nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Krugman a jüanról

2010.03.19. 20:46 eltecon

Pontosabban a renminbiről (ez a kínai pénz hivatalos neve, a jüan az egysége) és a kínai devizapolitika egész világot romba döntő jellegéről. Aki tanulmányaiban éppen most tart a fizetési mérleg fogalmánál, különösen nagy haszonnal olvashatja. Jól illusztrálja annak alapazonosságát (folyó fizetési mérleg + tőkemérleg azonosan nulla), de méginkább azt, hogy az azonosságon belül nem szükségszerűen a folyó mérleg mozgatja az eseményeket.


11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr971853221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2010.03.19. 23:07:36

Milyen érdekes, pont ma "gondoltam meg" a yüan témát és a kínai gazdaságpolitikát. Valahogy úgy végzik majd ők is mint Japán.

rosencrantzhu 2010.03.20. 09:39:43

@tavozo: a terminus technikus pontosítást én is akartam írni, de az endogenitás sztem nem igazán jó szó rá, hiszen a kettős könyvelés elve alapján épp az a lényeg, hogy a legtöbbször az egyik oldal a másik oldal finanszírozásaként jelenik meg, tehát van közöttük összefüggés.

greybull 2010.03.20. 11:05:54

tökéletesen közgazdásziatlanul (habár van egy fél diplomám - azaz csak szakközgazdász vagyok) én úgy látom, hogy a nemzetek, társadalmak felemelkedése és bukása az alábbi utat követi - tunyaság, kiemelkedés eszeveszett termelés révén (világ iparosai: Anglia, Németország, USA, Japán) aztán a felhalmozott pénz spekulációja, nagy jólét- ellustulás, majd a termelés elhanyagolása, lassú -de biztos - visszacsúszás a tunyaságba. Kína most az eszeveszett termelés fázisában tart. A folyamat azonban kérlelhetetlenül el fogja érni - csak már mi nem érjük meg.

BrianBrian 2010.03.20. 11:18:51

Szóval a protekcionizmust a szelencéből elszabadító 25% US importvámmal való fenyegetés az összes kínai importra, hogy kezeljünk egy talán múlófélben levő recessziót? Nem lehet, hogy a gyógyszer mellékhatásai, hm, jelentékenyek lennének? Mondjuk az esetleges kínai viszontcsapás várható következményeit is beszámolta szerzőnk az egyenletébe, vagy csak azzal a szcenárióval számol, hogy Kína megijed és felértékel??? Tajvan lerohanásának valószínűsége megvan? A vér megfagy az ereimben Krugmantól, a publicistától.

Rorgosh 2010.03.21. 08:58:01

Ez ám a brutálisan protekcionista gazdaságpolitika... Mármint amit Krugman javasol.

A lényeget nem érti meg. Alapvetően nem azért magas a munkanélküliség az USA-ban vagy az EU-ban, mert a kínai kormány mesterségesen alulértékelten tartja a valutáját, hanem azért, mert a válságkezelés során az állami beavatkozások akadályozták a hazai gazdaságok válsághoz alkalmazkodását.

Ha pedig a valuták értékét tekintjük, akkor nem is olyan rég még attól félt mindenki, hogy a dollár és az euro leértékelődik - aminek elkerülésére lépéseket tettek a jegybankok és a kormányok. Talán inkább hagyni kellett volna, és akkor a kínai kormányzat pénzügyi intervenciója az árral szemben haladna...

A kínára kivetett 25%-os büntetővám katasztrofális hatással járna: elindítaná a nemzetközi kereskedelmet megbénító vámemelés hullámot. Mert ma Kína, aztán, jé India is gyanúsan sikeres, aztán Oroszország is, az EU is... És persze viszont... Ez a biztos receptje annak, hogy miképp csináljunk a mostani nagyjából jól megúszott (na nem nálunk) válságból egy újabb Nagy Gazdasági Világválságot...

