nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

A sok közgazdaságtan republikánussá tesz

2010.06.07. 20:20 eltecon

Amerikában legalábbis. És a közgazdaságtanon economicsot kell érteni, merthogy az összehasonlítás éppenhogy economics és business programok diákjainak attitűdjét vetette össze egymással. S az eredmény: minél több economics kurzust hallgatott valaki, annál közelebb volt ahhoz a gazdaságpolitikai vonalhoz, amit Amerikában a republikánusok szoktak képviselni. Inkább ellenezte, mint pártolta az ár- és bérmeghatározás piaci folyamataiba való specifikus állami beavatkozásokat (vámok, minimálbér stb.).

Két apró kommentünk van. Az első az, hogy ezt akár fel is vállalhatjuk. Sokkal inkább, mint azt a jóval nagyobb számú vizsgálatban megjelenő butaságot, hogy a közgazdaságtan tanulmányozása önzővé tesz. A másik az, hogy vajon Magyarországon hogy lehetne ezt a kérdést vizsgálni? Kétféle nehézség is akadna. Az első az, hogy nehezebb volna pontosan elhatárolni az economics és a business szakos diákokat, mint Amerikában. (Magyarul mindenki közgazdász, bár a Bologna-zsargonban van némi megkülönböztetés a közgazdasági és az üzleti képzések között, de valójában mindenki közgazdászként végez.) A második az, hogy egyáltalán nem lehetne olyan politikai pártot találni, amelyik ellenzi az ár- és bérmeghatározás piaci folyamataiba való erőteljes állami beavatkozást.


5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr532063927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2010.06.07. 21:03:01

Egy ilyen kutatás Magyarországon érdekes TDK téma lehetne, esetleg egy BCE/ELTE prof felkarolhatná. A business vs economics irányultságot mondjuk a valamilyen Menedzsment vs Pénzügy mesterszakokkal lehetne meghatározni, a pártállás vizsgálata helyett (mivel felvállalható piacbarát párt valóban nincs Magyarországon) konkrét ügyekre való rákérdezéssel lehetne eldönteni, mennyire áll a válaszadó a konzervatív gazdaságpolitika oldalán.

Kommentekben írják az eredeti cikknél, hogy a kutatás nem vizsgálja, hogy valóban ilyen irányú-e a kapcsolat: azért lesz valaki republikánus szavazó, mert több közgazdasági tárgyat vesz fel, nem pedig fordítva.

valaki76 (törölt) 2010.06.07. 21:29:24

@SCUMM:

Felvállalható "piacbarát" párt. Ez lenne a republikánus párt? Nekem nem tűnik annak...

misc · http://misc.blog.hu 2010.06.07. 21:40:43

@valaki76: nézd, a republikánusoknak vannak olyan társadalompolitikai gondolataik, amik európai szemmel erősen megkérdőjelezhetőek (például a könnyű drogok nevetségesen szigorú tiltása), illetve a 8 éves Bush-éra se alkotott túl pozitívat gazdasági illeve külpolitikai téren.

Ettől függetlenül számomra rendkívül szimpatikus, hogy a lakókocsiparkban élő texasi proli nem az államtól várja a segítséget, sőt, nem szavaz arra az elnökre, aki adóemelésből finanszírozott jóléti programokat akar, mert az "túl szocialista". Egy hasonló helyzetben élő magyar állampolgár szavazata jellemzően egy tizenharmadik havi csokival megvásárolható.

valaki76 (törölt) 2010.06.07. 22:06:11

@SCUMM: A republikánusok általában masszív költségvetési deficittel dolgoznak, gyönyörűen osztogatnak (persze csak bizonyos csoportoknak…) és két kézzel szórják a pénzt mindenféle hülyeségre…

Összességében kulcsszerepet játszottak abban, hogy az USA jelenleg valósággal úszik az adósságban…

www.usdebtclock.org/

És a lényeget tekintve nem sokban különböznek a demokratáktól. A választók is tudják ezt nem véletlen az alacsony részvételi arány, pl. az elnökválasztások esetében…

greybull 2010.06.08. 09:24:58

Az amerikai politikai fogalmak (republikánus, demokrata) nehezen, vagy alig fordíthatók le európai, pláne magyar viszonyokra. Az amerikai (ez alatt mindig az USA-t értem) közgazdasági gondolkodás is nehezen ültethető át az öreg kontinensre, habár tanulmányozható és egyes részei még meg is érthetőek (úgy-ahogy). Ezt a gondolkodást még mindig a korlátlan lehetőségek illúziója határozza meg, akármilyen irányzatát is nézzük. Mi itt Európában már kapisgáljuk, hogy a korlátlan lehetőségek bizony nagyon is korlátosak. Ők még mindig ott tartanak, hogy azt kapisgálják, hogy esetleg lenne itt valamit kapisgálni... (A gép jelzi, hogy a 'kapisgálni' nem stimmel, esetleg: kapizsgálni? nem, ezt is jelzi, hogy nem jó, aki tudja, javítson ki).
Ha én itt egy igazi vérrepublikánus közgazda lennék, akkor bizony az alábbiakkal kezdeném:
Önköltségessé tenném a bölcsész képzést, a jogász képzést, a közgazdász képzést, az összes áltudomány-képzést: marketing, PR, HR, politológia, színészet, népművelő, könyvtáros, soroljam (ebből engem kettő is érint: a jogász és közgazdász), mert annyi papírrongy-diplomára, amit itt pld.Mo-n ezekből képeznek, nyomokban sincs szükség - aki ilyen diplomát akar, az fizessen, vagy a papa-mama nyúljon a pénztárcába, akinek meg nincs tehetős felmenője, nos: az ne tanuljon ilyet (úgysem fog vele sokra menni), vagy ha mégis, hát vegyen fel kölcsönt.
süti beállítások módosítása