nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

A globalizáció jó

2009.10.25. 18:00 eltecon

 Eddig is így gondoltuk, és mindig örülünk, ha újabb minket igazoló cikket olvasunk. (Gyanítjuk, ezzel az ellenoldal is így van.) Az eheti kedvencünk arról szól, hogy a külkereskedelem bővülése bizony előmozdította a munkajogi szabályozás és a szociális biztonság intézményesülését. (Hosszabban itt.) Vagyis minél intenzívebbé vált az orzágok közötti kereskedelem, annál magasabb szintre emelkedett a szociális biztonság - legalábbis a globalizáció első nagy korszakában, 1880 és 1913 között. Az ábra legalábbis meggyőző.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az együttmozgás önmagában persze semmit sem bizonyít, oksági kapcsolatot legalábbis biztosan nem. Kéne magyarázat is. A legismertebb narratíva szerint a külkeresedelmi nyitottság növekedésével a világ kockázatosabbá válik, így az állampolgárok több védelmet várnak el saját kormányuktól. Meggyőző mechanizmusnak tűnik, de nem világos, hogy az állampolgárok sirámaira kevéssé fogékony és/vagy kevéssé demokratikus államokra miért működne. Márpedig a jelenség általános, az 1914 előtti rövid időszakban mindenféle ország buzgón vált fogékonnyá polgárainak munkakörülményeire.

Huberman és Meissner szerint inkább arról van szó, hogy a külkereskedelem bővülése közvetlenül és önmagában vezetett egységesebb munkajogi szabályokhoz (a gyerekmunkáról, a munkahelyi balesetekről vagy a nők munkavállalásáról) szerte a világban. Az országok ugyanis a kereskedelempolitika részévé tették a szociális törvénykezést. Zsarolták a többieket azzal, hogy nem kereskednek velük, ha nem veszik át ők is a felvilágosult munkajogi előírásokat, és megrendelésekkel jutalmazták őket, ha megtették. Ha Svájc nem vette át a francia szabályozást, és nem szabott korlátokat a nők éjszakai munkájának, akkor Franciország nem vett többé gruyere sajtot. Svájc engedett. Jutalmul a franciához hasonló szabályozás bevezetéséért Olaszország előtt megnyílt a francia piac. Mindenki nyert: Franciaország szempontjából csökent az olaszok relatív bérelőnye ("versenyképessége"), Olaszországban nőtt a munkavállalók védettsége és persze a Franciaországba irányuló export is.

Bagwell és Staiger amellett érvelnek, hogy a WTO pont erre való: garantálhatja a piacokhoz való hozzáférést azoknak az országoknak, akik átveszik a jobbnak gondolt szabályokat. A történelmi tapasztalat azt is megmutatta, hogy régen ez nagy és nehézkes multilateális intézmények nélkül is ment. 


3 komment

Címkék: globalizáció protekcionizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr471471376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorgosh 2009.10.26. 02:07:43

Talán épp a multilaterális szervezetek hiánya miatt működött oly hatékonyan.... Nem vagyok lelkes antiglobalista, de a legtöbb szervezet csak igen kevéssé teljesíti a küldetését, nem véletlen, hogy a G8-on és a G20-on dől el minden fontos kérdés, nem a WTO-ban...

Érdekes, hogy az elmélet egyetlen egy dologgal nem számolt, holott tulajdonképpen ismert tényekről van szó: a szakszervezetek hatása közvetlenül a munkahelyeken.

Pedig egyszerű. A növekvő kereskedelem révén mind több és több ember áramlott a tömegtermelési szektorokba amelyek vállalatainál erős szakszervezetek tudtak megjelenni.

A harciasabb szakszervezetekkel bíró angolszász országokban a kialakuló nagyvállalatok épp a szakszervezetek kívül tartása érdekében vezettek be különféle szolgáltatásokat a munkavállalók részére, amelynek fő területe épp a munkakörülmények normálissá tétele volt.

Az együttműködésre hajlamosabb szakszervezetekkel bíró közép európai országokban (főleg Németország) pedig a szakszervezetek fő követelései voltak a munkakörülmények normálissá tétele (cserében részt vettek a munkaszervezésben). Ez olyannyira durván ment, hogy a jelenlegi munkavédelmi szabályozás jelentős részének eredete ezen szakszervezetekre vezethető vissza.

A szakszervezetek befolyása pedig még a kevéssé demokratikus országokban is hatékony volt. A nagyszámú munkaerő ugyanis egy forrongásra hajlamos, könnyen mozgósítható tömeget biztosított a szakszervezetek részére, így a munkaadók inkább engedtek az alapvető követeléseknek, mintsem napokig leálljon a termelés egy sztrájk miatt (amit ugyan szétverhetett az adott állam rendőrsége/hadserege, ám attól a munkások még kiestek a munkából...).

Mindezek révén a politika - ha érzékeny volt a munkavállalók problémáira, ha nem - érdekeltté vált abban, hogy maga is részt vegyen a szabályozásban. Egy demokratikus országban ugyanis ennek elmaradása a baloldali pártok befolyását erősítette, míg egy kevésbé demokratikusban magának a rendszernek a fenntartási költségei nőttek meg drámaian (vannak a sztrájkok, tüntetések szétverésének bizonyos költségei, nem is beszélve a kieső termelés miatti kieső adóbevételekről...).

Emellett persze nyilván jelentős szerepet játszott az országok közötti politika is, ám fontos látni és tisztázni, hogy a társadalmon belüli erők is milyen úton tudták érvényesíteni a jobb munkakörülményekhez fűződő érdekeiket.

óriás 2009.10.26. 20:16:54

@Rorgosh: Szerintem arról is szó van, amit te mondasz (ha jól értem, erről szól a "legismertebb narratíva"). Az eredetiben: "The narrative has frequently been written as a chapter of national history in which higher incomes, greater democracy, and stronger unions are the usual suspects." Amiről itt írnak, az egy másik mechanmizmus, de attól még a "legismertebb" is játszik.

Rorgosh 2009.10.27. 17:28:53

@óriás:

Azt hiszem egyetértünk. Mindkét folyamat jelen lehetett, az egyik országban az egyik, a másikban pedig a másik játszhatott fontosabb szerepet, jó eséllyel egymást erősítve...
süti beállítások módosítása