alone i know 2010.03.22. 18:13:04

Rorgosh,
Tegyük fel, hogy te nem érted meg a lényeget, és tényleg azért magas a munkanélküliség az USA-ban, mert az a munkaerő réteg, amelyiket az USA feldolgozó ipar foglalkoztatna, az olcsóbb Kínában, ezért a tőkések kiszervezték a termelést pl. Szecsuánba… Elvégre a barackosokból és rizsföldekről a városba áramló kínai milliók több munkára hajlandók ugyanazért az 1 dollárért, mint minesotai sorstársaik. Ráadásul Kínában a munkáltatóik sem fizetnek annyi adót meg járulékot utánuk, a megélhetési termékek ára is alacsonyabb, így kevesebbel beérik, ráadásul bent alszanak a gyárban a gépek mellett, stb…
Amikor az USA állam beavatkozik, stimulál, akkor a maradék munkahelyek megtartása érdekében lép fel, ráadásul ez a hatás nem csak az USA-ban, hanem Kínában is érvényesül ezáltal, hisz az USA melós is tud költeni olcsó kínai cuccra továbbra is.
A baj a közgazdászokkal van: egy globálizált gazdaságban nem kéne az USA kereskedelmi és fizetési mérleg hiányából ügyet csinálni, de örülni kéne neki, és kihasználni, hogy a kínai is dollárban takarít meg.
Ha mégis az USA kereskedelmi mérleg hiányának felszámolása a cél, azaz visszalépés a nemzet-gazdálkodás irányába a globalizáció jelenlegi szintjéről, akkor ezt mondjukki nyíltan, és ez esetben a protekcionizmus az adekvát válasz, nincs mese.

Rorgosh 2010.03.22. 19:31:01

@alone i know:

Tegyük fel, hogy valóban tévedek. Tegyük fel, hogy tényleg meglépi az USA a Krugman által javasoltakat, nézzük mi történik:

Az első lépésben megemelkednek a kínai termékek árai amerikában, azonban ez nem jár azonnal a termelés áthelyeződésével. Annak áthelyezése, felfuttatása ugyanis rengeteg tőkét igényel (munkaerő van a munkanélküliség miatt). Csakhogy a megemelkedett árszínvonal miatt az amerikai társadalom kevesebbet takarít meg, ami tőkehiányos állapotot idéz elő, ami felhajtja a kamatokat, így az amarikai gazdaság egészének árai is növekednek. Ez bizony inflációt gerjeszt...

A másik oldalról, mit fog tenni Kína? Természetesen hasonló kereskedelmi korlátozó lépéseket tesz az USA-val szemben, amelynek következtében az amerikai termékek keresete csökken Kínában. Hasonlóan ahhoz, ahogy a kínai termékek forgalma csökken az USA-ban (tulajdonképpen fogyasztás visszaesés és a szabad kapacitásokra történő átrendeződés történik). Ennek következtében azonban az eddig a kínai piacra termelő amerikai üzemek bevétele csökken, aminek hatására első lépcsőben eltűnik a nyereség - ami tovább szűkíti az amúgy is szűkké vált tőkeforrásokat, illetve ezek az üzemek nagyon gyorsan elbocsájtásokba kezdenek. Így ugyan a túlélő üzemek nyereségtermelő képessége helyreáll, viszont megnő a munkanélküliség, aminek hatására szűkül a belső piac.

Az infláció és a munkanélküliség együttes növekedése viszont klasszikusan az, ami a legrosszabb, ami egy gazdasággal történhet. A lakosság a korábbinál is árérzékenyebb lesz az életszínvonala és a vagyona megőrzése érdekében, ami bizony importnyomást gerjeszt az olcsóbban termelők irányából. Az infláció megugrása miatt az államadósság refinanszírozásának a költsége is megnő, amire vagy adóemeléssel, vagy kiadáscsökkentéssel vagy növekvő hitelfelvételekkel reagálhat az állam. Ilyen helyzetben azonban mindegyik ront a foglalkoztatás helyzetén.

Persze ez nem tart örökké. Egy bizonyos ponton a munkahelyek elvesztésének rémképe megtöri a szakszervezetek által biztosított munakerőpiaci merevséget és radikális bércsökkenés következik be, aminek eredményeképp az amerikai gazdaság lényegesen versenyképesebb lesz a nemzetközi piacokon. Ennek hatására felszívódik a munkanélküliség.

Ám az ár: az életszínvonal a korábbi felére, kétharmadára csökken. És itt a probléma. Ennek hatására jelentősen megnő a társadalom egészében a feszültség, amely szélsőséges politikai erők hatalomra kerülésére vezethet, ahonnan már egyenes az út egy fegyveres konfliktus felé. Ami bizony könnyen államcsődhöz és az amerikai társadalom részleges felbomlásához vezethet. Ne feledjük: az USA déli államaiban már olyan spanyol ajkú lakosság van többségben, aki nem vallja magát amerikainak, és nem is akar az lenni. Őket csak az ottani munkalehetőségek érdeklik...

