nem a pék jóindulatától

"Az embernek ... állandóan szüksége van felebarátai segítségére, de ezt hiába várja pusztán a jóindulatuktól. [...] Ebédünket nem a mészáros, a sörfőző vagy a pék jóakaratától várjuk, hanem attól, hogy ezek saját érdekeiket tartják szem előtt." Adam Smith

Friss topikok

Címkék

30 as évek válsága (13) 4 1 (2) acemoglu (9) adam smith (6) adórendszer (29) adósság (11) adótudatosság (2) aea meetings (1) aghion (1) alan greenspan (3) alvin roth (1) argentína (1) árindex (2) árszabályozás (2) árverés (1) autóvásárlás (3) bankállamosítás (3) bastiat (3) becker (3) behaviorizmus (32) big government (2) bizalom (1) biztonság (1) buborék (5) bűnözés gazdaságtana (3) clark (4) credit crunch (1) daniel kahneman (1) defláció (3) depresszió (3) devizahitelek (2) devizapiac (1) diszkrimináció (3) döntéselmélet (2) drogpolitika (4) egészséggazdaságtan (4) elmélettörténet (1) energia (2) erkölcsi kockázat (8) értékek (3) értékpapírosítás (2) euró (12) európa (2) externáliák (1) fejlődésgazdaságtan (22) fejlődésgazdasgtan (2) félelem (1) felsőoktatás (9) fiskális politika (46) foci (5) fogyasztóvédelem (2) forint (2) francia (1) friedman (4) gary becker (6) gazdasági növekedés (11) gazdaságpolitika (47) gazdaságtörténet (7) gdp (2) globális aránytalanság (20) globalizáció (6) görög válság (12) hayek (4) humor (2) imf (11) imf hitel (2) incidencia (1) index (1) inferior (10) infláció (15) ingatlanpiac (1) interjú (14) io (1) irving fisher (1) it (1) izrael (1) japán (6) járadékvadászat (1) játékelmélet (4) jog és közgazdaságtan (5) john list (1) kamat (6) kapitalizmus (10) karácsony (1) kerékpár (1) kertesi gabor (1) keynes (12) keynesizmus (19) kezdi gabor (1) kína (19) kísérlet (2) klímaváltozás (7) költségvetés (6) konferencia (1) könyvismertetés (4) környezetgazdaságtan (4) korrupció (1) közjószág (2) közösségi gazdaságtan (3) krugman (23) külföldi segélyek (5) külföldi tőke (4) kvíz (1) lettország (1) likviditási csapda (3) luxus (4) maffia és allami transzferek területi eloszlása (1) magyar (23) makroökonómia (55) mancur olson (1) mankiw (1) maurice allais (1) megtakarítás (5) microfinance (1) migráció (2) mikroökonómia (20) mikroszimuláció (1) minimálbér (1) mnb (2) monetáris politika (22) multik (2) munkahelymegőrzés (5) munkapiac (22) murphy (4) nber (1) német (4) nobel díj (17) normál (1) nudge (6) nyugdíjrendszer (2) oecd (1) ökonometria (27) oktatási (44) olajárak (3) olasz (1) olivier blanchard (1) olson (1) paternalizmus (1) patrióta gazdaságpolitika (4) paul romer (1) paul samuelson (1) pénzillúzió (3) pénzügyi (6) pénzügyi rendszer (9) pénzügyi szabályozás (14) pénzügyi válság (16) piacgazdaság (1) pigou (1) politikai gazdaságtan (16) politikai intézményrendszer (13) portfolioblogger (126) profit (1) protekcionizmus (10) reform (2) rendszer (1) rendszerkockázat (1) richard thaler (1) rosling (1) shapley (1) shiller (1) Sims (1) stabilizáció (1) steven levitt (2) stigler (1) stizlitz (1) szabad piac (7) szabályozás (9) szociális támogatás (3) támogatás (4) tanulság (3) ted (3) tőkeáramlás (2) transzformációs válság (1) újraelosztás (1) usa (28) üzleti ciklus (8) válság (41) válságelemzés (20) válságkezelés (19) válság okai (9) valutaárfolyam (14) verseny (8) vita (27) yale (2) Címkefelhő

Monetáris politika alacsony inflációs környezetben

2010.10.17. 11:30 eltecon

Más volt ez a 80-as és a 90-es években. Akkor az infláció kívánatos iránya - lefelé! - nem volt kérdéses. Vita csak arról lehetett, hogy milyen gyorsan, s konkrétan milyen eszközökkel lehet ezt elérni. Az árstabilitás célja lényegileg megvalósult, most a cél - különösen így a válságból való lassú kilábalást szemlélve - sokkal bonyolultabb. Ben Bernanke beszéde a Boston FED konferencáján az amerikai gazdaság kilátásairól és a monetáris politika teendőiről.


