás vagy a "modernizáció" (itt van például Barro). A merényletes vizsgálat azt mutatja meg, hogy lehetnek a politikai intézményrendszer megváltozásának rövid hatótávolságú kiváltói is, hogy a politikai vezetők személyükben is lehetnek rendszerek sarokkövei vagy garanciái, és hogy bizony sok múlik a történelmi véletlenen (nem csak a kezdeti feltételek kialakításában, hanem a fordulópontokban is).

Annyit mindenesetre megtanultunk, hogy inkább az önkényuralom száll a sírba, a demokrácia túléli az átlagos caesarokat.


1 komment

Címkék: acemoglu politikai intézményrendszer ökonometria

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr281584587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorgosh 2009.12.19. 15:34:11

Persze épp Ceasar esetében a sikeres merénylet csak felgyorsította az egyeduralkodói rendszerhez vezető folyamatot.

Nem tudom, hogy hány az övéhez hasonló sikeres merénylet történt, de talán szerencsésebb végkövetkeztetés az, hogy a sikeres merénylet felgyorsítja az amúgy is felbomlóban lévő rendszerek átalakulását. Az, hogy az elmúlt bő 130 évben ez elsősorban a diktatórikus rendszereket sújtotta annak a szerencsés véletlennek köszönhető, hogy az elmúlt 150 évben a történelmi tendencia a demokráciák kialakulása és megszilárdulása irányába mutatott.
süti beállítások módosítása