alone i know 2010.03.22. 21:15:47

@Rorgosh:
Hát igen, az a fránya életszínvonal változás: a feltörekvő országokban nő, a centrumban kevésbé, sőt. Elindult a kiegyenlítődés, és amíg ez nem történik meg, addig az olcsóbb munkaerő kiszorítja a drágábbat, és ez bizony a centrum országok dolgozó rétegeire nézve sötét évtizedeket sejtet.
Azonban ez a kiszorító hatás csak azon javak piacán érvényesülhet, ahol konkurálnak!
Az USA földek, és a rá épülő ingatlanok például nem importálhatók Kínából, és az amerikai hajkoronákat is USA-ban praktizáló fodrász tudja megnyírni, nem a pekingi, stb., stb. )
Azonban az amerikai kőműves nem fogadna el jüant fizetségül, míg a kínai szívesen tartalékol dollárban.
Ez a helyzet kulcsa, én erre céloztam.
Egyébként a tiéddel ellentétes konklúziót eredményező gondolatmenetet is játszva le lehetne vezetni, ami a protekcionizmusra jól reagáló belső kibocsátás élénkülés haszonélvezőinél felhalmozódó dollárok révén egyre nagyobb belső fogyasztást és így egyre nagyobb tőkefelhalmozáshoz vezet ( a fogyasztóknak jószágot eladóknál, feltételezhetőleg amerikaiaknál), így tőkehiányról szó sem lehet, sőt, a munkanélküliség is zuhanásnak indul, hurrá, juhei!
Kínai belső piac hamarosan eléri azt a fejlettségi szintet, amikor már nem csupán az export orientált növekedés (külső tényezőktől –pl. USAfogyasztastol való függés) az egyetlen járható út, akkor majd talan maguktol leszoknak arrol, hogy a juant a dollarhoz kossek..

Rorgosh 2010.03.22. 22:50:16

@alone i know:

Az első megállapítás: a kínaiak azért hajlandóak dollárban megtakarítani, mert úgy ítélik meg, azt bármikor jelentős tranzakciós költségek nélkül át tudják váltani számukra szükséges javakká. A fizetési mérleg hiány mögött álló gazdasági folyamatok azonban épp ezt veszélyeztetik - legalábbis, ha hosszú távon fennállnak.

A második: a klasszikus protekcionalista politika nem számol a beruházásokhoz szükséges tőke és időszükséglettel. Csakhogy éppen ez a kulcsprobléma. A negatív hatás, az árak emelkedése, és a kereskedelmi ellenfél ellenlépései azonnal jelentkezik, elkezdi kifejteni a hatását. Ezzel szemben a pozitív hatások csak később jelentkeznének, hiszen azokhoz beruházás szükséges. Csakhogy a korai hatások épp a beruházásokhoz szükséges tőkét teszik drágábbá, így a pozitív hatások jelentkezése még inkább későbbre tolódik, miközben a piac árérzékenysége tovább nő.

Egy protekcionista gazdaságpolitika csak akkor sikerülhet, ha jelentős szabad kapacitások vannak jelen a rendszerben, amelyek igénybevétele esetén a hazai termékek árszínvonala már alacsonyabb, mint a külföldi import vámmal terhelt árszínvonala. Ilyen viszont ritkán van. Eleve ritka a kapacitások alacsony kihasználtsága, hiszen a tőkés épp a magas kapacitás kihasználtság révén tesz szert nyereségre. Ugyan a több műszakos munkarend jobbára ilyenkor is segít, annak viszont jellemzően jelentős többlet költségei vannak, amelyek meghaladhatják a vám által teremtett extra árrés tűrését.

A technológiai eszközöket emellett gyakran kell megújítani. Ha egy válság miatt üzemeket, technológiai eszközöket állít le a tőkés, akkor azt mindig a legrégebben beszerzettel teszi, amely lassan már megérett a cserére, és üzemeltetése jelentős többlet költséggel (javítás, karbantartás) jár (ezek a költségek az üzemidő vége fele exponenciálisan növekednek). Így ezek újra visszaállítása csak nagyon rövid időre biztosít neki beruházás nélküli kibocsájtás bővítést - ha ugyan az újra üzembe állításuk költsége fel nem emészti az elvárt nyereséget.

alone i know 2010.03.24. 15:20:39

@Rorgosh:
az USA fizetési mérleg hiány -önmagában- nem veszélyezteti a kínai dolgozó dollármegtakarításának reálértékét (nálad tranzakciós értékkel együtt), mert az FED akkor is dollárt ad a dollárkötvényért lejáratkor. ha ezzel a hiányt növeli, a kínai pedig kap a dollárjáért árut mástól, azt nem Obamától várja. (Ha mást nem, olajat adnak az arabok dollárért.) Fő, hogy dőjön a lé (dollárban), és dollárért mindig akarjon dolgozni vagy adni valamit valaki bárhol a világon, nem kell annak az USA-ban lennie.
süti beállítások módosítása