16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://eltecon.blog.hu/api/trackback/id/tr62377974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sorge 2010.10.17. 12:37:49

Mit mondhatott Bernanke ?
Azt, hogy most fogalomba hoznak további hatalmas mennyiségű fedezetlen dollárt, mert már semmi más eszköz nem maradt a FED kezében az amerikai gazdaság élénkítéséhez.
De azt már nem mondta el, hogy ez sem fog eredményt hozni, csak még nagyobb lesz a " durranás" amikor bekövetkezik. :)))

VIII. Nagyapó 2010.10.18. 17:51:48

@Sorge:

Nem, szimplán csak annyiról van szó, hogy a hitelezés csökkenése kisebb pénzmultiplikátor-hatást eredményez. Ahhoz tehát, hogy a korábbi pénzmennyiséget fenn lehessen tartani (és így el lehessen kerülni a deflációt), növelni kell a monetáris bázist.

Durranás akkor lenne, ha ezzel adósságlufit fújnának. A bankóprés használata esetén viszont seigniorage-bevétel keletkezik, nem többletadósság.

Csak ha a bankok ismét a lufihoz hasonló mértékben kezdenek hitelezni, akkor kell választani az M0 ismételt - az állam számára költséges - csökkentése és az infláció közt. Amíg viszont marad az alacsonyabb hitelezési aktivitás, addig a magasabb monetáris bázis is teljesen indokolt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.10.18. 20:26:29

@VIII. Nagyapó:
Szerintem a dolog úgy is kockázatos marad, mert idővel a multiplikátor hatás megemelkedik és akkor átfordulhat inflációssá a nyomás. A monetáris bázis csökkentése viszont egy eladósodott gazdaságban elég nehéz ügy.

VIII. Nagyapó 2010.10.18. 21:20:59

@Lord_Valdez:

Minden azon múlik, mit gondolunk a hitelezés "normális", "fenntartható" szintjének, ill. milyen gyorsan térünk vissza hozzá.

Sorge 2010.10.19. 11:01:21

@VIII. Nagyapó:
@Lord_Valdez:
Tudom, hogy nehéz nektek, de próbáljatok már meg reálisan gondolkodni !
Az USA-ban egyszerre van túltermelési válság és eladósodás. Tehát egy már telített piacon kellene újabb árut eladni, hogy abból törleszteni lehessen az adósságot. Merre fognak mozdulni az árak ? Természetesen lefelé !
A bankok végtelen aljassága ott jelentkezik, hogy hiába van örült mennyiségű pénz ( szinte nulla % kamattal ) a bankoknál, de abból a bankok nem hiteleznek ! A korábbi adósoktól még most is az 5 %-os kamatot követelik ! ! !

VIII. Nagyapó 2010.10.19. 16:46:42

@Sorge:

1) Ha a jegybank államkötvényeket vásárol, azzal végső soron az államot hitelezi - mégpedig úgy, hogy közben a pénzteremtés nyeresége is megjelenik az államnál, így az állami adósságteher nem nő. Ezért a pénzkibocsátás révén az állam jut gyakorlatilag ingyen pénzhez, amit azután szabadon el is költhet.

Költség az állam számára csak akkor jelentkezik, ha később a bankok ismét hitelezni kezdenek, és az infláció elkerülése végett újból sökkenteni kell a monetáris bázist. Az, hogy ez a költség mekkora lesz, attól függ, hogy milyen mértékű és gyorsaságú hitelezés-bővülés várható a kilábalást követően. Mivel korábban lufi volt, amihez nem akarunk visszatérni, akkora valószínűleg nem, mint a válság előtt.

2) A bankoknak semmilyen nulla fölötti kamatra sem olyan nagy üzlat pénzt tartani, ha nem hiteleznek belőle. Ez alapvetően biztonsági okokból kell nekik.

Sorge 2010.10.19. 17:21:21

@VIII. Nagyapó:
Úgy látom, te nem az én felvetésemre válaszolsz. Na mindegy.
Tudod mit csinálnak az amerikai bankok a náluk lévő dollárral ? " Befektetnek" belőle az egész világban. Felnyomják vele a világ tőzsdéinek árfolyamát. Buborékot csinálnak, aztán az összeomlik és akkor eszeveszetten shortolnak.
Te pedig elveszíted minden befektetésed értékét . Ahogy ez már megtörtént nemrég .

kronstadt (törölt) 2010.10.21. 22:39:14

@Sorge: „Túltermelési válság” = fedezet nélküli pénzre alapozott hitelexpanzió (a monetáris politika függvénye)

fedezet nélküli pénzre alapozott hitelexpanzió = eszközpiaci buborékok a priorizált ágazatokban (a monetáris politika mellett a fiskális politika jelentős szerepet játszik az irány kijelölésében, pl. lakáspolitika)

fedezet nélküli pénzre alapozott hitelexpanzió = jövedelem és vagyon-újraelosztás, erőforrás-átcsoportosítás = eszközpiaci buborék a priorizált ágazatokban = erőforrás-elvonás, nem kielégítő kínálat más ágazatokban + a megtakarítások, fix jövedelmek lassú progresszív elinflálása.

eszközpiaci buborék a priorizált ágazatokban = túlárazott „termék”, pl., túlárazott lakás

túlárazott „termék” = magas bekerülési költség

magas bekerülési költség = rossz befektetés (malinvestment), veszteség

Az inflációs boom időszaka a „betegség” (piactorzítás), a bust időszaka a „gyógyulás”.

