nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Amikor a kormány beszáll az üzletbe

2011.11.13. 12:27 eltecon

Iparpolitikának hívják az ilyesmit. A legtöbb országban előfordul időnként, hogy a politikai szféra úgy érzi, ő jobban tudja, hogy mi a fejlesztendő és mi nem, mint az üzletemberek, akik a saját pénzüket kockáztatják. A mi kormányunk az elmúlt másfél évben határozott jeleit mutatta ennek a meggyőződésnek. És nemcsak beszél róla, cselekszik is. Belevett a MOL-ba, most éppen megveszi a Rábát, beszélnek egy állami bank létrehozásáról, és mindig jól meg is indokolják, hogy miért is kell ezt csinálni.

Mi annyit tehetünk, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a külföldi esetekre, amikor hasonló indokokkal hasonló dolgokat cselekedtek. (Figyeljetek, a cikk nem ér véget az első oldalon, még további három oldal vicces és tanulságos történet következik.)


8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr483374195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kormányzó 2011.11.14. 12:43:03

Rémlik,volt egy VI.Lenin nevű kísérletező.Nála ,mintha alapvető kérdésekben lettek volna problémák.
Aztán jött a magánszektorból egy falfestő.Ott azért voltak részsikerek.
Ha nem is otthon,de legalább csinált némi fellendülést.
Úgy tűnik zugügyvédünk,inkább a piktort utánozná.
Imádkozunk hogy a világháború kirobbantása,azért ne sikerüljön neki.

Kandeláber 2011.11.14. 14:42:35

Nyilván F.D. Roosevelt is hülye volt annak idején, továbbá évtizedekre visszamenőleg a francia és az osztrák kormányok is, csak hogy kettőt említsek. Hallottál már például a MATRA-ról vagy a VÖEST ALPINE-ről? Ez a neoliberális duma a csúnya államról és az egyedül üdvözítő magántőkéről ("az állam rossz tulajdonos") ugyanúgy lejárt lemez, mint a bolsi szöveg az állami tulajdon primátusáról. Egészséges gazdaságokban az állam igenis beavatkozik a gazdasági folyamatokban, sőt, maga is tulajdonos. Békesi, Bokros, Járai, Oszkó, Matolcsy és még a jó isten tudja hány honi zseni a Marx Károlyon annak idején beszopta a pg-t, aztán mind Milton Friedman emlőjéhez fordult. A magyar gazdaság többek között azért is sikertelen, mert tehetségtelen közgazdászok irányítják a gazdaságot állami szinten.

tsk 2011.11.14. 17:04:34

Szerintem ez valojaban nem arrol szol hogy a politikusok cegesdit akarnanak jatszani. Sokkal inkabb a magyar allam gyengesekenek a jele.
Egy eros orszagban a mindenkori kormanynak van akkora befolyasa a strategiai agazatokra hogy az erdekelt cegekre "finoman" nyomast gyakorolva, azokat a helyes, az orszag erdekeinek megfelelo, iranyba terelje.
Az igazan erdekes kerdes hogy ez a "tereles" miert nem mukodik nalunk?

kormányzó 2011.11.14. 17:19:09

@tsk: Talán azért,mert nálunk már a "birka" tereli a juhászt.
Nagyjából '90 óta.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.11.14. 20:56:40

@kormányzó: Akkor lenne korrekt a bukott projekteket emlegetni, ha a katonai kiadásokat is melléjük tennénk. Egyből kiderülne, hogy a hadsereg elvetélt ötletei minimum tízszer annyiba kerülnek. Kárba vész ez a pénz?

A korábbi katonai ötletek közé tartozik az Internet, az íriszazonosító, az újlenyomat-olvasó, az arcfelismerő és a beszédfelismerő szoftver, a lökhajtásos repülőgép, és még számtalan polgári sikertörténet.

A linkelt cikket olvasva az ember azt gondolná, hogy a napenergia és a hidrogénautó támogatásával van baj. Szerintem nem: a projektek félremenedzselése a probléma. Ha az amerikai kormány veszít rajtuk, az emberiség annál többet nyer.

A szabad verseny a legjobb módszer arra, hogy a nagy hatékonysággal pusztítsuk a Földet és vele a jövőnket. A kormány gazdaságmenedzsmentje pedig rossz hatékonyságú módszer az emberiség túlélésének biztosítására. Szükség van rá.

A magyar kormány gazdaságpolitikáját természetesen nyugodtan lehet részleteiben és egészében is bírálni, a fenti okfejtés nem szentesít mindent. Pl. nekem is az a véleményem, hogy a MOL részvényeit sürgősen lakossági befektetőknek kellene eladni, és a bevételt a hajléktalanok ellátására meg az egészségügy reformjára kéne fordítani. A kormány azonban intelligens és hatékony is lehet a gazdaságban: a Renault 15%-ban francia állami cég, és milyen jó autókat gyárt! Az etatizmus csúcsaként a 19 tagú igazgatóságból 9 tag a kormány lekötelezettje, és mégis.

A gazdaságirányítás nem az elméleti okoskodás terepe, hanem gyakorlati feladat.

kormányzó 2011.11.15. 10:06:38

@Vértes László:
Csak hogy tisztázzuk.
Nem beszélek idegen nyelvet,nem tanultam közgazdaságtant,tehát átlag magyar bunkó vagyok.
Viszont látok ( még ).
És azt látom - tetszik vagy sem - a kapitalizmus, kiírtja ezt a sárgolyót.Ha úgy jobb, túlhaladottá vált.
Lehet,mégis Marxnak volt/van igaza.

Vértes László · http://kozlogika.blogspot.hu/ 2011.11.15. 16:10:52

@BrianBrian: Jó a cikk, szépen felsorolja a gyakorlati döntéshozatali szempontokat, és a lehetséges buktatókat is. Ha valamilyen irányba érdemes nyomást gyakorolni, akkor az az ésszerűség. Vagyis hogy a kormány ne haveri, hanem hatékonysági alapon támogasson projekteket.

@kormányzó: Ha azt látod, hogy a kapitalizmus kiirtja ezt a sárgolyót, akkor nem világos, miért szeretnéd, hogy a kormány hagyja szabadon érvényesülni ezt a spontán tevékenységet.

Marx jól leírta a saját kora gazdaságának működését, de vak volt az emberi motivációra. Azt gondolta, elég a jó szándék ahhoz, hogy mindenki önként az erkölcs maximumára jusson. Kiiktatta az emberismeretet az egyenletéből, ezért bukott meg minden országban az elmélete. Jólét helyett véres politikai játszmákat eredményezett. Nem a kapitalizmus vált túlhaladottá, hanem mivel szinte teljesen betöltöttük a bolygót, féktelen növekedés helyett intelligens szabályozásra van szükség.

A veled született intelligenciára és látásmódra légy büszke, nem kell mindenhez idegen nyelv. Ugyanakkor minél több forrásból tudsz adatot szerezni, annál átgondoltabb lehet az álláspontod. A Wiki pl. angolul elképesztően hasznos, persze magyarul is sokat hoz a konyhára.
süti beállítások módosítása