További fedezet nélküli pénzre alapozott hitelexpanzió (újabb inflációs boom) 1. = inflációs robbanás

További fedezet nélküli pénzre alapozott hitelexpanzió (újabb inflációs boom) 2. = hiperinflációs összeomlás

Itt csak rossz és még rosszabb megoldások közül lehet választani.

A bankok „végtelen aljassága”

1. itt elsősorban nem a „bankokról” van szó, hanem a priorizált „too big to fail” mega-bankokról
2. az USA-ban a kisebb bankok tömegével mennek csődbe, őket nem szokás „megmenteni”
3. a bankok által kihelyezett pénznek mindig vannak címzettjei. 2008 előtti címzettek: elsősorban a privilegizált termelő szféra, pl. építőipar. Lakossági hitelezés = keresletélénkítés. 2008 utáni címzettek: elsősorban az állam (már csak ő képes hiteleket felvenni)
4. az állam a „pénzteremtés” keretében nem kerülheti meg a kereskedelmi bankokat, ha ezt megteszi, akkor a meghatározó piaci szereplők (bankok, nagyvállalatok) nem lesznek érdekeltek a belső érték nélküli törvényes fizetőeszköz használatában. Ez a hiperinflációs összeomlás, vagy a szocialista tervgazdálkodás receptje, lényegében monobankrendszer + diktatúra (drasztikus eszközökkel kell fellépni a „spekulánsok” és a „feketézők” vagyis pontosabban fogalmazva a vagyonukat valós értékbe menekíteni szándékozó emberek ellen).

Sorge 2010.10.21. 22:51:34

@kronstadt:
Írd le három mondatban a végkövetkeztetésed.
Az üres sóderrel nem tudok mit kezdeni ....

kronstadt (törölt) 2010.10.21. 23:01:15

@Sorge:

némi történelmi kitekintés.

tic2tic.com/images/djia_gold_relative_ratio.png

a 2001-ben tetőző konjunktúra a 80-as évektől datálódik. A 80-as, 90-es évek „fellendülése” a lakossági hitelezés kiterjesztésérül szólt. Ez volt a kiút a válságból. Lényegében az egyik eszközpiaci buborékot fújták a másik után és közben mindenki totálisan eladósodott

usa total debt
paul.kedrosky.com/WindowsLiveWriter/U.S.TotalCreditMarketDebtbySector1929200_93C7/debt-trend-breakdown_2.jpg

A trend szemmel láthatóan fenntarthatatlan. A további progresszív eladósodás inflációs robbanással fog végződni…

Reálértéken számítva az USA-ban a fix jövedelmek a 60-as években voltak a csúcson. Ez volt az az időszak, amikor egy detroit-i gyári munkás kertes házat, autót vett és egymaga eltartotta a családját.

A 70-es évek csökkenő életszínvonalról szólt.

A 80-as évek pedig fogyasztási hitelekről, új jelzálog konstrukciókról és kétkeresős családmodellről. Egy keresetből már nem tudták fenntartani a korábbi életnívót még kedvező hitelek mellett sem.

A 80-as, 90-es és a 2000-es évek prosperitása nem túltermelési válság, hanem eszközpiaci buborékokra épülő illúzió volt… Az elejétől fogva fenntarthatatlan volt…

kronstadt (törölt) 2010.10.21. 23:05:47

@Sorge:

Te is írhatnál valamit. Eddig kb. annyi jött le, hogy szereted Marxot, a csodálatos konzisztens logikáját:) vagy vmi hasonló…

Egyéb?

kronstadt (törölt) 2010.10.21. 23:15:15

@Sorge:

Ez mindössze refláció volt. Újra felfújták a lufit.

Veszteség + felelősség szétterítés.

Egyszóval

A status quo fenntartása

+ még két apró megjegyzés a pontosság kedvéért:
1. minden fiat money fedezetlen pénz… ez nem certifikát…
2. ha az USD összeomlik, akkor az egész nemzetközi pénzügyi (fiat money) rendszer összeomlik. Ez pedig nagyon csúnya lenne… Mindenhol…

kronstadt (törölt) 2010.10.21. 23:51:19

@Sorge:

Egy grafikon a defláció mumushoz

Usa cpi history
blog.erikkritter.com/wp-content/uploads/2010/07/hyper-1.gif

szépen elszálltak az árak… (pénz illúzió)

Pedig pl. az utóbbi 100 évben óriási volt a termelékenység növekedés…

Pl. egy rádió ára aranyparitáson igen nagyot esett…

1 kg búzáé is

a végtelenségig lehet folytatni a sort

és az olcsó exporttermékekről még nem is beszéltünk.

Indonéziában is lehet modern gépekkel termelni…exportra…

Apropó

Hogy is van az, hogy pl. az elektronikai termékek piacán
1. zuhannak az árak?
2. robbanásszerű az innováció?
3. és éles a verseny?
süti beállítások módosítása